wordpress blog

Blog beginnen op het internet.

Sammie? Jij hoeft toch geen blog te beginnen, je hebt er al 1! Ja, ja I know ; ) Maar ik wil het even hebben over de dag dat ik met een blog begon en wat ik inmiddels geleerd heb, wat me opgevallen is en wat ik van bloggen denk. Misschien herkenbaar voor de bloggers en misschien handig voor de mensen die twijfelen over een blog beginnen. Niet dat ik alles weet natuurlijk, ik blog op ZoSammieEnzo nu ongeveer anderhalf jaar, maar daardoor ligt alles nog wel vers in het geheugen. Bloggen over bloggen is ook gewoon leuk en het voordeel van een persoonlijke blog is dat ik kan bloggen over alles wat ik leuk vind, dus ook bloggen!

Ik weet nog dat ik jaren geleden een blog had en daar best wel heel persoonlijk was, ook met foto’s. Gelijk puntje 1 wat ik geleerd heb en in gedachte hield toen ik met deze blog begon, deel niet alles online en plaats geen foto’s van mensen als je daar geen toestemming voor hebt. Privacy is een belangrijk puntje op het internet en dat ik van alles wil delen wil niet zeggen dat mijn familie en vrienden met hun smoeltje op mijn site willen. Ze hebben overigen wel allemaal leuke smoeltjes hoor! Ook noem ik geen namen, vertel ik niet waar ik werk (bij een poep bedrijf) ; ) en houd ik mijn pincode voor mezelf. Jongens, dat moet je overigens altijd doen hoor, niet alleen online ; )  Hoewel het soms saai is om alleen maar foto’s van mijn eigen hoofd te delen en niet die leuke selfie met gezellige vrienden is dat wel iets waar ik gelijk al aan dacht bij het beginnen van ZoSammieEnzo. Jup, dat is de reden dat je altijd alleen maar mijn hoofd ziet, dus niet omdat ik verliefd op mezelf ben ; ) Ik wilde weer een plekje online, ik wilde weer schrijven, ik wilde weer online contact met andere bloggers en leuke blogjes lezen..

Echt een blog beginnen.

Dat begon dus bij wordpress, eerst met een gratis blog maar na een tijdje wilde ik toch een eigen domein naam en een betaalde wordpress. Aan de ene kant zou ik willen zeggen dat je dit vanaf dag 1 moet doen, dan kun je gelijk door naar Google Analytics en vanaf dag 1 je bezoekers aantallen zien, zien waar je op gevonden word etc. Al kijk ik niet vaak naar de cijfers, toch vind ik het soms wel eens jammer dat ik de groei niet kan zien vanaf dag 1. Aan de andere kant, waarom gelijk voor een hobby betalen als je nog niet weet of je er echt mee verder gaat? Misschien vind je er na 2 maanden geen bal meer aan en dan is het weggegooid geld. Ik ben in ieder geval blij dat ik het uiteindelijk gedaan heb en daarna GA geïnstalleerd heb, een betaalde layout heb genomen en ik ben er nog iedere dag blij mee. Die layout trouwens iets minder, daar moet ik nog een keer mee aan de slag.

blog beginnenBloggen en wat het gebracht heeft tot nu toe.

Fotograferen was al jaren een hobby maar ik deed er een hele tijd niks meer mee. Sinds ik ben gaan bloggen verdiep ik me ook weer wat meer in die hobby, probeer mijn camera beter te leren kennen en doe mijn best om mooie foto’s te maken voor bij een artikel. Zomaar een foto van iemand anders gebruiken mag namelijk niet (tipje!) en het is ook veel leuker om zelf beeldmateriaal te maken. Soms ook wel lastig want bij mijn bejaarde artikel kon ik niet zomaar een foto maken van een wildvreemde bejaarde, dan zijn er gelukkig site’s met stockfoto’s die je mag gebruiken. Een dure camera is niet eens nodig ik kan met mijn Iphone ook mooie foto’s maken en die gebruik ik ook regelmatig. Door het bloggen heb ik ook al 2 gezellige middagen gehad met een andere blogger die ik anders nooit had leren kennen, het online contact met andere bloggers vind ik ontzettend gezellig en hoop er meer in RL te ontmoeten. Bloggen heeft al een aantal leuke samenwerkingen opgeleverd, iets waar ik van te voren helemaal niet over nagedacht had. Toen ik namelijk jaren geleden blogde was er helemaal geen sprake van samenwerkingen, toen kwam er niet zomaar een mailtje of je een review wilde schrijven over een product. Tegenwoordig kan dit vrij snel gebeuren en iets waar ik op let is dat het altijd bij mij en mijn blog past. Zomaar met alles akkoord gaan is niet oké en maakt van je blog een soort reclame blad en dan zijn er ook nog allerlei regeltjes waar je je aan moet houden. Maar bovenal heeft bloggen me heel veel plezier gebracht en dat is nog steeds dagelijks. Het is mijn grootste hobby inmiddels.

Wat me op is gaan vallen in blogland en daar buiten.

Er zijn een aantal dingen die me zijn opgevallen, bloggers zijn niet altijd leuk tegen elkaar en er lijkt soms wat concurrentie en jaloezie te heersen. Iets wat ik trouwens niet begrijp, ik gun iedereen alles als ze het leuk en eerlijk doen. Mensen die niet bloggen denken dat je iedere ochtend al heeeeeel vroeg zit te tikken. Nou nee, ik als anti ochtendmens al helemaal niet! Ik haat vroeg opstaan, mijn blogjes komen zo vroeg online omdat ik dat kan inplannen. Dus lieve lezers, ik zet niet mijn wekker, zie de zon niet opkomen, maar mijn artikelen komen automatisch online op het tijdstip wat ik heb ingesteld. Soms wel al dagen van te voren, super handig als er een drukke week aankomt of als ik een paar dagen niet kan bloggen, alles valt in te plannen!  Wat me nog meer is opgevallen?

 • Social media is belangrijk voor bloggers. Het contact wat je daar hebt met andere bloggers, het extra bereik wat je haalt om je schrijfsels onder de aandacht te brengen en de mogelijkheid om met je lezers te kletsen. Een blog beginnen? Misschien ook handig om met social media te beginnen als je dat nog niet doet.
 • Bloggen kost veel tijd. Nee, een artikel is niet af binnen 15 minuten. Meestal niet dan, er moeten foto’s gemaakt worden, de tekst moet geschreven worden, als er al inspiratie is, en deze moet nog even nagelezen worden of het wel lekker leest en of er geen spelfouten in staan. Aangezien het een hobby is voor mij is dit alleen maar leuk!
 • Bloggers kunnen elkaar ook heel gezellig vinden en sommige lijken wel vrienden en kennissen ook al heb ik ze nog nooit ontmoet.
 • Mensen denken dat je zomaar dingen gratis krijgt of heel makkelijk geld verdiend. Nope! Gosh, als dat waar was waren we allemaal wel altijd op vakantie denk ik.
 • Als je voor je blog een Facebook pagina aanmaakt weet ineens iedereen je te vinden, ook je familie, collega’s en vrienden. Iets om over na te denken als je daar aan begint.
 • Er kunnen zomaar negatieve reacties komen op je artikel. Ik heb het gelukkig zelf nog niet mee gemaakt, maar ook dit is iets wat kan gebeuren en waar je op voorbereid moet zijn.
 • Met een blog beginnen komt ook de dag van andere blogjes lezen, andere bloggers ontdekken. Sommige bloggers lazen al blogs voor ze er zelf 1 begonnen bij mij was dat niet zo. Het is super leuk om te lezen bij andere, contact te hebben en inspiratie op te doen maar het kost absoluut veel tijd. Ook zie ik door het lezen bij andere bloggers veel leuke spulletjes, nieuwe producten en toffe nieuwe webshops waar ik het bestaan niet van wist… Daar gaat je salaris ; ) 

Een blog beginnen? Zeker doen als het je leuk lijkt, als je er zin in hebt en er tijd voor hebt en een blog beginnen is heel gemakkelijk bij WordPress of Blogger! Ik ben blij dat ik het gedaan heb!

20 gedachten over “Blog beginnen op het internet.”

 1. Ja! Het is hartstikke gezellig om een blog te hebben. Social media bijhouden blijf ik een lastig puntje vinden. Ohoh, werk je bij een poepbedrijf? Klinkt ook heel gezellig; -)

 2. Je ruimt meteen een flink aantal misverstanden over bloggen uit de weg en ik ben blij dat jij het hier ook zegt, dat een blogpost niet met 15 minuten geschreven is. Sommige bloggers beweren dat ze in een kwartiertje of twintig minuutjes een blogpost maken. Ik vind dat een beetje vreemd en ik snap echt niet hoe ze dat doen…

 3. Ik heb nog geen eigen domein, ik denk er wel aan. Ik ben bijna een jaar bezig via wordpress in april. Bloggen is tijdrovend, maar heel leuk. Ik merk dat ik vaker over persoonlijke dingen schrijf wat eigenlijk niet echt de bedoeling was. Ik ga nog denken, waar ik naar toe wil. Bedankt voor je tips…

 4. Ik vind het altijd weer leuk om ervaringen te lezen van andere bloggers. Ik heb je post dan ook met plezier gelezen. Zelf gebruik ik social media een beetje als blogger. Ik ben er niet zo dol op.

 5. Ik ben het bijna helemaal met je eens, want dat eigen domeintje, ik zou dat kunnen doen maar als ik lees bij diegenen die dat pas hebben gedaan denk ik, laat maar, whahahaha dan maar minder info qua statistieken en zo, ik blog echt omdat ik het leuk vind, mijn foto’s te laten zien en daar verhalen omheen te schrijven of andersom, verhaal schrijven en zien wat ik heb wat erbij past, soms voorop gesteld, vaker totaal niet.

  Nul planning, ene keer tik ik heel vroeg, de andere laat, maar dat inplannen, ik kan daar niks mee, dan plan ik in, ja wel gedaan… om dan alsnog met de hand, ‘publish’ te klikken, whahahaha

  Het moet je liggen natuurlijk en blogs lezen voor ik er zelf eentje had, ja heb ik wel gedaan, om het te leren kennen natuurlijk, maar dat ging ongeveer zo… hey wat is dit.. een blog? wa is da? Ohw zo… oh hier nog meer, wat leuk, een online dagboek! Wil ik ook!

  en binnen 24 uur was ik mij daar helemaal in aan het verdiepen toen nog op mijn eigen domein trouwens, dit jaar 15 jaar geleden 😉 Tot ik web-log ontdekte…. dat vond ik makkelijker werken…. gek genoeg en heb ik nu ook, alles werkt, het is prima zo!

  X

 6. Ik had natuurlijk al twee domeinen (of 3 als je de helft van de andere domeinen meetelt) en eigen hosting vóór ik ging bloggen. En eigenlijk weet ik nog steeds niet of ik wel blog, of wil doorbloggen. Ik wil gewoon leuke sites maken. Daar heb je content voor nodig 🙂
  Mijn eerste site was inbegrepen bij mijn internet abbo 🙂 Zo’n leuk simpel homepage-je in kladblok gemaakt, ontzettend leuk.
  Wat meer tijd in beslag neemt dan je in eerste instantie denkt, is dat je dus inderdaad andere sites/blogs gaat lezen :S En reageren. En dat kost mij meer tijd dan zelf schrijven.

 7. Ik denk er soms wel aan om aan een eigen domein te beginnen, maar voel er mij precies nog niet klaar voor. Ik wil ’t niet te rommelig maken & heb precies zelf nog m’n balans in het bloggen nog niet gevonden.

 8. dit heb je heerlijk geschreven….
  Soms neem ik me voor het wat serieuzer te nemen, met social media, en foto’s en meer artikelen..
  maar het ontbreekt me echt zo chronisch aan tijd dat ik te vaak zo iets heb ik wil nu echt iets online hebben (stom, ik weet het)

  1. Nou helemaal niet stom, als dat voor jou werkt en bloggen vind je op die manier leuk dan is het toch goed? Jij werkt, hebt een huishouden en kinderen, kan me voorstellen dat je soms wat tijd en handen te kort komt!

 9. Mooie post!
  Ik heb sinds een hele tijd al een eigen domein die is doorgelinkt naar wordpress (kan niks met Strato kan ik je vertellen), dit is zoveel fijner werken haha.
  Eigenlijk zou ik ook wat meer bezig moeten zijn met social media, maar nu is mijn pagina nog redelijk prive en dat vind ik ergens ook wel fijn!’
  Liefs.x

 10. Bloggen is zo leuk en leerzaam! Bij mij was fotografie ook een hobby waar ik eigenlijk niks meer mee deed, een hele leuke manier om het weer op te pakken 😀

 11. Goed geschreven, alles wat je zegt klopt helemaal en is voor mij ook herkenbaar. Er komt veel bij kijken, wat sommige mensen niet zo 1 2 3 beseffen.

 12. Heel fijn stukje dit! Ik moest wel lachen bij het stukje over inplannen. Ik ben ook totaal geen ochtend mens maar in het begin wist ik dus niet dat je kon inplannen. Dus stond ik om 10 voor 6 op, om mijn artikel om 6 uur online te krijgen. Tot dat ik er na 4 maanden achter kwam hihi.

  1. Oh echt waar? LOL Ik vind het al knap dat je daar dan je wekker ook echt voor ging zetten. Zo vroeg ga ik echt m’n bed niet uit hoor haha

 13. Wat goed hoe je hierover geschreven hebt! Staan veel dingen in die ik ook erg graag had geweten toen ik ermee begon. Sterk gedaan!

 14. Fijn stukje! Inderdaad heel belangrijk om er bewust over na te denken wat je wel/niet online zet. Zelf heb ik geloof niet een heel persoonlijk blog, dus geen diary-foto’s om te delen. Leuk om te lezen wat je geleerd hebt van het bloggen! Social media is inderdaad super belangrijk voor bloggers, ik steek daar veel tijd in! 🙂

 15. ik kan me in de meeste dingen vinden die je schrijft, Sammie. Ik blog al zo’n 12 jaar nu, en ik heb vooral geleerd om het bloggen op eigen tempo te doen en je geen verplichtingen te laten opleggen.
  De voordelen van een eigen domein zie ik evenwel niet, ik ben nog steeds tevreden met het aanbod dat ik krijg van de gratis WordPress-omgeving.
  Niet teveel prijs geven over jezelf of anderen is eigenlijk een regel die in àlle sociale media geldt, maar waar sommigen zich niets van aantrekken en er dan achteraf spijt van krijgen.

 16. Dit is artikel is heel herkenbaar voor mij! Alle aspecten heb je genoemd van een blogger haha. Wel ben ik van mening dat gelijk een eigen domein aanmaken best een grote stap is, zelf ben ik meer een voorstander van het eerst uitproberen. Maar ik begrijp je frustratie over het zien van de groei op google analytics, dat heb ik nu ook 😉

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven