Gorinchem Merwede

Gorinchem

Sammie.. Je woont in Nijmegen hoor.. Jup, alweer bijna een jaar is mijn bed in Nijmegen, ligt mijn chocolade stash in de kast in Nijmegen, is Bink in Nijmegen blij met zijn kussen, puilt mijn kleding uit een kast in Nijmegen en staan mijn boeken in Nijmegen op een geweldige boekenkast. Nijmegen is een leuke stad, daar kan ik niks van zeggen maar Gorinchem.. Gorinchem blijft thuis. 

Nu ben ik natuurlijk nog iedere werkdag in Gorinchem maar dat is niet hetzelfde.. Dat is een stukje snelweg en iedere dag op het grafwerk zijn. We gaan ook nog regelmatig op visite maar dat is toch niet hetzelfde als wonen in Gorinchem.

Een stad missen

Ik had zelf nooit gedacht dat ik Gorinchem zou missen als ik heel eerlijk ben. Ik dacht dat het niet zou uitmaken in welke stad ik zou wonen, zo bijzonder is Gorinchem niet, maar ik mis het absoluut. De voornaamste reden is natuurlijk dat al mijn familie en vrienden in Gorinchem wonen en even snel langs wippen voor een bakkie thee of koffie is er niet meer bij. Dit mis ik echt heel erg, vooral met deze donkere dagen die gaan komen.

Ik mis ook de kleine dingen van Gorinchem. Het feit dat Gorinchem niet zo groot is als Nijmegen maakt het een stuk knusser, vriendelijker en op een vreemde manier geeft het een veiliger gevoel (wat natuurlijk nergens op slaat) maar je bent ook sneller van de ene kant van de stad aan de andere kant. Daarbij ligt Gorinchem best centraal in Nederland dus je bent overal vrij snel.

centrum GorinchemWat ik allemaal mis aan Gorinchem?

 • Dichtbij familie en vrienden in de buurt zijn.
 • De knusse gezelligheid.
 • Het feit dat de politie WEL komt als je belt voor geluidsoverlast.
 • Omdat het kleiner is kom je sneller bekende tegen op straat.
 • Nettorama.
 • De luxe van het werken en wonen in dezelfde stad.
 • De kleine mini strandjes langs de Waal Merwede.
 • Het vele water en de vele bruggetjes dwars door Gorinchem heen.

gorinchemNijmegen en zijn minpunten

De politie van Nijmegen.. Ik zal er niet teveel over uitweiden maar dat je weinig aan ze hebt is me inmiddels wel duidelijk geworden. Als je steeds te horen krijgt dat ze langs gaan en vervolgens hoort dat er in het dossier staat dat ze helemaal niet langs zijn gegaan want ze hadden het te druk met staken.. Dan ben je er wel een beetje klaar mee. Dat Nijmegen tippelhoertjes tolereert is 1 ding maar dat ze dan vervolgens niks handhaven en de hoertjes door de hele stad laten lopen vind ik niet oké. Alle drugsdealertjes die daar dan weer achteraan lopen maken de straten nou niet echt aantrekkelijk.

Nijmegen is een regelrechte ramp in het maken van wegen en kruisingen. Werkelijk.. Ik heb nog nooit zo vaak, zo lang stil gestaan omdat een stoplicht rood is en de weg daarvoor te kort voor het aantal auto’s. Ik heb nog nooit zoveel misvormde rotondes/kruispunten gezien die altijd vast lopen in de spits.

Nijmegen is ook een groot fan van flitspalen en laat ik daar nou net geen fan van zijn. Nog een schitterend voorbeeld van krom Nijmegen is plein 44. De stenen die daar gebruikt zijn voor het bestraten van het plein (uitgekozen door de gemeente) liggen scheef, hobbelig, en als je daar als fietser of als rolstoeler overheen moet kun je je schrap zetten voor 20 blauwe plekken. Ook als je als dame hakken draagt word het een ware survival tocht. De stenen moeten dus weer vervangen worden.. Gevalletje geld weggooien.

Nijmegen heeft veel leuke dingen hoor maar Gorinchem blijft thuis.

25 gedachten over “Gorinchem”

 1. Ik moet je bekennen dat ik Gorinchem niet ken. Natuurlijk weet ik waar het ligt, maar ik ben er zelf nog nooit geweest, ik dacht altijd dat het een beetje een gat was 🙂

 2. Hahahahaha ja zo kan dat gaan, nu kom ik uit Amsterdam, dus dan kan een dorp slaapverwekkend zijn, ware het niet dat mijn eigen moeder gewoon uit een klein dorp komt dus heb ik het beste van twee kanten mee gekregen. Er zijn altijd voors en tegens ook op een dorp, zo kan ik mij nog heel goed herinneren als mijn opa op de markt zijn oud collega’s tegen kwam, pfffffffffffff uren konden staan lullen, je kon niet ‘even’ boodschappen doen want… iedereen sprak je aan en soms had je daar of geen zin in, of geen tijd voor omdat je nog andere dingen wilde gaan doen.

  X

   1. hahaha oké, sorry, mini stad dan 😉 Soms zo ie zo al verwarrend welke plaatsen hoe groot of klein ook stadsrechten heeft of net niet… sta je versteld van inderdaad vaak.

    Normaal zeg ik ook stad of dorp…

    X

 3. Gorinchem? Ligt dat niet in de buurt van Utrecht?
  Ik ben er nog nooit doorheen geweest, maar ken de naam van het plaatsje wel.
  Ik moet er zelf niet aan denken om in een dorp te wonen waar iedereen elkaar kent en manlief gelukkig ook niet.

 4. Zo heb ik Nijmegen nooit bekeken, maar het is wel waar inderdaad. Ik kan me wel het een en andere herinneren van een chaotische stad, toen ik er eens was. Wat het missen van Gorinchem betreft, ik snap het helemaal. Het blijft toch ook als thuis voelen, als is het maar omdat familie en vrienden er wonen. Dat heb ik dan weer met Den Haag.

 5. Heel herikenbaar! In december woon ik twee jaar samen, in een andere plaats. En het begon steeds meer te kriebelen om toch meer richting ’thuis’ te gaan wonen. Vriendjelief is uiteindelijk overtuigd en samen kijken we naar een huis een plaatsje verder dan waar ik ben geboren. Ik heb er sinds kort weg en het voelt gewoon zo goed om weer ’thuis’ te zijn. Dus meid..wie weet over een paar jaar!

 6. Wat een mooie ode aan Gorinchem! 🙂 ik ben er zelf nog nooit geweest, maar kan me wel iets voorstellen bij ’t knusse, dat iedereen elkaar kent en makkelijk even langskomt.

 7. Ik snap wel dat je het mist, ik heb dat ook met de plek waar ik ben opgegroeid. Dat is zoveel knusser en kleiner dan Utrecht. Toch denk ik dat ik uiteindelijk de stad toch ook wel zou gaan missen.

 8. Potverdikkeme, ik wil ooit nog naar Nijmegen verhuizen maar als ik dit zo lees… Haha nee hoor, begrijp je helemaal. Ik begrijp je liefde voor Gorichem wel. Mijn schoonzus woont er ook. Ik heb het zelfde met Venlo 🙂

 9. Je hebt er toch jaren gewoond dus helemaal niet gek. Zeker ivm met je familie en vrienden.
  Enne qua verkeer heb je dan denk ik nog nooit in Hilversum gereden met alles een richtings verkeer 😉

 10. Ik kan me heel goed voorstellen dat je Gorinchem mist hoor. Ookal heb je het prima naar je zin in een nieuwe stad, je oude vertrouwde dorpje/stadje blijft toch het allerfijnst.

 11. Ik snap het wel van een klein en fijn plekje naar een grote stad lijkt mij ook zeker even schakelen en hier kunnen ook minpunten aan kleven, zoals de politie. Als ik jou was zou ik nooit naar Arnhem komen want volgens mij heb je het in Nijmegen nog beter.

 12. erg herkenbaar dit artikel!!! Niet met Gorinchem maar met Utrecht aangezien ik net een kleine maand ben verhuisd. Leuk geschreven!! Ik ken Gorinchem niet en ook Nijmegen niet ( ik wil zeer binnenkort eens naar Nijmegen gaan ) .

 13. Leuk om te lezen. En serieus, lopen de tippelhoertjes tegenwoordig door de hele stad?? Wow, dat is wel echt slecht. Ik kom zelden laat in Nijmegen, maar ‘vroegah’ werd dat wel degelijk gehandhaafd.

 14. Zo apart om een andere blogger over Gorinchem te zien schrijven, waar ik inmiddels ook alweer zo’n dertien jaar woon. Ondanks dat ik zelf uit Brabant kom, vind ik het een fijne stad om te wonen. Inderdaad alles lekker dichtbij en overzichtelijk en wat mij betreft de ideale kruising tussen een klein dorp en een grote stad!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven