afval scheiden

Afval scheiden. Best een dingetje.

Sinds dat wij zijn verhuisd, moeten wij afval scheiden. Ik zal maar gelijk eerlijk zeggen dat wij nooit eerder over ons afval hebben nagedacht. Bij het appartementen complex waar wij eerst woonden stonden beneden 3 grote grijze containers die eens per week geleegd werden. Alles ging daarin. Er was alleen een aparte bak voor groen afval. Planten en hele kerstbomen werden daar bijvoorbeeld in gestopt. Nu wij in een rijtjes huis wonen moeten we afval scheiden.

En dat vind ik best een dingetje.

Wij hebben een hele fijne Brabantia prullenbak en daar gooiden we eerder altijd alles in. Plastic verpakkingen, papiertjes, blikjes, eten, gewoon alles. Glas en karton hielden we wel apart, maar daar was alles mee gezegd. Nu hebben wij een papier container in de tuin en een GFT container. We hebben zakken voor plastic en dan nog zakken voor rest afval. Had ik allemaal nooit eerder van gehoord moet ik zeggen. Toen ik nog in Gorinchem woonde hadden we een blauwe bak voor papier, groen voor groen afval en grijs voor al het andere. Plastic scheiden bestond toen nog niet. Niet zoals nu in ieder geval.

afval app

Ik moet nu bij alles wat ik weg wil gooien nadenken over waar het in moet. Ik heb de app van DAR maar gedownload want het is mij soms toch nog een raadsel waar wat nou in moet. De app werkt snel en handig en heeft vaak aan één woord genoeg. Ondertussen heb ik de prullenbak vaak al open staan als ik me bedenk dat iets misschien niet daar in gaat. Het is zo’n gewoonte geworden om alles in de prullenbak te kiepen. Zo stond ik van het weekend weer plastic bakjes uit de prullenbak te graaien. Wij gebruiken deze prullenbak nu voor het restafval en de plastic zak hangt in de trapkast. Vies plastic sta ik onder de kraan af te spoelen voor dat het in de plastic zak voor plastic ; ) gaat, want ik wil niet dat het gaat stinken. Ondertussen voel ik me ook een beetje onzinnig bezig als ik met het plastic naar de trapkast loop. Ik heb de docu en een nieuwsuitzending gezien over dat plastic afval scheiden en daar word je nou niet echt gemotiveerd van.

prullenbak Brabantia

Meer prullenbakken?

Eten wat over is en ander groen afval moet weer in de GFT bak en ik word niet blij als ik door de regen en kou naar buiten moet. Ik begin me af te vragen of zo’n Touch Bin met 2 binnen prullenbakken van Brabantia niet handiger zou zijn nu. Meerdere prullenbakken in de keuken lijkt me dan weer niks, maar 1 wat grotere waar 2 zakken in kunnen zou een oplossing kunnen zijn. Daar zouden mooi 2 soorten afval in kunnen, scheelt wat wandelingetjes naar buiten. Hoe doen jullie dat? Meerdere prullenbakken of? Ik ben best heel benieuwd want je hoort het wel, voor ons is het allemaal vrij nieuw en onbekend terrein.

11 gedachten over “Afval scheiden. Best een dingetje.”

 1. Onze grijze container wordt maar eens in de 4 weken geleegd dus we MOETEN wel scheiden. Helaas, ik vind het alleen maar lastig, haha! Die Brabantia prullenbak is trouwens echt mooi! <3

 2. Ik ben er ook 1 en doe alles in 1 bak. Mochten wij veel karton ofzo hebben doe ik het wel in de bak hoor. Ik ben dol op mijn grote Brabantia prullenbak.

 3. Op wijdschild wonen zorgt voor veel trappenlopen als het gaat om afval scheiden. Ik heb daarom twee kleine prullebakjes in de keuken staan. 1 voor plastic met een vuilniszakje, 1 voor groene met een bioafbreekbare zak van de action.. ervaring leert dat je die het meeste nodig hebt. Mn oude reeds afgetrapte brabantia staat nu op het balkon.. daarin verdwijnt de rest.. met ern rieten mand ergens in een hoek verzamelen we het oud papier en in de garage staat een tas met glas.. Best aardig bezig zou ik zeggen.

  1. Heel goed bezig! Ik denk dat 2 prullenbakken inderdaad toch het handigst is. Merk dat we nu erg veel naar buiten moeten lopen en dan komt er ook steeds weer kou naar binnen, niet ideaal.

 4. Hier in België word streng toegezien op ons afval sorteren. We hebben Restafval en daarnaast PMD. Als in de PMD-zak iets zit wat er niet in mag word je zak niet meegenomen en ben je verplicht om het opnieuw te sorteren. Nog niet meegemaakt, gelukkig. Maar lijkt mij niet zo leuk om te doen.

 5. Ik scheid geen afval haha. Wij hebben ook niet veel verschillende bakken en ben te lui alles weg te brengen 😡
  Karton doe ik wel apart, flessen en plastic hebben wij een bak voor en planten en dergelijke doe ik netjes in de groenbak. Vind ik zat 😉

 6. Toen ik nog 2-hoog-midden-in-Breda woonde, hoefde ik ook niks te scheiden. Of nouja, alles kán, maar er werd bij mij alleen papier en restafval opgehaald. Ik merkte vorig jaar in het nieuwe huis ook wel wat weerstand. Pfff, zoveel plastic!? Echt bizar! Maar nu ben ik me er wel bewust van. Wij hebben in het gootsteenkastje een ‘ingebouwde’ dubbele prullenbak voor GFT en restafval. Gelukkig groot genoeg dat je ze niet elke paar dagen moet legen. We hebben dus geen grote prullenbak meer in de keuken en dat vind ik echt top, want al heb je een mooie strakke van Brabantia, het blijft een afvalbak 😉 En voor plastic hebben we een mini kliko in onze trapkast gezet. Die verkochten ze bij kwantum in allerlei kleuren en maten, en voor papier heb ik er een mooie smalle afvalbak van Ikea naast staan.

 7. Ja, welkom in de huizen wereld. Ik heb niets tegen afval scheiden, maar het moet wel te doen zijn. Wij hebben nu 3 containers en dat moet ook maar in je tuin passen. Gelukkig is er ruimte in het gangetje waar iedereen zijn/haar container pleurt. Vervolgens kwam Arnhem met een andere regeling. Nu moet je alle rest afval in een grondcontainer stoppen. Dus daar moet je heen lopen met het hondeweer. En die zitten dan maximaal 150 meter van je huis af. Dat is niet veel. Maar wel als je met afval naar buiten moet, terwijl je liever gewoon thuis op de bank zit met een kopje thee. Super, super irritant. Voorheen kon dat ook in je eigen kliko.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven