Epipremnum stekken

Epipremnum stekken en verzorgen.

Vorig jaar begon hier de stek hobby. Na alle geslaagde stekjes van de Pilea besloot ik ook eens een andere plant te stekken. Ik nam stekjes van de Scindapsus pictus en wilde ook graag de Epipremnum stekken. Mijn Epipremnum aureum kocht ik bij Intratuin en deed het zo goed dat hij prima wat blaadjes kon missen. Inmiddels zijn de stekjes gegroeid en deel ik graag met jullie mijn ervaringen.

Planten stekken.

Ik was vorig jaar zo fanatiek bezig met het stekken van de Pilea (pannenkoekenplant) dat ik uiteindelijk mijn hele familie van een plantje kon voorzien. Nog steeds staan er 3 baby pannenkoekenplanten boven te wachten op een nieuw huis. Ik vond het bijna magisch om iedere dag even naar de wortels in het water te kijken. Hoe snel zo iets kon groeien, nieuwe blaadjes kon maken en vervolgens in aarde tot een nieuw plantje uitgroeiden. Zo begon een nieuwe ‘hobby’. Ik besloot het met de Epipremnum aureum en de Scindapsus pictus op verschillende manieren aan te pakken.

Epipremnum stekken en Scindapsus stekken.

Scindapsus stekken

Epipremnum stekken

Epipremnum aureum stekken

In september vorig jaar naam ik van allebei de planten twee stekjes. (eerste foto) Een takje met 2 blaadjes en een mini begin van een luchtwortel. (Ja, ik had even moeten stoffen voordat ik de foto maakte) Van beiden heb ik 1 stekje in een glas water gezet en 1 stek direct in de aarde. Na een week in het water was er bij de Epipremnum aureum een flinke wortel te zien. (tweede foto) Bij de Scindapsus was de wortel een stuk kleiner. Allebei de stekjes heb ik uit het glas water gehaald en voorzien van verse aarde. Het duurde lang voordat de plantjes begonnen te groeien. (derde foto) Zal denk ik vooral komen doordat ik aan het eind van de zomer begon en de stekjes hun leven begonnen met het winterseizoen voor de deur.

Stekjes groot brengen.

Inmiddels hebben de mini plantjes nieuwe bladeren gemaakt en bij de Epipremnum stekken is een groot verschil te zien. De stek die eerst in het water heeft gestaan is nu het grootst. Deze stek begon ook al snel met het maken van nieuwe bladeren. De tweede baby van de Epipremnum stekken is kleiner gebleven. Bij de Scindapsus stekken is het verschil minder groot. Beide stekjes zijn ongeveer even snel gegroeid. Ik heb de 2 stekjes van de Scindapsus nu samen in een potje gezet en ook de kleinere Epipremnum stek heeft een grotere pot gekregen. Nu kunnen ze weer door groeien!

Epipremnum stek

scindapsus stekken

De verzorging van de plantjes is vrij eenvoudig en zo’n beetje hetzelfde voor de stek als voor een volwassen plant. Zorg er in het begin vooral voor dat je je stekjes van vochtige aarde blijft voorzien, maar voorkom dat de plant met zijn wortels in het water staat. Zet de plantjes op een plek met voldoende daglicht. Hier hebben ze in de winter op het zuiden gestaan. Doe dit niet in de zomer! Halfschaduw is een prima plek voor de Scindapsus en Epipremnum stekken. Ook voor de volwassen planten is halfschaduw prima, ze houden niet van direct zonlicht.

Het stek seizoen is weer begonnen, ben jij er mee bezig?

Epipremnum stekken

8 gedachten over “Epipremnum stekken en verzorgen.”

 1. Leuk! Ik heb ook een stekje van de scindapsus, die staat nu nog op water maar er beginnen langzaam wortels te groeien. Het enig wat ik tot nu toe zelf gestekt heb is de monstera, maar de kat van mijn zus heeft hem stukgemaakt…

 2. Hahahaha, ja… ik ben aan het stekken op het moment, ook aan het experimenteren zelfs! Pilea, die kreeg ik, alle drie zonder aarde, eentje is voor mijn dochter trouwens, en deze heb ik net een week geleden? zoiets, op aarde gezet en nu afwachten, maar ik zie nieuwe blaadjes komen dus dat zal goed gaan neem ik aan 😉

  Dan blijk ik een voor Nederland een zeldzame Peperomia soort te hebben, ooit als groene plant aangekocht bij de supermarkt, je weet wel… en dat is Peperomia pixie orba, die heb ik al jaaaaaaren, ooit 1 keer verpot, zo van oke… ik g ahet merken, is groter geworden maar nu, heb ik zonder enige info echt te kunnen vinden online, of in het Engels, gewoon terug gesnoeid, en hiervan 4 stekken op pot gezet…. direct in de aarde, zien wat dit doet… en een bosje op water en daar zie ik de worteltjes aan groeien nu, zonder stekpoeder of iets… ik twijfel dan ook, of ik ze al zal planten of nog even laat staan…

  Oh en de munt die ik op de markt had gekocht, daar is 1 stengel van gaan wortelen… op water, en die heb ik nu buiten in de emmer gezet, hahahaha En de Anthurium/flamingoplant… 2 stekken, 1 direct op aarde, want dat zou zo moeten, de andere op water.

  X

  X

 3. Heel leuk om te zien! Ik wil proberen mijn Pilea te stekken, maar ik heb dat nog nooit gedaan. Eerst eens informatie op internet zoeken. Hoop dat het gaat lukken, dan kan ik het stekje aan mijn oma geven. Die heeft mij de Pilea cadeau gedaan op voorwaarde dat ik deze wel in leven zou houden, haha (heb totaal geen groene vingers).

  Liefs,
  Marloes

 4. Ik kreeg vorig jaar een scindapsus-stekje en die begint nu heel veel nieuwe bladeren aan te maken. Ik denk dat hij aan het eind van de zomer al een stuk groter is, dus wie weet maak ik ook nog stekjes. Ik vind stekjes op water maken altijd makkelijker, dan zie je in ieder geval of het goed gaat met de wortels. Ik zet ze wel altijd vrij snel in potgrond zodra er kleine wortels zijn. Ik ben benieuwd hoe groot jouw stekjes zijn aan het einde van het groeiseizoen.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven