Epipremnum

Philodendron en Epipremnum verzorging

Ik heb inmiddels aardig wat planten verzameld en vind het leuk als ze het goed doen. Stekken vind ik leuk, maar de verzorging van de volwassen planten geeft me ook voldoening. Soms ook frustratie trouwens, als ik alles doe wat ik kan en een plantje toch het loodje legt. Ik heb wat planten boeken verzameld en lees regelmatig wat op het internet om meer te weten te komen over het groen hier in huis. Zo ook kwam ik er ook achter wat een Epipremnum of een Philodendron is. Gelukkig is er niet veel verschil in de Philodendron en Epipremnum verzorging.

Epipremnum of een Philodendron

Ja, er zit een verschil tussen de 2 planten! Ik vroeg me af of ik een Epipremnum of een Philodendron in de keuken had. Hoewel het best wat zoeken was en er op internet veel foute informatie is te vinden kwam ik er achter dat ik vooral Epipremnum planten in huis heb. De Epipremnum in de keuken is een Epipremnum Aureum en geen Philodendron zoals ik eerst dacht. De plant op de koelkast is een Philodendron Scandens. Het verschil is best lastig te zien, maar inmiddels heb ik het trucje door. Zo zijn de bladeren van een Epipremnum vaak wat dikker en kun je een structuur voelen. De bladeren van een Philodendron zijn dunner en gladder en hebben meer de vorm van een hart.

Philodendron verzorging
Philodendron
Epipremnum verzorging
Epipremnum

Het verschil is vooral goed te zien als de planten nieuwe bladeren maken. De nieuwe bladeren van een Philodendron komen ter wereld onder een hoesje wat er later af valt. Ook zijn de bladeren vaak wat roder of bruiner van kleur als ze jong zijn. Nieuwe bladeren van een Epipremnum ontstaan aan een bestaand blad of steel en ontvouwen langzaam. Ze zijn al groen, misschien wat lichter van kleur, maar niet rood of bruin. De ‘steel’ die de bladeren aan elkaar verbind ziet er ook bij beide planten anders uit. Die van de Epipremnum is dikker, voelt stugger en is net zo groen als de bladeren. Bij een Philodendron is hij dunner, gladder en een beetje groen bruin van kleur of groen rood.

Philodendron

Philodendron en Epipremnum verzorging

Gelukkig is de verzorging van beide planten niet heel verschillend. Epipremnum verzorging tips kun je ook toepassen op een Philodendron. De planten van een licht vochtige grond blijven voorzien. In de lente en zomer krijgen ze beide 1 keer per week water. Ik merk dat mijn Epipremnum het echt laat zien als hij dorst heeft. Hij ziet er dan uit als een slappe vaatdoek en na een goede gieter beurt staan de bladeren de volgende dag weer helemaal fris overeind. De Philodendron laat dit minder goed zien en krijgt daarom net zo vaak water. De Epipremnum zou net wat sterker zijn en net wat beter tegen droge lucht kunnen en verwaarlozing. Beiden houden er niet van als ze lang droog staan in de lente en zomer. Allebei de planten willen niet in direct zonlicht staan, de Epipremnum staat wel graag op een plek met veel daglicht. Hoe minder licht hij krijgt hoe donkerder en groener zijn bladeren zullen worden.

Lees hier alles over het stekken van de Epipremnum!

5 gedachten over “Philodendron en Epipremnum verzorging”

 1. Ah dit is echt een van mijn favoriete planten, mede doordat ze zo lekker groeien!
  Mijnes is ook echt al reuze, ziet er zo mooi uit <3
  Leuk dat je binnenkort een blog schrijft over het stekken! Kan ik zeker gebruiken.

  Liefs,
  Evelien

 2. Vroeger ook wel gehad, ik heb gisteren for old times sake, een citroen geranium gekocht bij intra tuin, die kreeg ik vroeger elk jaar als kind voor naast mijn bed, hahaha houdt muggen tegen 😉

  X

 3. Wat een leuke en handige blog! Ik ken beide planten, maar kon ze nooit uit elkaar houden. Nu wel, door jouw tips! Leuk!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven