Het was wel weer eens tijd voor een recept dacht ik zo. Ik kan helemaal niet goed koken en vind koken ook niet echt leuk maar deze ovenschotel maak ik met plezier en ik vind hem zoooooo lekker! Alleen het boodschappen doen vind ik al een feestje want prei ruikt zo lekker! Ik maak het altijd in een grote ovenschaal voor 4 personen maar als we maar met zijn tweetjes zijn kunnen we er 2 dagen van eten : )
Je hebt nodig voor dit recept:
- 4 preien
- 900 gram kleine krieltjes
- 2 zakjes gemalen jonge kaas (300 gram)
- 3 bekertjes crème fraîche (375 gram)
- 450 gram hamblokjes
- 1 el grove mosterd
- bakboter
- Knoflookpoeder
- Sambal Brandal
- 4 tenen knoflook
Ja het is echt waar, Sammie kookt soms wel! ; ) Dat is even schrikken he?
Snijd de prei in ringen en was deze. De oven zet je vast aan zodat deze kan voorverwarmen op 200 graden. In een koekenpan (ik raad je aan om een grotere hapjespan te gebruiken of het anders in 2 keer te doen) verhit je wat bakboter en bak de prei in ongeveer 7 minuten.
Snijd de teentjes knoflook alvast fijn en gooi dan de krieltjes en de hamblokjes bij de prei en breng het op smaak met peper en zout. Laat het nog even op het vuur, af en toe roeren, zodat de krieltjes vast wat gaar worden.
Pak een schaal en doe daar de crème fraîche in, een grote theelepel knoflook poeder, een grote (daar bedoel ik een eetlepel met kop er op mee) lepel mosterd en 200 gram van de gemalen kaas. Doe er wat peper en eventueel zout bij naar smaak en roer het hele handeltje goed door elkaar.
Als je goed hebt geroerd ziet het er ongeveer zo uit.
Vet je ovenschaal in met wat boter. Voeg 2 eetlepels sambal Brandal toe in de pan en de gesneden knoflook en roer dit goed door de krieltjes, prei en hamblokjes heen. Als alles goed door elkaar heen is gehusseld kun je het vuur uit draaien en het hele spul in je ovenschaal scheppen.
Verdeel dan je crème fraîche kaas mengsel over de ham prei schotel en strooi het laatste beetje gemalen kaas eroverheen. Ovenschaal in het midden van de oven en laat deze dan goudbruin en gaar bakken in ongeveer 35 minuten op 200 graden. Soms laat ik hem iets langer staan om zeker te zijn van gare krieltjes en laat hem dan nog 15 minuten op 100 graden in de oven staan. Gewoon af en toe even checken of het goed gaat en de bovenkant niet aanbrand.
Uit de oven halen, even laten afkoelen voor het serveren anders brand je je mond. (True story, Tommy had geen geduld en voorzag zijn mond van een blaar..) Maar dan kun je ook echt genieten van een heerlijke ham prei ovenschotel!
Het is half 9 ’s ochtends en ik heb hier nu al zin in hahah, wat erg! Het ziet er in ieder geval heel lekker uit!
Wauw wat een heerlijk recept! Super lekker! Haha ik krijg nu al trek!
Nou zeg, dat lijkt me heerlijk! Ik haak meestal af bij recepten maar alleen prei en ham waren genoeg om me verder te doen kijken. Jammer dat ik niet kan kopiëren… Maar geeft niet, ik weet dit wel weer terug te vinden! Dank voor de tip!
Als het goed is moet je alleen de tekst kunnen kopiëren met ctrl C alleen de foto’s niet.
Bedankt Sammie, dat klopt!
Fijn, nu kan ik zelf bewaren!
Ziet er heerlijk uit!
Dit ziet er echt goed uit! Al het eten met een laag gesmolten kaas ziet er eigenlijk altijd aantrekkelijk uit 😉
Ik maak wel eens een soortgelijk recept maar dan met gehakt in plaats van ham.
Oh met gehakt zal ook vast lekker zijn ja! en inderdaad, alles met gesmolten kaas ziet er te lekker uit 🙂
Geen fan van hamblokjes maar het ziet er verder heerlijk uit Sammie!
Ik vind ovenschotels lekker, helaas de rest van het gezin niet 🙁
Het is nog geen 12 uur ’s middags, maar ik krijg toch spontaan trek bij het zien van deze schotel!
Ik houd dus niet zo van prei maar voor de rest vind ik dit echt een top recept: ziet er heerlijk uit!
hahaha ja ovenschotels moeten altijd even afkoelen, ook hier door schade en schande wijzer geworden.
En dit recept klinkt zo goed, ziet er zo goed uit, dat ik hem zeker een keer ga maken, nu is dat ook wel een favoriet van mij, preischotel maar meestal doen wij dat weer anders, met gehakt dus eigenlijk en dan aardappels en kaas. 😉
X
Lekker!! Ik maak deze altijd aan de hand van zo’n Maggi pakje waar de saus dan in zit, maar zo kan het ook. Vind het ook altijd zo lekker! Vooral het krokante laagje bovenop.
Shit zeg! Dat ziet er dus echt verdomd lekker uit!!
De gesmolten kaas laag doet het hem he? 😉
Mmmm.. dat ziet er heel lekker uit 🙂
Oef, de creme fraîche en kaas zullen het wel zwaar/machtig maken! Klinkt goed trouwens, ik zal alleen de hamreepjes natuurlijk achterwege laten 😉
Amai, ziet er heerlijk uit! En het ziet er ook niet al te moeilijk uit. Ik ga het zeker proberen want ik ben dol op prei ^^
Ziet er heerlijk uit :-). Prei ruikt inderdaad heerlijk!
Ziet er inderdaad erg lekker uit! Misschien aankomend weekend maar eens uitproberen!
Oh wat heerlijk lijkt me dit. Goeie beschrijving en extra duidelijk door de foto’s, thanks voor het delen!
ik ben gek op stoofpotjes en eenpansgerechten.
Dit zou echt iets voor mij zijn!
Lijkt me wel lekker!
Dat ziet er echt heerlijk uit!
ziet er erg lekker uit
Ziet er lekker uit!
Super! Die gaat in mijn kookboekje erbij!
Lfs.x
Wauw dat ziet er echt fantastisch lekker uit! Eens vragen of ze dit thuis ook eens willen maken, ik krijg er honger van!
Ben heel benieuwd hoe je hem vind 🙂
Het staat NU in de oven, hahaha
Wij zijn ook dol op prei met ham en kaas. Deze variant ken ik nog niet. Ik sla het recept even op. Lekker duidelijk ook door alle foto’s!!
Oh, dit recept heb ik meteen opgeslagen, ga ik volgende week een keertje maken!
Ziet er echt heerlijk uit! Heb er gelijk zin in haha!
Pingback: Tag: 25 Questions Tag - Nina runs through life