16 In Dagje weg

Haarlem, toerist in eigen land.

Tom in Haarlem

Ik wil graag meer van Nederland zien, ons eigen landje heeft voor mij nog genoeg plekjes om te ontdekken. Tijdens onze zomervakantie was het te heet voor een stedentrip en hebben we, op Maastricht na, vooral onze achtertuin bekeken. Gelukkig konden we in september nog een weekje vrij nemen en was het weer prima voor stadswandelingen. Zonnig, droog en niet te warm : ) We bezochten Arnhem, Haarlem, Den Haag en Rotterdam. Over Den Haag was ik niet zo enthousiast, maar de kleine stad Haarlem heeft mij verrast!

Historische groene stad.

Wij parkeerden de auto in parkeergarage Dreef (een moderne, mooie en schone parkeergarage) en liepen vanaf daar vrij snel het centrum in. Het eerste kleine straatje wat ik links inkeek riep al gelijk mijn naam. We wandelden het groene smalle straatje door en daar hield het niet op, het volgende straatje was weer net zo smal en groen. Ik kon mijn geluk niet op met al die mooie oude panden langs smalle straatjes. In ieder straatje waar je komt hebben mensen de stoep vol gezet met planten in bakken en potten. Het is overal groen! De pittoreske straten en pleinen barsten van de historie en alles voelt gezellig en knus aan.

Op de eerste hoek kwamen we het restaurant In ‘t Goede Uur tegen, een plek waar Tommy goede herinneringen aan heeft. Restaurant in ’t Goede Uur is één van de oudste restaurants van Haarlem en bekend om haar kaas en wijn. Je kunt er heerlijke kaasfondue eten en dat waren wij in eerste instantie van plan. Na een hele dag slenteren door de stad hebben we toch besloten om naar huis te rijden om nog een beetje op tijd thuis te zijn. Thuis was de kaasfondue ook heerlijk ; ) Mocht ik nog eens in Haarlem belanden dan ga ik zeker voor de kaasfondue in dit kleine restaurant.

charmant Haarlem

Haarlem

Haarlem stad

haarlem centrum

grote kerk Haarlem

Shoppen in Haarlem.

Veel van de bekende winkels zijn terug te vinden in Haarlem, maar je kunt er zeker gezellig winkelen en ook onbekende winkels vinden. Ik heb mijn ogen uit gekeken naar allerlei kleine prullaria en bijzonder cadeautjes in Sjakie’s small. Met hebberige ogen gekeken naar mooie planten en schitterende foto’s in de winkel ByDennis. We hebben meerdere kaaswinkels gezien en uiteindelijk ook was kaasjes gekocht : ) Wat ik ook leuk vond in Haarlem waren de vele terrasjes en leuke koffie tentjes. We hebben een heerlijke lunch op bij Doppio met een mok cappuccino, maar ik zag ook een Anne&Max en de cappuccino daar is ook altijd een feestje, net als de taartjes : ) 

anne&max

koffie

Scheef, groen, oud en charmant.

Zo zou ik Haarlem beschrijven. Heel veel van de oude panden in Haarlem staan scheef, zijn verzakt en dat geeft de stad absoluut karakter en charme. Het was soms heel bizar om te zien hoe scheef een deur of een hele gevel kon staan. Door alle planten en bomen is het absoluut groen in de straatjes en mocht je in Haarlem zijn dan zou ik zeker van de bekende winkelstraten afgaan en een beetje verdwalen. De enorme oude Sint Bavo kerk is niet te missen in het centrum en het plein er om heen is ook weer voorzien van vele mooie oude panden. De stad is charmant!

straatje Haarlem

scheef Haarlem

Zou ik nog eens terug gaan naar Haarlem? Ja ik zou er zeker nog eens naar toe willen. Ik heb het gevoel dat we nog niet alles gezien hebben en dat we zeker eens moeten eten bij het kaasfondue restaurant : ) 

Ben jij wel eens in Haarlem geweest?

 • Marije
  september 26, 2018 at 7:36 am

  Haarlem is zo leuk en er zijn zoveel leuke straatjes om doorheen te slenteren.

 • Jenn
  september 26, 2018 at 7:56 am

  Mooie foto’s! Ik geloof niet dat ik ooit (bewust) in Haarlem geweest ben.

 • Shirley
  september 26, 2018 at 8:52 am

  Het ziet er gezellig uit. Ik herinner me van Haarlem ook vooral de gezellige straatjes (waarin ik verdwaalde). Ik ben er wel een aantal keer geweest, omdat een vriendin in Haarlem heeft gewoond. Ik vind het een hele fijne stad, maar nu ze er niet meer woont, ben ik er toch al een tijdje niet geweest.

 • Nancy
  september 26, 2018 at 9:26 am

  Mooi hè! Mijn schoonzus woont in Haarlem. In een prachtige oude wijk met van die heerlijke kleine winkeltjes!

 • Jeanine
  september 26, 2018 at 11:30 am

  Wat een leuke straatjes! Ik ben eigenlijk ook nog nooit in Haarlem geweest maar zou dat graag willen! Lijkt me een prachtige plek. Jouw plaatjes bevestigen dat alleen maar.

 • Florentine
  september 26, 2018 at 10:49 pm

  Ik vind dit zo leuk!! Ik houd daar soms echt van hoor, toerist in eigen land. Ik ben nog nooit in Haarlem geweest, maar heb er wel onwijs veel positieve verhalen over gehoord. En als ik dat taartje zo zie… misschien is het wel de moeite waard om een keer langs te gaan? !
  Liefs 🙂

 • Iris
  september 27, 2018 at 7:58 am

  Ik ben ook wel eens in Haarlem geweest. Ik vond het ook heel erg leuk. Je hebt mooie foto’s gemaakt. En dat taartje ziet er heerlijk uit!! Mmm!

 • Yvonne
  september 27, 2018 at 6:52 pm

  “Scheef, groen en oud”, haha! Ik hou daar ook wel van. Laatst heb ik eens een Nederland-bucketlist voor mezelf opgesteld maar Haarlem zou daarbij niet direct in me opkomen. Toch eens doen 🙂

 • Wanda
  september 27, 2018 at 7:33 pm

  Nog nooit geweest maar staat zeker weten op mijn lijstje!

 • Margo
  september 28, 2018 at 12:34 pm

  Ah ja leuk he daar! Was er in het voorjaar een keer en ondanks dat het flink regende vond ik het een erg leuke stad. Zeker tof om nog eens heen te gaan.

 • Sheila
  september 30, 2018 at 9:43 am

  In Haarlem staat het oudste museum van Nederland. Die vind ik dan weer super om te bezoeken. Het is echt zo’n heerlijk historisch museum met schitterende vitrines.

  Leuk verslagje. Ik vond Haarlem ook sfeervol.

 • Rowan
  oktober 4, 2018 at 11:40 am

  Haarlem is zo leuk en gezellig! Ik ben er 1 keer geweest en zou ook graag nog een keertje terug willen. Anne en Max ken ik helemaal niet, dus dat zou een goede reden zijn om de stad weer eens te bezoeken. Dat taartje op de foto ziet er echt heel lekker uit!

 • Heidi
  oktober 21, 2018 at 3:05 pm

  Wauw super prachtig is het daar..!
  Super mooie foto’s meid.

 • Morgaine
  oktober 30, 2018 at 8:47 am

  Hahahahaha ben ik weleens in Haarlem geweest, uhhh ja, ben er deels opgegroeid, heel vaak kleding gekocht, met opa en oma even mee om boodschappen te doen, later voor Eliza, maar vooral in de tienertijd en daarvoor ook wel… met mijn moeder en oma even in Haarlem shoppen voor kleding ipv in Amsterdam… Mijn moeder en oma zijn hier 5 km vandaan geboren, in Halfweg…. wat zijn naam dankt aan Halverwege Amsterdam – Haarlem, of andersom, vroeger lag halfweg, exact 5 km van beide steden af, precies in het midden 😉

  X

 • Yvonne
  december 4, 2018 at 1:01 pm

  Wij zijn ook geweest! 😀 Echt een verrassend mooie stad! Goed shoppen ook. Ik heb er ook over geschreven en je blog genoemd! Thanks voor de inspiratie 😀 (al kwam het idee uiteindelijk van vriendlief, want die wilde naar de Apple Store, hahaha! Twee vliegen in een klap!)

  • zosammie
   december 4, 2018 at 1:31 pm

   Oh kom zeker even bij je lezen van de week. Ben benieuwd naar jouw foto’s 🙂