Boek: Clara’s oorlog

Ik heb dit boek in 1 ruk uitgelezen. Kon gewoon niet stoppen met lezen. Clara is een Pools joods meisje wat met haar familie onderduikt bij een Duits gezin. Meer als 60 jaar later vertelt ze haar verhaal in de vorm van dit boek. Dit verhaal is waargebeurd al is het wel in een roman vorm geschreven maar ze heeft fragmenten uit haar dagboek verwerkt in het boek.

De tweede wereld oorlog blijft mijn interesse houden en vandaar dat ik ook dit boek gekocht heb. In ieder verhaal wat ik lees blijven de gruwelijkheden van de soldaten en dan met name van de nazi’s me verbazen, dat mensen andere mensen dit hebben kunnen aandoen. Ik mag hopen dat we inmiddels met zijn allen nu het gezonde verstand hebben om ons niet meer door 1 persoon (hitler in de tweede wereld oorlog) zo te laten hersenspoelen. Het verhaal van de 3 gezinnen die ondergedoken zijn in de gegraven kelder van een Duits gezin is aangrijpend, het is een constante opstapeling van spanningen onderling, angsten en frustraties. Ik kan mezelf met alle luxe die wij tegenwoordig hebben niet voorstellen dat ik dit zou kunnen volhouden weken lang, maanden lang, jaren.. Dat de wil om te leven zo groot kan zijn dat je zoveel vreselijke dingen weet te doorstaan.. Heel bijzonder.

Cijfer wat ik aan het boek geef: 10. Het boek sleept je helemaal mee, het is gevuld met waargebeurde situaties, de personen en locaties worden zo duidelijk beschreven dat het net is alsof je er bij bent.

 

clara's oorlogSamenvatting: Clara’s oorlog is een bijzondere, hartverscheurende getuigenis, een overlevingsverhaal dat je met ingehouden adem uit leest.
Vanaf het moment dat de nazi’s op 21 juli 1942 de kleine Poolse stad Zolkiew bezetten, veranderde het leven van de vijftienjarige Clara radicaal. Terwijl de Joodse bevolking werd afgeslacht of op transport werd gesteld, verborg Clara’s familie zich samen met twee andere gezinnen in een uitgegraven kruipruimte onder het huis van de Duitse familie Beck.
Meer dan zestig jaar later heeft Clara Kramer haar ervaringen opgeschreven. Haar levensechte beschrijvingen voeren de lezer mee naar de donkere, benauwde schuilplaats onder het huis en naar de gezinnen die er woonden.

Clara Kramer is een van de oprichters van het Holocaust Resource Center van Kean University in haar woonplaats New Jersey. Haar dagboek dat ze bijhield toen ze ondergedoken was, ligt in het US Holocaust Memorial Museum in Washington DC.

3 reacties op “Boek: Clara’s oorlog”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top