Sfeervol tafel dekken

De tafel gezellig dekken, klaar voor de bbq avonden

Wanneer we visite krijgen vind ik het altijd erg gezellig om de tafel uitgebreid te dekken. Gek genoeg vind ik het leuker om buiten de tuintafel gezellig te dekken, dan de eettafel in huis. Komt misschien omdat ik blijer ben met onze tuintafel dan met onze eettafel, maar dat is een ander onderwerp ; ) Buiten de tafel gezellig dekken heb ik dit jaar helaas nog niet vaak kunnen doen. Ik kan ook echt niet wachten tot het eens klaar is met al die regen en we weer iedere avond buiten kunnen eten. Die zomer periode komt er hopelijk snel aan, maar in huis kan je de eettafel uiteraard ook mooi dekken.

Onze tuintafel is best ruim en er kunnen met gemak 6 mensen aan tafel, de tafel gezellig dekken doe ik zelden voor alleen ons samen. Ik vind het vooral leuk als we eters hebben, als we met 4 of 6 mensen aan tafel gaan buiten neem ik ook echt de tijd om de tafel mooi te dekken. Ik vind het zo leuk dat ik inmiddels ook meerdere tafelkleden, servetten en placemats heb. Zo kan ik nog eens wisselen van kleur. Het leuke is dat dit echt niet allemaal duur hoeft te zijn. Er zijn zeker hele mooie tafelkleden te koop waar je zo meer dan 40 euro voor neer moet leggen, maar er zijn ook genoeg winkels waar je goedkopere mooie tafelkleden kunt kopen. Ik ga zelf het liefst voor katoen, dit kan je blijven gebruiken en blijft mooi in de was. Voor servetten kijk ik naar katoen of linnen, papieren servetten zijn ook leuk, maar dit zorgt alleen maar voor meer afval en een servet van stof voelt ook nog eens veel fijner.

tafel mooi dekken
tuintafel sfeervol dekken

De tuintafel sfeervol dekken voor die gezellige avonden buiten.

Ik ben niet zo van de strak gedekte tafel, ik ga graag voor de wat lossere sfeer. Op de foto’s in dit artikel heb ik ervoor gekozen om het tafelkleed in het midden van de tafel te draperen en niet de hele tafel te verstoppen onder het kleed. Ik vind het zelf mooi als je nog iets van het tafelblad ziet. Dit kan trouwens ook heel goed met meerdere tafellopers, zoals op de onderste foto in deze post. Zodra het tafelkleed naar mijn zin ligt volgen de placemats. Ik heb mooie stevige placemats van jute gebruikt. Deze placemats geven gelijk ook een zeker sfeertje aan de tafel. De borden die op tafel komen bij het tafeldekken wisselen nog wel eens. Dit hangt ook af van wat we gaan eten. Soms gaan we eerst voor een kleiner voorgerecht en dan zet ik de kleinere borden vast bovenop de grote borden. Op sommige avonden is 1 bord voldoende en weer andere avonden kies ik voor een onderbord wat puur voor de sier is.

Servetten komen hier wel altijd op tafel, daar kun je ook creatief mee zijn. Ze zien er leuk uit op bord met een servetring, maar je kunt ze ook leuk oprollen of vouwen in verschillende vormen. Ik gebruik ze ook graag om het bestek in te stoppen, als een soort vlopje. Ik ga altijd voor onderzetters voor onder de glazen en ik zet altijd wijnglazen neer en waterglazen. Mooie glazen op tafel die op mooie onderzetters staan geven de tafel nog meer sfeer. Dat gaat ook op voor een mooie karaf op tafel met fris water. Extra leuk met wat takjes munt erin of plakjes citroen. Verder kies is meestal wel voor een houten dienblad in het midden van de tafel. Handig om de karaf op te zetten of hete schalen. De tafel gezellig dekken kan op zoveel manieren, het is ook maar net wat je smaak is natuurlijk en wat de omstandigheden zijn. Is het wat vroeger donker dan zijn kaarsen ook heel gezellig in het midden van de tafel, of een subtiel lichtsnoertje. Een vaas met bloemen voor extra aankleding geeft ook een fijne sfeer, of een mooie tak misschien.

tuintafel gezellig dekken
tafel gezellig dekken

De tafel gezellig dekken, met deze items is het zo gedaan.

Je kan het doen met wat je in huis hebt uiteraard, maar ik heb een aantal favorieten die ik graag met je deel. Dit zijn voor mij de musthaves wanneer ik de tafel dek: Placemats, onderzetters, een mooie houten plank, tafelkleed of tafelloper. Servetten en uiteraard je mooiste servies, bestek en glaswerk. Op de foto’s heb ik gebruik gemaakt van de wijnglazen van HKliving, waterglazen van Libbey en de ronde onderzetters zijn van Westwing. De placemats zijn van René, het tafelkleed is van de Action en de servetten zijn van Temu. Onze borden hebben we ooit gekocht bij de Makro. Voor een gezellige tafel kan je overal wel slagen, kijk zeker eens bij fonQ daar hebben ze ruime keuze in glazen, servies en prachtige kannen en serveerplanken. Ik kijk ook altijd even bij de Action binnen als ik op zoek ben naar tafelkleden of servetten en ook bij de Xenos hebben ze leuke spullen voor een gezellig gedekte tafel.

1 gedachte over “De tafel gezellig dekken, klaar voor de bbq avonden”

  1. Wat leuk! Ik hou me eigenlijk veel meer bezig met het maken van eten dan met het dekken van de tafel, maar ik heb wel verschillende placemats en servetten om te kunnen afwisselen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven