Ik had een kat..

en zijn naam was Rat. Jup.. Hij luisterde ook prima naar de naam Rat of Ratje trouwens. Ver voordat Bink mijn hart veroverde was ik een klein meisje wat terecht kwam in een huis met een nestje kittens.. Ik belde met de huistelefoon (jaja, de goede oude tijd)  naar mijn moeder of ik alsjeblieft een kitten mocht.. Dat mocht.. en toen bleek dat er 1 kitten nog niet was uitgekozen en ik heel lief en smekend vroeg of zij dan ook mee mocht omdat ze anders alleen was.. Jup, mijn mams ging overstag.

En zo kwamen we thuis met 2 kittens, 2 zwarte katten die sprekend op elkaar leken. Alleen uit elkaar te houden door de witte streep/vlek boven het neusje op dat moment. Hij kreeg de naam Rat en zij de naam Spook. Uiteindelijk is Spook verhuisd naar mijn oma, Rat was vrij dominant en we wilden dat Spook ook een fijne leventje zou hebben en alle aandacht. Oma was ook blij met deze deal, Spook was een scheetje en is dat totdat ze uiteindelijk bij mijn tante woonde en daar overleed altijd gebleven.

Ratje.. Ratje was een echt mannetje (totdat uiteindelijk zijn ballen er af gingen) maar was ook een prins. Hij kon in ieder geval kijken als een prins. Hij werd een grote kat, niet breed maar lang. In de jaren dat ik nog jong was en Ratje ook, deed ik alles met hem (op een diervriendelijke manier), zo droeg ik hem regelmatig mee, leerde hem een dansje, speelde met hem, liet hem mij openhalen met ruw stoeien en hij sliep bij ons op bed. Dan weer bij mij, dan weer bij mams.

ratje2008Rat was geweldig. Ratje zat voor de voordeur op zijn billen met zijn voorpoten tegen het raam als ik uit school moest komen. Hij wist wanneer ik pauze had en thuis zou komen voor die bak chocopops met melk. Rat wist dat hij altijd het laatste beetje melk mocht opdrinken maar was bijzonder ongeduldig. Liet altijd duidelijk merken dat het zijn tijd was door met zijn poot het kommetje naar zich toe te trekken.

Rat moest even wennen toen Bink in huis kwam maar na een aantal dagen daagde hij Bink al uit. Hij tolereerde Bink in zijn huis. Gaf hem regelmatig een mep als Bink voorbij denderde maar nooit met zijn nagels uit. Rat was zo aan ons gewend dat hij nooit zomaar met zijn nagels sloeg maar als hij pissig was liet hij dat merken door te grommen en te vertrekken. Rat was een binnen kat dus ging dan naar boven. Misschien was het omdat hij zo gewend was aan de jonge versie van ondergetekende die hem altijd mee sleurde maar Ratje was zo ontzettend lief. Uiteindelijk hebben we Bink en Rat wel eens samen naast elkaar op de bank gespot.

Naarmate Rat ouder werd veranderde hij ook meer in een schootkat, zocht ons nog meer op en kwam altijd bij je liggen. Spinde harder als ooit te voren was altijd in je buurt. Kwam bij je liggen in de tuin op een stoel tot dat hij het niet meer uithield van de warmte en voor een break weer naar binnen ging. Verliet de tuin nooit. Rat was gek op olijven en zodra je een bakje open trok begon hij heel gek op zijn rug en nek te draaien en stak zijn poot uit richting de olijven. Soms was hij zo in trance door de olijvengeur dat hij met zijn malle draaien niet oplette en van de bank aflazerde.

ratjevansammieRat werd uiteindelijk 14 en de dag dat ik Rat moest laten inslapen was 1 van de moeilijkste dagen die ik heb mee gemaakt. Hij was echt op, hij had waarschijnlijk een tumor en er was niks meer aan te doen. Rat had nooit iets gemankeerd maar was van de ene op de andere dag oud. Hij lag op mijn slaapkamer op een trui en was.. Op. Hij was op. Dat ik hem moest laten inslapen en daar moest achter laten bij de dierenarts.. Dat moment vergeet ik nooit meer. Ik heb gebruld bij de dierenarts en mis Rat nog steeds met vlagen. Tijd heelt alle wonden uiteraard maar Ratje was speciaal. Ratje was mijn kat.

25 gedachten over “Ik had een kat..”

 1. Oh wat een mooi en lief artikel en wat was Rat mooi zeg. Onze kat Mux is twee jaar geleden hier in huis doodgebeten door de hond van de buren. Ik mis haar nog iedere dag.

 2. awww wat sneu zeg! om zo afscheid te nemen van je huisdier waar je zo aan gehecht hebt… Mooi geschreven!! En mooie foto’s van Rat! Sterkte!

 3. Mooi artikel. Heel jammer dat je hem hebt moeten laten inslapen. Maar het is wel de beste keuze voor hem. Hele mooie foto’s! Je kat blijft zo mooi in je herinnering, en dat zal altijd zo blijven! 🙂

 4. Ahw.. Gelukkig heeft hij een mooi leven gehad bij je.
  Het laten inslapen van huisdieren is echt een van de vreselijkste dingen op aarde.

 5. Ach germ ♥ Wel mooi om te lezen hoe hij als kat is geweest. Afscheid is (en blijft!) altijd moeilijk. Wat een prachtige kat trouwens, een echte prins inderdaad! 🙂

 6. Ik kan me voorstellen dat je hem mist. Wij hadden maar heel kort twee katten die spoorloos verdwenen, en ik vond het al hartstikke erg. Laat staan als je een kind 14 jaar hebt gehad!

 7. Wat een lieverd die Rat. Volgens mij had Rat het allerliefste baasje. Hier zijn we een paar jaar geleden ook een zwart-witte vriend kwijtgeraakt. Gonzales hihi. Katten zijn zo leuk!!

 8. Iedereen verdient een Rat. Ik heb er ook en gehad, zo’n kat die je nooooit meer vergeet, ook niet als je daarna de allerliefste en aanhankelijkste katten ooit krijgt.
  Dat plekje, dat vult nooit meer, in je hart. Dat is voorgoed van hem. En dat is goed zo.
  (Ik ga nu even mijn katten knuffelen, want ik word weer helemaal emotioneel als ik aan mijn kat denk 😛 zo stom. En dat is ondertussen 20 jaar geleden…)

 9. Knuffel!!!!!!
  ‘k Heb 4 katten moeten afgeven.. Musti was 15j & op. Snoopy werd doodgereden. Mientje & Woopy werden vergiftigd.. ‘k Heb van alle 4 afgezien, maar ’t meest van de laatste 2. Oneerlijker dan dit kon niet. ‘k Mis ze nog elke dag & verlang nog steeds naar ’t moment dat ‘k ze zou kunnen strelen of vastpakken.

 10. Ontzettend lief geschreven. Zo jammer dat we onze dierenvriendjes geen leven lang bij ons kunnen houden…

 11. En zo had ik een Binkie thuis nog, wel iets ouder geworden ook, en een Boefie bij opa en oma, en, en, en… ja zo mooi, en ze reizen altijd met je mee. Wat was Rat mooi trouwens met die witte vlek zo rond zijn neusie.

  <3

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven