Bussana Vecchia, oude spookstad nu een magische plek.

Van alle plaatsen keek ik het meest uit naar Bussana Vecchia. Ik wist van te voren dat het een trekpleister voor toeristen was, toch wilde ik er heen. Wij hadden geluk dat er niet veel toeristen waren net als in de andere plaatsen die we bezocht hebben. September is overduidelijk een goede tijd om te genieten van Italië zonder hordes toeristen.

uitzicht tijdens eten

Bij aankomst komen we erachter dat we de auto op de bergweg moeten parkeren. Er zijn geen parkeerplaatsen en het dorp kun je al helemaal niet inkomen met een auto, veel te smal! De enige weg naar het voormalige spookdorp toe is ook gelijk de parkeerplaats. Er is verderop 1 keerhaven gecreëerd dus parkeren we de auto langs de weg en hopen op het beste. Alle auto’s die we hier in de regio zien hebben deuken, krassen en zien er niet meer uit.

la gasaccia

Nog net voor het oude smalle middeleeuwse eerste straatje van het dorp zien we een restaurant. We zijn nog net op tijd voor lunch, voor de Italiaanse middagpauze, en bestellen een burger en wat te drinken. De burger word buiten op een oude BBQ voor ons gebakken. Een aardappel met spek in het midden gaat met aluminium folie op de kooltjes en we genieten van het uitzicht op het dal en op de zee. Dit is de lekkerste burger die ik gegeten heb in jaren, het restaurant is roze, het uitzicht kan niet beter en de bediening vriendelijk. Dikke aanrader!

burger

ezel Bussana
Ik maakte deze foto en een aantal tellen later rende deze ezel ons voorbij.

gans

In het oude dorpje zijn ook terrasjes te vinden en het ziet er allemaal gezellig uit. Ik kijk mijn ogen uit naar alle oude vervallen schoonheid, zo zie ik het. Ik geniet van de vele momenten dat we alleen in een straatje staan. Heerlijk om zo weinig andere toeristen tegen te komen! Ik bewonder alle verschillende voordeuren en we komen een gans tegen. We bekijken alle kleine oude straatjes, zien veel katten, treffen een ezel die ontsnapt en langs ons heen rent. Het lijkt wel of ik terug in de tijd ben gegaan, of niet meer in Europa bent, ik kan het bijna niet in woorden uitleggen. Niet veel later komt een vrouw met de ezel voorbij lopen en brengt hem terug naar het veld waar hij kan grazen.

Het verhaal van Bussana Vecchia.

bussana italie

Bussana Vecchia heeft een boeiende geschiedenis en bestaat al vreselijk lang. Rond 1050 is Bussana gesticht, graaf van Ventimiglia liet boven op de rotsheuvel een kasteel/huis bouwen. In 1259 werd het gekocht door de Republiek van Genua. In het begin van de 14-de eeuw groeide de bevolking en zo ook de huizen. De kapel in het kasteel werd te klein voor de bevolking en een kerk werd gebouwd. In 1652 is een groot deel van deze Romeinse kerk gesloopt en vervangen voor een barokke kerk, deze is nog steeds te zien maar dan wel zonder dak.

kerk bussana

Bussana kerk

hek kerk

Veel van de gebouwen die nu nog te zien zijn in Bussana Vecchia stammen uit de 14-de eeuw. Het dorp is stil blijven staan in de tijd. Een enorme aardbeving is daar de reden voor. In 1887 op 23 februari was er een aardbeving zo krachtig dat deze het dorp verwoeste. In 20 seconden werd het dorp verwoest en er vielen die dag meer dan 2000 doden. De aardbeving schok die 20 seconden duurde was de eerste die werd vastgelegd met een seismograaf van Filippo Cecchi.

Een nieuw Bussana.

spookstad Bussana
Het dorp was zo vreselijk verwoest dat de autoriteiten besloten het dorp te laten voor wat het was. Een nieuw Bussana werd onderaan de rotsheuvel opgebouwd en het oude Bussana werd onbewoonbaar verklaard. Één van de overlevenden was Giovanni Torre del Merlo, de uitvinder van het ijshoorntje! Het dorp werd verlaten en werd een spookstad. In 1947 hebben immigranten uit zuid Italië hun intrek in het dorp genomen, maar deze werden al snel weggestuurd door de politie.

Rond 1950 gaven de autoriteiten de opdracht om alle eerste verdiepingen van nog bestaande gebouwen te vernietigen. Toch kwamen er rond 1960 weer nieuwe bewoners, een groep kunstenaars wilden er wonen. Zij hadden het idee om daar bezig te zijn met hun kunst, te leven zonder stromend water of stroom. Rond 1968 was de groep kunstenaars gegroeid en leefde er 25 tot 30 mensen, afkomstig van verschillende landen ter wereld.

De oude bewoners van het dorp waren hier niet blij mee. Ze wilden er zelf niet meer wonen, maar wilden ook niet dat er nieuwe mensen in hun verwoeste huizen trokken. De spanning steeg en de politie vertrok weer naar Bussana Vecchia om een ontruiming uit te voeren. Toen ze daar aankwamen stuitte ze op dorpelingen die niet weg wilden, zich zelf aan gebouwen hadden gebonden en internationale verslaggevers. Deze confrontatie wilde de politie niet aangaan.

Bussana Vecchia

Bussana ItaliaDe internationale kunstenaars broedplaats was geboren en ondanks aanvaringen met de politie, oude bewoners en de autoriteiten werd Bussana Vecchi geen spookstad meer. De Italiaanse autoriteiten werden het gedoe met oud bewoners uiteindelijk zat. Bij de laatste ontruiming van het dorp in 1997 werden alle gebouwen eigendom van de Italiaanse regering.

De kunstenaars wonen er tot op de dag van vandaag nog steeds en er is nu stromend water en stroom. Officieel wonen zij als krakers heb ik begrepen. Zij doen daar hun ding (schilderen/pottenbakken etc) en verkopen hun werk in kleine ateliertjes in de oude huizen van Bussana Vecchia.

Aanrader of niet?

Bussana Vecchia street

Absoluut een aanrader als je het mij vraagt! Ik vond het zo bijzonder om door de smalle straatjes van dit dorp te lopen. Een plek waar enorme schade is aangericht door een natuurverschijnsel en sindsdien praktisch onaangeraakt is. Een verwoeste kerk uit de 14-de eeuw zonder dak is bijna surrealistisch om te zien. De katten lopen in en over de ruïnes van dit dorp tussen de creatievelingen door. Cactussen en andere planten groeien op daken en in en uit scheuren van vervallen muurtjes.

Het is zo bizar om rond te lopen in een plaats als deze, het is vreemd om na te denken over de mensen die dit soort huizen jaren geleden bouwden en bewoonden. Ik heb helemaal niks met het soort kunst wat je hier vind en kan kopen (bij veel dingen dacht ik: dat kan een kleuter ook)  maar het geeft het voormalige spookstadje kleur en leven.

 

Bussana Vecchia spookstad

Meer lezen over onze week in Italië? 

Ik vertelde al eerder over ons logeer adres deze vakantie. Dit artikel over Lecchiore vind je hier terug.

We bezochten ook de kustplaats CervoDolceacqua en het kleine dorp Dolcedo.

29 gedachten over “Bussana Vecchia, oude spookstad nu een magische plek.”

 1. Jeetje wat prachtig! Kijk, dat is het Italië waar ik dus wel heel veel respect voor heb en van houden kan, ze hadden ook de hele boel kunnen slopen en opnieuw bouwen. Je foto’s zijn schitterend, en die restaurantjes, ja het eten zal prima geweest zijn, want koken kunnen de Italianen wel en vast niet duur.
  Die aardbeving… een beetje vergelijkbaar met die in Agadir, Marokko in 1960.
  Ben ooit met een excursie naar de verwoeste bovenstad geweest die ook nooit werd opgebouwd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Agadir_1960
  Wat een gedoe met de lokale bevolking.. maar uiteindelijk kwam het goed. Het leeft weer!
  Mooi verslag Sammie!

 2. Wauw, wat supergaaf dit Sam! Ja, hier zou ik ook graag ronddwalen als ik in de buurt ben? Ga ik er zeker kijken, hier hou ik zo van!

  Prachtige foto’s nam je ook mee terug 😀

  X

 3. Wauw wat een bijzondere stadje! Lijkt me echt de moeite waard om te bezoeken als ik in Italië kom. En mooie foto’s heb je gemaakt!

 4. Wat een leuk artikel! Ik heb bijna het idee dat ik er ook ooit geweest ben, maar in Italië lijken de stadjes behoorlijk op elkaar haha. Ik vind je foto’s ook echt heel mooi!
  Leuk ook dat je er wat geschiedenis informatie bij vertelt hebt, heel interessant en ik kan me nu helemaal voorstellen wat voor kunst ze daar maken als je het idee hebt dat een kleuter het gemaakt heeft < dus ook kunst waar ik niet van hou haha.
  Je kunt inderdaad beter in September naar Italië gaan, maar ook naar Zuid-Spanje bijvoorbeeld (wat ik dit jaar gedaan heb) dan zijn er inderdaad niet veel toeristen. Ik moet dit vanwege mijn gezondheid, want ik kan de warmte niet af in deze landen in de zomer, maar toen ontdekte ik inderdaad dat er amper toeristen zijn! Heerlijk!

  1. Ja veel oude dorpjes lijken inderdaad wel wat op elkaar! Die kunst vond ik de naam kunst niet echt waard, er waren creaties bij die zo uit een kleuterschool konden komen. Ik ben toch al niet zo’n ‘kunst’ persoon.

 5. Het ziet er allemaal heel mooi uit, zo’n spookstad trekt mijn aandacht wel, ook al zou ik het eng vinden om daar rond te lopen 😉

 6. Dit soort dingen vind ik altijd zo interessant, heb het hele verhaal dan ook aandachtig gelezen. Mooi om te lezen dat de oude bewoners niet wilde dat er nieuwe mensen in hun huizen gingen wonen. Lijkt me zo mooi om daar rond te lopen en te genieten van, niks eigenlijk… Oke dan wel in september gaan hoor ik al. Prachtige foto’s ook <3

 7. Wow, dit is wel een van mijn meest favoriete plekken waar je bent geweest. Wat een mooie gebouwen. En dat ezeltje wat lief!

 8. Wat een verhaal zeg! Eigenlijk is het dus pas heel recent weer echt bewoond geworden. Het ziet er echt prachtig uit. Allemaal goed gegaan met de geparkeerde auto?

 9. Wat een gave plek, bijzondere geschiedenis! Wij proberen dit soort plekken ook altijd te bezoeken. Het idee van zo’n verlaten dorp is heel bijzonder.

 10. Wauw! Ik vind dit soort verhalen altijd interessant om te lezen en het lijkt me heel bijzonder om daar rond te lopen. Prachtige foto’s heb je ook gemaakt?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven