Bezoekje aan Dolceacqua in Italië

Ik had voor dat we vertrokken wat research gedaan en had onder andere Dolceacqua gespot. Dit stadje wilde ik zien tijdens onze vakantie en dat is ook gelukt. Ik moet zeggen dat van de 4 plaatsen die ik wilde zien we er 3 gezien hebben, de laatste hebben we overgeslagen omdat het weer er daar niet best uitzag. Vandaag een verslagje van ons bezoekje aan Dolceacqua.

Als we aankomen stoppen we eerst voor een plaspauze en een drankje. Gelukkig is het café gewoon open, ook tijdens de Italiaanse middag pauze! Dolceacqua is een kleine gemeente stad in de provincie Imperia. Het is middeleeuws en gebouwd op een manier waardoor het makkelijk te verdedigen was. Een kasteel bovenaan de wirwar van huisjes die wel opgestapeld lijken als je aankomt lopen en stadsmuren om het dorpje heen. Smalle straatjes waar je met geen auto inkomt zijn zoals in zoveel van dit soort dorpjes ook hier te zien.

DolceacquaBezoekje aan Dolceacqua.

Ik vind het heerlijk! Ik hou van de middeleeuwse uitstraling en vind het heerlijk dat er zoveel van dit soort dorpjes en stadjes te vinden zijn in Italië. Het is iedere keer weer een klim om bovenaan zo’n stad te komen en het lijkt me vreselijk om dat te doen met je boodschappen, maar ik geniet er nu met volle teugen van. Ik probeer me een voorstelling te maken van de mensen die hier leefde toen het dorp net bestond. Dat is bijna niet te doen maar Tommy en ik kunnen er over fantaseren.

foto's gemaakt door sammie

Wat ik ook wel opvallend vind aan dorpjes zoals deze, je ziet overal katten in de smalle straatjes. Je ziet overal wel een kattenvoer-bakje of een schoteltje staan. Het is in Italië heerlijk vertoeven voor katten geloof ik. Dolceacqua is niet zo groot dus voor we het weten staan we bovenaan het dorp bij het kasteel. We lezen de informatieborden en genieten van het uitzicht.

Het kasteel.

kasteel Dolceacqua

Het kasteel is gebouwd in de elfde eeuw en is van meerdere eigenaren geweest. Het is meerdere keren aangevallen en meerdere keren veranderd. Dit oorspronkelijke kasteel van de heren van Ventimiglia kwam in de 12e eeuw in handen van de familie Doria. De geschiedenis van deze familie Doria en de bewoners van het dorp is niet tof.

De heren Doria bepaalden lange tijd dat iedere bruid in Dolceacqua haar huwelijksnacht met hen moest doorbrengen voordat ze het bed met haar nieuwe man mocht delen. Geen vrouw die daar tegenin durfde te gaan totdat Lucrezia de bruid was, zij geen niet mee in deze bizarre wet en verzette zich tot het uiterste. Ze werd in de kerker gestopt en daar uitgehongerd uit wraak. Haar verloofde was hier uiteraard niet zo blij mee en wilde wraak. Hij kreeg de heer Doria te pakken en wist af te dwingen dat het gebruik werd afgeschaft. Zo was Lucrezia toch niet voor niets gestorven.

bezoekje aan DolceacquaIn 1744 is het kasteel ernstig aangevallen en verwoest, de bewoners zijn verhuisd en het kasteel stond leeg. In 1887 is het kasteel nog eens ernstig toegetakeld door een aardbeving. Door de regering is het kasteel weer gerestaureerd.

Helaas was het kasteel dicht toen wij er waren. Ik vind het nog steeds irritant dat die Italianen aan middag dutjes en pauzes doen, het is heel onhandig voor toeristen zoals ik ; ) Ik heb het van buiten in ieder geval goed kunnen zien en vind het verhaal over dit kasteel nog steeds bizar.

De brug.

brug van Dolceacqua

De middeleeuwse brug is een echte eye catcher. Ik kan me zo voorstellen hoe mooi het moet zijn als er veel water van de bergen komt en hier onder door stroomt. Toen wij in Italië waren (september) was het er bijna overal droog in dit soort riviertjes. Het had er voor het laatst geregend in april! De brug split het stadje in 2 delen, wij zijn voornamelijk in het oude gedeelte geweest, het deel wat wel tegen de berg aangeplakt lijkt.

straatje Dolceacqua

De beroemde schilder Claude Monet vond het dorp ook prachtig. Hij was er in 1884 en heeft het dorp geschilderd. Toch een leuk feitje ; ) Dolceacqua betekend trouwens zoet water. Ben je eens in de buurt? Een bezoekje aan Dolceacqua is je tijd meer dan waard.

Hieronder vind je een filmpje van de weg naar Dolceacqua toe, we reden over de Via Aurelia, schitterende weg langs de kust.

Ik vertelde al eerder over ons logeer adres deze vakantie. Dit artikel over Lecchiore vind je hier terug.

29 gedachten over “Bezoekje aan Dolceacqua in Italië”

 1. Wat ongelooflijk leuk om die foto’s van Dolceaqua hier op jouw blog te kunnen zien. Een aantal jaar geleden hadden mijn dochter en ik dit dorp ook graag willen bezoeken tijdens een vakantie in Italië, maar toen kwam het er niet van doordat we er moeilijk konden komen met het openbaar vervoer vanaf de plek waar we verbleven.

  1. Wat een toeval! Wij hadden onze auto tot onze beschikking natuurlijk, moet zeggen dat dat wel ideaal is in Italië als je van alles wilt bezichtigen en doen. Helemaal op de afgelegen plek waar wij zaten 🙂

 2. Wat een prachtige foto’s heb jij gemaakt! Als het om Italie gaat ben ik alleen nog in Milaan en Venetië geweest. Er zijn nog zoveel plekken in Italie die ik wil bezoeken!

 3. Oh wauw, je bent in de voetsporen getreden van Claude Monet, nu ken ik dat natuurlijk, dat schilderij, staat zelfs in mijn kunstboeken der impersionisten maar ik stond er even niet bij stil dat je naar dit deel van Italië ging, of dat het hier vandaan komt dus! Geweldig!

  En het filmpje, heerlijk die muziek, streetlive, heb ik gisteren ook toevallig? Lieve gehoord hier in de stad, hahahaha

  X

 4. Wauw, wat ziet het er prachtig uit. Zo mooi, die oude stadjes. Prachtige foto’s ook! En heel leuk om in Italië eens iets anders te bezoeken dan de grote steden als Rome/Milaan.

 5. Oh ja die oude stadjes zijn geweldig.. wat dat betreft vind ik Italië natuurlijk wel mooi.
  Wat een bizarre geschiedenis met die kasteelheren.. En wat is dat kasteel oud?
  Supermooie foto’s!

 6. Ooooh, wat een mooie foto’s, zeg! Ik krijg zo zin om te vertrekken! 😉
  Maar dan wel naar het stadje in de hedendaagse tijd, niet naar de vroegere versie. Stel je voor: je huwelijksnacht eerst met een vreemde man doorbrengen. Rare kwezels toch soms, hè, in de geschiedenis? 😀

 7. Mooie foto’s, mooie streek! Zou ‘k zo ook naar toe willen gaan, dus heb ‘k het maar snel even aan m’n TravelBucketList gevoegd. Ik ben helaas nog nooit in Italië geweest, maar wil er zeer graag naartoe.

 8. Wat een heerlijk plekje! Nog nooit van gehoord overigens. Grappig van dat kattenvoer. Nog nergens anders tegengekomen in Italie. Zelf ben ik afgelopen zomer voor de tweede keer op rij naar de Marken geweest, ook echt een aanrader!

  1. Lijkt me ook erg mooi maar dat is net wat te ver rijden voor een dag. Met maar een week vakantie vind ik dat dan te ver, maar dieper de laars in staat nog wel op mijn wishlist 🙂

 9. Wauwie Sammie, wat mooi!! Ik hou ook echt van die Middeleeuwse uitstraling. Zo rustgevend en prachtig om te zien. Heb nog nooit van dit dorpje gehoord trouwens, maar ik noteer hem wel eventjes. Wie weet!

 10. Wauw wat een mooie plaats zeg, ik zal het zeker onthouden voor als ik eens naar Italië ga! Ik houd ook wel van zulke middeleeuwse stadjes 🙂

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven