5 makkelijke kamerplanten, geen groene vingers nodig!

Ik ben niet geboren met groene vingers, thank god! Dat zou er bizar uit zien, maar ik ben ook niet geboren met de spreekwoordelijke groene vingers. Ik heb eigenlijk nooit echt interesse voor planten gehad tot het moment dat ik ging samenwonen. Langzaam aan kwam er meer groen in huis. Vooral cactussen bevielen me goed, ik vind de stekelige planten erg stoer en groot voordeel, ze zijn vrij makkelijk in leven te houden. Na een tijdje kwamen er meer planten in huis en sinds we verhuisd zijn is ons interieur steeds groener geworden. Zo ook mijn ervaring met het in leven houden van planten. Vandaag voor al die mensen die ook geen groene vingers hebben een top 5 makkelijke kamerplanten!

Mijn ervaring tot nu toe met kamerplanten.

5 makkelijke kamerplanten

Ik zal niet zeggen dat ik een expert ben geworden, ik heb wel wat ervaring opgedaan de laatste maanden met de verzorging van planten. Veel lezen op internet helpt enorm bij het kiezen van de juiste plant voor die zonnige plek in huis, of juist voor dat hoekje waar bijna geen licht komt. Ook is er op internet altijd wel te vinden hoeveel water een plant nodig heeft en of hij wel of niet tegen vochtige ruimtes kan. Alles is wel op internet te vinden eigenlijk. Ik probeer over iedere plant die we in huis halen een stuk te lezen, maar ook hier gaat het wel eens mis. Nog niet zo lang geleden verzoop ik een plant die we net 2 weken in huis hadden. Ik was te lam geweest om te lezen over zijn dorst, of beter gezegd niet-dorst. Zonde! Ik heb er nog steeds de pest in. Gelukkig zijn er ook planten die maar heel weinig aandacht nodig hebben en of specifieke behoeftes hebben. Vandaag mijn top 5 makkelijke kamerplanten op een rij.

Mijn top 5 makkelijke kamerplanten.

Sanseveria. (Sansevieria)

makkelijke kamerplanten

sanseveria

Op de eerste plaats als makkelijkste kamerplant de Sanseveria. Die zijn eigenlijk niet kapot te krijgen en doen het in iedere ruimte goed. Ik spreek uit ervaring! De planten groeien goed zolang je ze maar niet teveel water geeft. Je kunt ze wat dat betreft beter een aantal weken vergeten water te geven, dat nemen ze je niet kwalijk! Ideaal zo’n plant. Ik heb ook al regelmatig aandacht besteed aan deze makkelijke plant op mijn blog. Zo vertelde ik waarom ik een Sanseveria zo leuk vind, maar schreef ik ook al eerder over de verzorging van deze plant en liet ik het verpotten zien. Ik vertelde in 1 van deze artikelen dat ik de plant niet op de badkamer durfde te zetten omdat ze toch wel van droge lucht houden. Inmiddels heb ik 2 goed groeiende Sanseveria’s op onze badkamer! Heb je een badkamer waar daglicht komt en waar goed geventileerd kan worden dan kan de Sanseveria ook daar prima overleven.

Cactus.

cactus makkelijke plant

De cactus is mijn eerste liefde en dat is niet alleen vanwege zijn stekelige stoere uiterlijk. Het komt voornamelijk omdat hij zo super makkelijk in leven te houden is. Er is maar 1 ding niet makkelijk aan de cactus, of eigenlijk zijn er 2 dingen waar je rekening mee moet houden. 1, hij heeft stekels die bijzonder pijnlijk kunnen zijn, gelukkig groeit hij traag en hoef je de cactus zelden te verpotten. 2, er zijn zo vreselijk veel soorten dat het moeilijk kiezen is ; ) De cactus is een plant die over het algemeen in huis overal prima kan leven. Sommige soorten hebben meer zonlicht nodig dan andere, maar de meeste soorten stellen niet veel eisen. Precies daarom staat de cactus in mijn top 5 makkelijke kamerplanten. Een cactus vermoorden met je niet groene vingers kan eigenlijk maar op 1 manier, TE VEEL WATER. Cactussen gaan rotten als ze teveel water krijgen. Geef de cactus tussen september en maart gewoon helemaal geen water. De rest van het jaar hebben ze wel water nodig, maar ook niet te veel. Kijk goed naar het type cactus, waar hij staat in huis en hoe groot hij is en laat de grond tussen giet beurten door altijd helemaal uitdrogen. De kans is dan klein dat je je stekelige vriend vaarwel moet zeggen.

Monstera. (Gatenplant)

monstera gatenplant

De Monstera is een sterkte plant die ook prima op een wat donkerdere plek kan staan en niet al teveel water nodig heeft. Zorg ervoor dat de aarde tussen gietbeurten door niet helemaal uitdroogt en altijd een beetje vochtig is. Je kunt met je vinger in de aarde prikken om te voelen of het onderin nog vochtig is. Wij gebruiken een vochtmeter om zeker te zijn. De plant is een kruiper of klimmer als je hem leid. Hij is ook een sterkte lucht zuiveraar, maar wel een tikje giftig. Met huisdieren die aan bladeren gaan knagen is het misschien geen verstandige keus, maar verder is het een mooie plant die snel groeit. De plant staat liever niet in direct zonlicht, maar groeit wel naar het licht toe. Wij draaien de plant die in de woonkamer staat af en toe zodat alle bladeren licht krijgen en hij niet 1 kant op groeit. De plant in de gele pot is een Monstera Adansonii , hier schreef ik vorige week nog een aparte blog over.

Scindapsus. (Epipremnum)

Scindapsus Aureum

Scindapsus pictus

Deze plant is er in veel verschillende soorten, ik heb er (zover ik weet) 2 in huis, ik hou een slag om de arm want planten herkennen is nog niet mijn sterkste kant. Van deze 2 ben ik wel zeker, de Epipremnum Scindapsus Aureum met bladeren met de kleuren groen en geel en de Epipremnum Scindapsus Pictus met zilver gevlekte bladeren. De Epipremnum staat in de top-10 van de meest lucht zuiverende planten wat mooi mee genomen is. Ook deze plant is een klimmer, maar kan ook prima als hangplant in huis gehaald worden. Hij moet net als de Monstera altijd een licht vochtige grond hebben en wil ook geen direct zonlicht. Hij doet het prima op plekken met half schaduw of zelfs een donkere plek. Zodra de bladeren egaal groen worden is het tijd om een andere plaats te zoeken, dit is een teken van te weinig daglicht. Hoe lichter de standplaats hoe meer het blad gekleurd of gevlekt is.

Pilea Peperomioides. (Pannenkoekenplant)

pilea pannenkoekenplant

Ondanks dat wij deze plant bijna vermoord hadden, is het toch een makkelijke plant en groeit hij nu als kool. Hij kon niet ontbreken in deze lijst van 5 makkelijke kamerplanten. Zet hem niet op een badkamer of koele plaats dan zit je goed ; ) Deze plant is gek op de zon en die kreeg hij in onze badkamer niet. Het gevolg was dat hij steeds meer bruine bladeren kreeg. Sinds hij naar benden is verhuisd gaat het goed en hij doet het in de vensterbank bij een raam op het noorden prima. Een raam op het zuiden is geen goed idee in de zomer. Dan kan hij verbranden. Voordeel is dat je bij deze plant al snel ziet of hij op de juiste plek staat omdat zijn bladeren geel of bruin zullen worden als hij niet happy is. Uitdroging van de grond én een overschot aan water zijn allebei dingen waar de Pilea niet goed tegen kan, altijd zorgen dat de grond licht vochtig is. Ik geef hem 1 keer per week een beetje water, maar ik check ook altijd even met de vochtmeter hoe het er voor staat. Verder is de plant ook nog eens super makkelijk te vermeerderen, hier schreef ik al eens een aparte blog over.

Ben jij een plant killer of heb je groene vingers? Heb je 1 van deze 5 makkelijke kamerplanten in huis?

5 low maintenance plants

6 gedachten over “5 makkelijke kamerplanten, geen groene vingers nodig!”

 1. Ik was altijd een plantkiller maar mijn Pilea doet het echt geweldig dus geloof dat ik toch niet een serial plantkiller ben.

 2. Ik heb gisteren mijn eerste plantje in tijden gekocht. Hij groeit uit een lavasteen. Ik kan water gewoon in het bakje doen en moet het bijvullen als het leeg is. Klinkt makkelijk. Ik vind veel planten zoals bij jou in huis er heel gezellig uitzien. Wie weet wordt het met mij ook ooit nog wat.

 3. Ik wil ook wel meer planten in huis, maar buiten doe ik het beter dan binnen op de een of andere manier…

 4. Deze post zal ik zeker in het achterhoofd houden als ik weer een plantje probeer in leven te houden.
  Ik heb er nu twee binnen staan: een orchidee en een krullebol (ik heb eigenlijk geen idee hoe hij noemt, dus ik noem hem zo omdat hij eruit ziet als verward haar).
  De orchidee was een cadeau want mijn twee vorige hadden het niet overleefd. De orchidee-cadeau gaat al twee jaar mee en heeft nu ook weer nieuwe knopjes. Het zit hem in de liefde zeker? 🙂

 5. Ik krijg het ook voor elkaar om mijn cactussen te laten uitdrogen.

  Op de een of andere manier blijven ze toch wel leven als ze weer eens in de twee maanden water krijgen, hahaha. Heel slecht eigenlijk, maar ik ben gewoon te lui om mijn plantjes water te geven. Ik heb alleen cactussen, vetplanten en een pannenkoekenplant. Die laatste kreeg ik van mijn oma met de voorwaarde die goed in leven te houden. Braaf geef ik deze plant wel eens per week water en nu geef ik dan steeds vaker ook mijn cactusjes meer water.

 6. Oh Sammie, wat een handige post!! Doordat onze katten alles op vraten, had ik geen planten of bloemen in huis. Nu ze naar buiten gaan, durf ik het weer aan. Maar ik heb absoluut geen groene vingers. Dus na terugkomst van de reis bekijk ik deze lijst nog eens.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven