Aaltjes tegen rouwvliegjes

Aaltjes tegen rouwvliegjes, de manier van bestrijden!

Ik denk dat iedere planten liefhebber er wel eens van gehoord heeft of ze wel eens op visite heeft gehad in huis. Rouwvliegjes die je stapelgek maken. Ook wij hebben ze wel eens gehad en we hebben ze gelukkig vrij snel weten te verbannen. Met biologische bestrijding zijn onze planten vrij van ongewenste bezoekers. Ik vertel je vandaag meer over aaltjes tegen rouwvliegjes.

Zo herken je rouwvliegjes.

Rouwvliegjes zijn bijzonder irritant. Ze vliegen niet alleen rond je planten, maar ze komen ook in je keuken en als ze echt vervelend zijn proberen ze je neus van heel dichtbij te bekijken. Nou is dat gekriebel natuurlijk super irritant, maar ze zijn ook schadelijk voor je planten. Rouwvliegjes zijn stiekem geen vliegen, maar muggen. Een volwassen rouwvlieg is tussen de 4 en 5 mm lang en lijkt op een fruitvliegje. Deze rouwvliegjes zul je vooral rond je planten zien vliegen. Ze zijn met name dol op vochtige of zelfs rottende grond.

De volwassen varenrouwmug leeft maar een dag of 2, maar weet van geen ophouden en blijft zich maar voortplanten. De dame kan heel erg veel larven per keer in de grond leggen. Deze larven komen dan weer uit, leggen nieuwe larven en zo ontstaat al snel een plaag. Deze kleine muggen voeden zich niet alleen met dood materiaal maar ook met levend plantaardig materiaal. Dit wil je niet als je je planten graag gezond wilt houden. Het is belangrijk om de beestjes zo snel mogelijk uit te roeien. Dit gaat het meest effectief en makkelijk met aaltjes tegen rouwvliegjes.

Rouwvliegje ontdekt?

Heb je bijna geen planten in huis en heb je de vliegjes ontdekt bij 1 plant? Zet deze dan apart voor een week of 2/3 en geef hem zo min mogelijk water. Geef helemaal geen water als het een plant is die wel even zonder kan. Nog een huis tuin en keuken tip ter bestrijding: verwijder de bovenste 5 cm van de aarde en gooi dit weg. Vervolgens vul je de pot weer bij met speelzand, hierin kan de rouwvlieg namelijk geen eieren leggen. Of verwijder alle aarde, spoel de wortels schoon en geef de plant verse aarde. Doe dit laatste alleen bij de wat sterkere planten. Het belangrijkste is het bestrijden van de larven. Heb je meerdere planten in huis, of zoals ik heel veel en wil je zeker zijn van het einde van de rouwvliegjes? Aaltjes tegen rouwvliegjes zijn dan je beste nieuwe vrienden.

rouwvliegjes vangen

aaltjes rouwvliegjes

Aaltjes tegen rouwvliegjes.

Aaltjes zijn van nature in de bodem voorkomende rondwormen (Nematoden). Ze zijn erg klein (0,3 tot 0,7 mm) en dus praktisch onzichtbaar. Ze zijn onschadelijk voor mens, dier en plant. De levende aaltjes zijn een natuurlijke vijand van de varenrouwmug. Deze aaltjes dringen de larven binnen en gebruiken deze als voedsel en broedkamer. Hierdoor sterft de larve binnen enkele dagen en gaan de aaltjes op zoek naar een nieuw slachtoffer. Ik krijg regelmatig de vraag of de aaltjes tegen rouwvliegjes geen vieze wormpjes zijn. Precies daarom heb ik het bakje aaltjes goed op de foto gezet en krijg je een realistisch beeld van wat aaltjes zijn. Het ziet er uit als poeder. Het is ook niet zo dat de aaltjes je plantenpotten uit kruipen als de larven van de rouwvliegjes op zijn, als er geen voeding meer is voor de aaltjes gaan ze vanzelf dood.

Aan de slag met aaltjes!

Ik bestelde de aaltjes tegen rouwvliegjes van ECOstyle en ik kocht de 5 m² verpakking. Je kan ze bij Intratuin bestellen of bij de Welkoop. Ik bestelde ze bij Hornbach. Hiermee heb ik alle planten in de woonkamer en keuken behandeld. Ja, ALLE planten. Behandel niet alleen de aangetaste planten, maar al je kamerplanten. Zo kunnen de vliegjes nergens opnieuw gaan broeden en ben je er direct volledig van verlost. Je kunt ook niet over-doseren met aaltjes, maar let er wel op dat je je planten niet teveel water geeft. Het is het beste om de aaltjes gelijk in actie te brengen als je ze thuis hebt ontvangen. Bewaar de aaltjes in de koelkast als je er pas na een dag of 2 aan wil beginnen. Geef je planten even geen water als je weet dat je aaltjes die week binnen gaan komen. Dit omdat je ze weer water moet geven om de aaltjes te verspreiden. Een vochtige grond is wel gewenst.

Mengen van de aaltjes tegen rouwvliegjes.

ecostyle aaltjes

Bij de verpakking zit een gebruiksaanwijzing, maar het is eigenlijk heel simpel. Je mengt het bakje aaltjes tegen rouwvliegjes met een liter water. Roer de aaltjes goed door het water heen. Kies daarna het oppervlakte van je aaltjes verpakking in de bijgeleverde tabel. In mijn geval was dat dus 5 m². De oplossing moet dan aangevuld worden met 5 liter. Ik heb steeds een gieter gevuld met 20 ml van de oplossing aaltjes en ongeveer een liter water. Zo had ik in totaal 5 gieters voor alle planten. Geef iets meer water dan normaal aan je plant, maar let er op dat je hem niet verdrinkt. Om de aaltjes goed te verspreiden in je pot plant is er wel wat water nodig. Na het verspreiden van de aaltjes is het belangrijk om de grond nog zo’n 2 weken vochtig te houden. De aaltjes gaan dood zodra de grond te droog wordt.

water geven aaltjes

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen!

Met een week of 2 moet je al verschil zien, of eigenlijk moet je geen irritante kleine vliegjes meer zien. Je kan aaltjes altijd nog eens gebruiken, het kan helemaal geen kwaad voor je planten. Uiteraard is het nog veel beter om rouwvliegjes te voorkomen! Controleer in de winkel altijd goed of je nieuwe plant geen beestjes heeft. Schud zachtjes met het potje en check of er niets uit de aarde kruipt. Zorg ervoor dat je planten in een binnen pot staan waar het water uit kan lopen zodat de kans op rot kleiner is. Geef je planten niet teveel water. Natte grond is ontzettend aantrekkelijk voor rouwvliegjes. Zorg dat er nooit afgevallen bladeren op de grond rondom je plant blijven liggen. Het dode materiaal is aantrekkelijk voor rouwvliegjes, gooi deze dus gelijk weg.

Ik hoop dat je wat aan mijn artikel hebt en het je duidelijk is geworden wat aaltjes nu eigenlijk zijn! Veel plant plezier! Meer groene artikelen vind je hier.

rouwvliegjes bestrijden

4 gedachten over “Aaltjes tegen rouwvliegjes, de manier van bestrijden!”

  1. Ik had er al over gelezen, zelf had ik in twee planten rouwvliegjes, gek genoeg? Planten die in het echt voedsel geven, zoals de koffieplant, de arabica werd getroffen en de bananenplant, die heb ik radicaal buiten gezet, ze kregen al amper water namelijk, maar ja… dus nar buiten, zelfs in vriesweer nog, ging goed, maar telkens als ik dacht, nu is het weg, door de kou, weer binnen, waren ze er weer, die twee planten heb ik dus gelaten… helaas maar waar…de rest is schoon en blijft zover nog schoon. Maar mocht het nu gebeuren? Dan ga ik ook voor de aaltjes.

    PS, Picasso staat nu op blog, alleen Picasso 😉

    X

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven