30 levenslessen

30 levenslessen die mij zijn bijgebleven 

Ja, ik ben 30. Alweer een paar maanden en ik ben nog steeds niet helemaal gewend aan dat cijfertje. Ik voel me nog steeds een twintiger, ik ben nog steeds af en toe in staat om automatisch te antwoorden “ik ben 29” op de vraag hoe oud ik ben. Ik kan dat helaas niet volhouden als ik mijn legitimatie moet laten zien. Dertig it is. Dertig jaar op deze aarde zorgt er natuurlijk ook voor dat je het één en ander leert. Op internet zijn er genoeg levenslessen te vinden, maar ik heb die zogenaamde lessen gebundeld die mij zijn bijgebleven. 

Ik loop niet als een zeef rond dus onthoud ook nog eens wat en soms zitten daar boeiende levenslessen bij. Dingen die ik eerder had willen leren, dingen die ik misschien nog niet had willen leren, lessen over het leven die me bij zijn gebleven. Vandaag 30 levenslessen in een notendop blogartikel samengebracht.

 1. De klok staat nooit stil. Naarmate ik ouder word merk ik dat de tijd vliegt en sommige dingen sneller voorbij gaan dan ik zou willen. Stilstaan en genieten van de mooie momenten, leuke dingen, kleine dingen en fijne mensen is waardevol. Tijd maken voor de mensen die belangrijk zijn is soms niet iets wat kan wachten en de tijd kan niet terug gedraaid worden. Vooral proberen zoveel mogelijk tijd te maken voor de dingen die belangrijk zijn voor jezelf en niet dingen doen omdat andere mensen dat willen of verwachten. Dingen doen jij leuk vind, waar je gelukkig van word in het moment of op de lange termijn en tijd spenderen met mensen die je lief zijn.
 2. Leeftijd is helemaal niet belangrijk. Ik vond 30 worden best wel een dingetje, maar ik voel me niet anders dan toen ik 29 was. Tommy en ik schelen 18 jaar en dat gaat bijzonder goed. Je bent zo oud als je je voelt ; ) 
 3. De meeste tijd op aarde breng je door met je eigen ik. Het is belangrijk dat je jezelf leuk vind, dat je van jezelf kan houden en tevreden bent met jezelf. Wat een ander van je vind is niet belangrijk! Jij moet het een leven lang doen met jij. Ben jezelf niet tevreden met je gewicht of met je kapsel of met je conditie dan kun je er iets aan veranderen. Als je het maar voor jezelf doet en niet omdat iemand anders een mening heeft. Vind iemand je niet aardig? Jammer dan. Vind iemand je kledingstijl niet mooi? Niet belangrijk! Als jij het leuk vind is het goed.
 4. Blijf niet hangen in het verleden. Wat gebeurd is, is gebeurd. Leer er iets van, doe er iets mee als het kan en laat het dan los.
 5. Familie heb je niet voor het uitkiezen en de uitspraak dat je bloedband het belangrijkste is zegt mij niet zoveel. Dat iemand familie van je is en van hetzelfde bloedlijntje afstamt geeft niet direct recht op liefde. Ik heb wel het geluk dat ik mensen in mijn familie heb die van me houden, voor me door het vuur zouden gaan en er altijd voor me zullen zijn. Deze familieleden verdienen ten allen tijden mijn tijd en aandacht. Soms moet je daar tijd voor maken, ook als het druk is in het leven, het kan zomaar te laat zijn en dat voelt ellendig.
 6. Smaken veranderen. They just do.
 7. Een mobieltje is heel handig, makkelijk en snel. Voor sommige mensen zelfs verslavend met alle social media. Vergeet niet dat er ook nog een wereld is buiten die smartphone. Dat er mensen zijn zonder smartphone of zonder social media en dat echt contact veel leuker is dan een onpersoonlijk zinnetje op Facebook.
 8. Heb respect voor andere. Laat mensen in hun waarden. Behandel een ander zoals jij zelf ook behandeld wil worden.sammie 30
 9. Tijd heelt alle wonden. Hoe verdrietig je ook bent, dat gevoel gaat voorbij. Hoe cliché het ook klinkt, tijd haalt er de scherpe randjes vanaf.
 10. Blijf nieuwe dingen proberen! Het is zo leuk om iets nieuws te ontdekken, of dat nou een plaats is, een bezigheid of nieuwe mensen. Is het niks dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Het is leuker als je later kunt zeggen, ik heb het geprobeerd en het was tof of ik heb het geprobeerd en het was niets voor mij, dan dat je spijt krijgt omdat je iets niet gedaan of geprobeerd hebt.
 11. Je kunt niet verwachten dat een ander weet wat je denkt en wilt. Blijven praten is belangrijk in iedere relatie. Krop geen dingen op, maar spreek het uit. Luister naar elkaar en wees duidelijk. Heb je die knuffel nodig, vraag die dan. Heb je iets meer uitleg nodig, vraag die dan. Vind je iets echt niet leuk wat de ander doet? Dan kun je dit beter uitspreken dan er zelf mee blijven zitten.
 12. Niets zo veranderlijk als een mens. Het is niet fout als je van mening veranderd, hoe hard je ooit ook gezegd hebt dat je iets nooit zou doen of iets niet leuk vind. Het is oké om daar op terug te komen.
 13. Het leven is vallen en weer opstaan en dat is helemaal niet erg. Van fouten kun je leren en je zal er van groeien als mens.
 14. Maak foto’s! Het is zo leuk om terug te kunnen kijken op dingen, op gebeurtenissen, op mensen, op jezelf!
 15. Soms kun je beter wel je mond houden.
 16. Hard werken word uiteindelijk beloond. Iets wat je echt graag wilt is te bereiken met hard werken of juist met blijven proberen. Niemand heeft gezegd dat het leven makkelijk is en dat alles in 1 keer lukt.
 17. Sushi is de bom!
 18. Een groot deel van je leven ben je aan het werk. Een baan hebben die je leuk vind is heel belangrijk en kan veel goeds doen voor je dagelijkse humeur en stress level. Voor je algemene geluk zelfs. Blijven hangen in een baan alleen maar voor zekerheid of zogenaamde vastigheid kan je een somber gevoel geven en zorgt ervoor dat je uiteindelijk met een ellendig gevoel wakker word als de wekker weer gaat. Als je de mogelijkheid hebt neem dan zeker de sprong in het diepe. Ik ben nog steeds blij dat ik ontslag nam na 12 jaar. Mijn nieuwe baan geeft me weer uitdaging, energie, een goed gevoel en ik ben een blijer mens.
 19. Sokken hoeven niet wit of zwart te zijn. Het leven mag best een beetje kleurrijker met Happy Socks ; ) Matchen je sokken niet met elkaar? Niet belangrijk!
 20. Goede vrienden zijn waardevol en het maakt niet uit hoe oud deze vriendschappen zijn. Soms gaan vriendschappen voorbij en dat is prima. Iedereen groeit en word ouder en soms pas je niet meer bij elkaar. Ik kan mijn goede vrienden op 1 hand tellen en alle andere zijn kennissen of ‘gewone vrienden’ en dat is prima. Het is helemaal niet nodig om 50 vrienden te hebben, dat kan ook bijna niet want in die vriendschappen zou je nooit voldoende tijd kunnen steken om ze minder dan oppervlakkig te maken. Deze paar goede vriendschappen zijn mijn liefde, aandacht en tijd waard en ik voel me thuis bij deze mensen. Dit zijn wat mij betreft de enige vriendschappen die je moet koesteren en waar je zuinig op moet zijn.
 21. Je kunt niet overal invloed op hebben. Sommige dingen gebeuren gewoon of juist niet, leg je er bij neer.
 22. Probeer niet teveel van andere mensen te verwachten. Dat jij bijvoorbeeld wel altijd aan de ander zijn verjaardag denkt of aan zijn of haar afspraak bij de tandarts wil niet zeggen dat de ander dat ook allemaal onthoud. Dat jij sommige dingen nooit zou doen wil niet zeggen dat het niet oké is dat een ander dat wel doet. Verwachtingen kunnen onnodig voor teleurstelling zorgen.sammie levenslessen
 23. Blijf dicht bij jezelf in alles wat je doet of zegt. Niemand is gelijk en dat is juist leuk, jezelf zijn is een mooi iets.
 24. Je bent niet alleen op de wereld. Denk ook eens aan je medemens als je weer eens je hond uitlaat en de poep laat liggen, om 10 uur in de avond besluit de boormachine ter hand te nemen of je kauwgom op straat uitspuugt. Je wil zelf ook geen poep onder je schoen ontdekken. Zeg eens goedemorgen tegen die vreemde die je tegenkomt onderweg naar je auto.
 25. Je bent ook niet alleen op de wereld als iets niet wil lukken. Vraag hulp als je er alleen niet uitkomt. Er is niets mis met hulp vragen.
 26. Stressen heeft heel weinig zin. Dingen gaan niet sneller en vaak al helemaal niet beter als je aan het stressen bent. Haal adem en pak het stap voor stap aan.
 27. Planten zijn echt wel leuk. Kies gewoon de plant die bij je past, het kan de hele boel opfleuren.
 28. Even tijd alleen door brengen is helemaal niet gek of slecht. Wil je even alleen zijn, pak die tijd dan. Heb je rust nodig, neem die dan. Wil je een dag met niemand praten? Sluit jezelf dan lekker thuis op met Netflix of met wat je ook als ontspanning ervaart. Het is helemaal niet erg om even alleen te zijn of om dat te willen.
 29. Vertel de mensen waar je van houd, dat je van ze houd. Dat je gek op ze bent, dat je ze mist. Laat ze weten wat ze voor je betekenen.
 30. Zorg goed voor jezelf.

25 gedachten over “30 levenslessen die mij zijn bijgebleven ”

 1. Mooie inzichten. De tijd schijnt steeds sneller te gaan, omdat je naarmate je ouder wordt minder nieuwe dingen doet. Als kind heb je veel nieuwe indrukken en zie je dingen die je niet kent, daardoor lijkt de tijd langzamer te gaan. Je andere wijze les: nieuwe dingen proberen, is dus een goede tegenhanger.

 2. Dit is een prachtig lijstje met inzichten, waar ik grotendeels ook achter sta! Ik word over 1,5 jaar 30 en hoewel mijn broers beiden enorm tegen die leeftijd opzagen vind ik het ook totaal niet erg. Leeftijd zegt zo weinig en ik zit me nu zoveel beter in mijn vel dan 5 jaar geleden. Alleen puntje 26 uit je lijstje moet ik nog een beetje leren.. 😉

 3. Al die serieuze onderwerpen en dan opeens sushi! Ik moest er heel hard om lachen. Je hebt helemaal gelijk, ook ik zeg altijd nog “forever 29” maar ik word dit jaar 36 (dit durf ik al bijna niet op te schrijven hahaha). Maar weet je, je schrijft het zelf al, wat is nou en nummertje? Dank je voor de opbeurende woorden, het is wel zo! xx

  1. 36? Dat had ik je niet gegeven! Dacht dat je ook een jaar of 30 was 🙂 zegt wel weer genoeg dat een cijfer maar een cijfer is, niks meer of minder 🙂

 4. Heel mooi gesproken Sammie en ik moet zeggen dat er best een hoop bij zit waar ik na mijn 30e verjaardag achterkwam/heb ervaren.

 5. Zo’n levenleslijstje is natuurlijk niet compleet zonder je sokken! Volgens mij sta je aardig nuchter in het leven en weet je precies wat je wilt!

 6. Prachtig lijstje, Sammmie! Ik geef je helemaal gelijk behalve dan die kleurrijke sokken. Daar moet ik nog even aan wennen (al zou ik ze zo graag willen dragen). Gaat de tijd nog sneller als je 30 bent? Ik vind dat het nu al zo ontzettend snel gaat en zou soms willen dat een dag 48 uur duurde.

  1. 48 uur in een dag, zou heerlijk zijn! Kom gewoon tijd te kort dagelijks 🙂 kleurrijke sokken, gewoon doen! Maakt de ochtend gezellig 😉

 7. Wat een mooi lijstje Sammie. Vooral punt 3 vind ik erg belangrijk – en tegelijkertijd erg lastig. Met punt 17 ben ik het niet eens 😉 Maar planten zijn inderdaad wel echt leuk. We waren dit weekend naar de Intratuin en hebben er veel te veel geld uitgegeven

 8. Vooral dat laatste, zorg goed voor jezelf, zet jezelf altijd op de eerste plek, dat is een regel zelfs. Echter, trust me, vraag ik mij soms ook af, kan dat wel als je samen bent met iemand 😉

  Heel mooi Sam, je hebt al heel veel levenswijsheden opgedaan, ik weet dat er heel veel mensen bestaan die het met 50 jaar nog niet door hebben allemaal 😀

  X

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven