de tuin vergroenen

De tuin vergroenen.

We willen heel graag meer groen in de tuin. Ik was al ontzettend blij toen vorig jaar de tuin klaar was en alle planten in de verhoogde plantenbak goed aansloegen, maar we willen meer groen. We hebben nu best een groot oppervlak van de tuin bedekt met split en daar willen de we tuin vergroenen. We willen op sommige plekken wat split weghalen om plek te maken voor planten.

Waarom nu alweer veranderen?

Dat is heel simpel, je kunt geld maar 1 keer uitgeven. We hebben een grote tuin en daar was nog niets aan gedaan toen we het huis kochten. Hoe groter de tuin, hoe meer geld het opslokt en het spaarpotje raakt een keer leeg. We zijn al heel blij met wat we vorig jaar allemaal konden doen voordat we de bruiloft in de tuin hadden. In dit artikel kan je zien hoe de tuin was toen we het huis kochten. We moesten echt bij de basis beginnen, stroom aanleggen, buitenkranen maken, terrassen tegelen, teveel aan grond afvoeren en betonpoeren ingraven. We hebben een enorme verhoogde plantenbak gebouwd en dit ook in de voortuin gedaan. De overkapping bouwen was ook een flinke klus en kostenpost. De planten die we allemaal in de bakken hebben geplant zijn gelukkig goed aangeslagen, maar waren ook niet goedkoop. We hebben bijna alleen maar baby planten gekocht, maar dan zit je toch al snel over de 1000 euro heen voor een fatsoenlijke hoeveelheid. Laten we het zo zeggen, de tuin vergroenen is niet goedkoop.

tuinontwerp zelf maken

Waarom meer planten?

De grootste reden daarvoor is dat het oog ook wat wil. We vinden meer groen in de tuin gewoon mooier. Vanaf het begin wisten we dat we de tuin in delen moesten aanpakken. We hebben nog steeds de loterij niet gewonnen dus alles wat willen kan niet in 1 keer. Het was af genoeg voor onze super leuke bruiloft, maar we weten dat het nog niet is wat we voor ogen hebben. Alleen sommige basis dingen moeten gewoon eerst gebeuren. Daar schreef ik laatst nog over in deze blog over onze split tuin. Meer groen in de tuin is ook beter voor het klimaat, voor de bijen, vlinders en hommels en het koelt de tuin af.

Het plan voor het vergroenen van de tuin.

Ik ben geen tekenaar, maar heb wel wat schetsen gemaakt van wat ongeveer het idee is. Zie mijn prachtige kunstwerk hieronder ; ) Er is een deel van de tuin waar we nu tegen de verouderde schutting van de buren aankijken. Ook steekt daar wat van hun afdakje bovenuit en dat vinden we niet mooi. We willen dat net als aan de andere kant van de tuin bedekken met wilgenmatten. Dat vinden we er mooi uitzien, is vrij makkelijk te plaatsen en zo blijft het in de tuin 1 geheel. Het kijkt rustiger als alle schuttingen er hetzelfde uitzien. De wilgenmat is ook een mooi klim muurtje voor een witte Jasmijn klimplant. Op mijn schets een beetje het idee van de beplanting die we daar willen plaatsen. Het pampasgras staat nu in de plantenbak, maar is daar veel te groot. Deze willen we verplaatsen naar deze plek in de tuin en dan wil ik graag een Eucalyptus struik/boom die wat hoger groeit. Aan de andere kant van de tuin wil ik ongeveer hetzelfde gaan doen bij de schutting.

tuinschets planten plan

In het split willen we dan nog stapstenen en daar naast her en der ook beplanting. Zo zal het een beetje een natuurlijke, mediterrane tuin worden. Dat is in ieder geval het plan. Wie een beetje door mijn slechte tekenwerk heen kan kijken, snapt wat ik bedoel ; ) We hebben rozemarijn in de verhoogde plantenbak staan die niet helemaal doet wat ik had gehoopt. Deze wil ik daarom ook gaan verplaatsen en hergebruiken voor dit plan. Dat is alleen nog niet genoeg groen. Er is dus alweer een nieuwe tuinplanten wishlist ontstaan. De tuin vergroenen lukt natuurlijk niet zonder planten ; ) De planten die ik graag wil toevoegen zijn de verbena, Hebe Emerald Green, Artemisia, Lavendel, Salie, Schoonvrucht, reuzenlavendel en Kogeldistel. Ook wil ik meer siergras zoals Struisriet, Pijpestrootje, lampenpoetsersgras en vedergras.

Ik kan niet wachten om de tuin te vergroenen en meer prachtige planten te zien groeien en bloeien! Is het al voorjaar?

Scroll naar boven