8 In Boekgeklets

Boekreview Iedereen wist het.

Ik deed wat langer over dit boek dan ik normaal doe over boeken omdat sommige stukjes wel zo afschuwelijk waren.. Het is het levensverhaal van Lydia Gouardo die door haar stiefvader en zijn vrouw jaren lang vast gehouden en gemarteld is. Ze heeft nooit leren lezen en schrijven en daarom schreef ze dit boek in samenwerking met de bekroonde journalist Jean-Michel die, zo kan ik me voorstellen, vast ook wel even lucht moest happen om dit verhaal op papier te krijgen. Waarom ik dit dan lees? Ik weet het niet, ik vind de verhalen op een bepaalde manier mooi om te lezen en de mensen die de moeite nemen om het op papier te zetten moeten ook gehoord worden vind ik.

iedereen wist het boekIk vind het bizar dat er meerdere van dit soort verhalen zijn waarbij de hulp instanties geen vinger uit staken. Ik snap daar helemaal niks van, dat je als agent of ambtenaar weet dat dit soort dingen gebeuren en dat je er dan je rug naar toe keert.. Die mensen verdienen hun baan niet.

Kaft tekst: Lydia Gouardo’s lijdensweg begon op haar negende. Ze werd soms meerdere malen per dag verkracht door haar stiefvader en haar stiefmoeder deed niets om haar te helpen. Regelmatig werd ze dagen achtereen opgesloten op zolder. Soms, als ze erg werd mishandeld, liep ze weg, maar de politie bracht haar altijd binnen korte tijd weer thuis. Niemand greep in: de buren niet, de politie niet, en ook de artsen in het ziekenhuis waar Lydia haar kinderen kreeg niet. Terwijl haar stiefvader er tegen hen zelfs over opschepte dat hij de vader van de kinderen was.

 • joor
  maart 22, 2015 at 1:20 pm

  Wow wat een heftig verhaal.. ik zou deze boek ook wel eens willen lezen.

 • Simone
  maart 22, 2015 at 2:35 pm

  Heftig! Ik lees ook altijd waargebeurde verhalen. Op de een of andere manier trekken deze verhalen me ook altijd aan.

 • jackie
  maart 22, 2015 at 2:40 pm

  Ik heb ook wel eens een boek hier over gelezen, vreselijk zulke verhalen…..
  Toch ook goed dat hier over geschreven word, is iets wat niet vergeten mag worden en jammer genoeg gebeurt

 • Cassilda
  maart 22, 2015 at 3:01 pm

  Dit moet ik lezen dus. Dankjewel voor de tip!

 • Anouk
  maart 22, 2015 at 3:50 pm

  Heel erg heftig, zo bizar dat dit soort dingen kunnen gebeuren.. Lijkt me zeker een interessant boek.

 • Saskia
  maart 28, 2015 at 3:18 pm

  Boh, lijkt me een heftig boek. Toch trekt dit soort boeken me.
  Heb de verhalen van Sabine Dardenne (dutroux slachtoffer) en Natascha Kamphuis vol ongeloof en afschuw uitgelezen…

 • Flavie
  maart 29, 2015 at 8:44 am

  Vroeger las ik veel waargebeurde verhalen… altijd verschrikkelijk om te lezen zo’n boeken.

 • emily
  maart 29, 2015 at 9:40 pm

  Ik had al eens gehoord van dit verhaal.. Super naar en heel erg onbegrijpelijk. Dan verlies ik echt eventjes mijn geloof in de mensheid.. Je hebt helemaal gelijk dat zulke verhalen gehoord moeten worden als er moeite is gedaan om het op papier te zetten, persoonlijk weet ik niet of ik het aankan zoiets te lezen. Ik zie het dat altijd voor me en kan daar soms wekenlang nog over nadenken en piekeren 🙁