Ik heb een Hordeolum

Ik heb een Hordeolum en daarbij een portie zelfmedelijden. Sammie.. What the fuck is een Horedeolummie-dinges?  Ja dat dacht ik ook toen de huisarts het uitsprak nadat ze mijn ooglid aan mijn wimpers omhoog getrokken had en met een stokje daaronder keek. Het is niks besmettelijks (don’t run away!)  en het is ook zeker niet het ergste in de wereld maar toch heb ik medelijden met mijzelf.

Wat is een Hordeolum?

Een Hordeolum is een fancy woord voor een ontsteking van een zweetklier of talgklier in het ooglid, een strontje, een puistje dus. (Waarom zo’n duur woord om het aantrekkelijker te laten klinken?! Helpt niet!)  Ik zat dus maandag ochtend om kwart over 8 bij de huisarts met een dik oog en de uitslag was een Hordeolum. Ik hoopte op een zalfje of iets maar nee, het moet vanzelf over gaan en dit kan wel even duren. Toen ben ik thuis in een hoekje gaan huilen klagen tegen iedereen die het horen kon want dit antwoord vond ik kut. Er zit een puistje te vervelen aan de binnenkant van mijn ooglid!

Waarom is een Hordeolum kut?

 • Het ziet er belachelijk uit met 1 dik oog en 1 normaal oog. Ik lijk Quasimodo wel maar dan zonder bochel.
 • Je kan er niets aan doen en moet geduld hebben.. (fuck my life)
 • Het doet zeer.
 • Het jeukt en je mag er niet aankomen.
 • Het ziet er vreselijk uit! Had ik dat al gezegd?
 • Het voelt bijzonder vervelend en je vraagt je continu af of je ooglid soms op dieet moet. Het voelt alsof je ooglid behoefte heeft aan een stevige work-out omdat het te dik is en je steeds laat voelen dat je oog niet helemaal open kan.

Wat kun je doen aan een Hordeolum puistje in je ooglid?

Nou helemaal niks dus. De enige tip die ik mee kreeg is de volgende: Je kunt een washandje nat maken met warm water en dit 5 tot 10 minuten op je oog houden meerdere keren per dag. Dit zou het puistje kunnen overhalen om je eerder met rust te laten. Het zou kunnen helpen met de ontwikkeling van het puistje zodat hij eerder open gaat of weer terug naar binnen slinkt.. Ik zeg dus DIT ZOU omdat het niet wetenschappelijk bewezen is dat het werkt. Enkele keren per dag word voor mij lastig aangezien ik gewoon moet werken maar iedere avond zit ik dus mooi met een warme washand op mijn oog, je weet maar nooit.

Waarom dit extra kut onprettig is voor mij?

Omdat ik zondag jarig ben en niet 29 wil worden met ongelijke ogen. : ( Bovenstaand een foto van mij zonder Hordeolum met 2 gelijke ogen, die wil ik graag weer terug. Nu, graag. ; )

34 gedachten over “Ik heb een Hordeolum”

 1. *troost* Vervelend dat je huisarts geen zalfje gaf, want volgens mij is die er wel. Mijn gozer heeft dit ook gehad (2x, omdat hij waarschijnlijk toch te veel in zijn ogen wreef). Hij had er wel een ontstekingsremmend zalfje voor, maar het moet inderdaad verder zelf helen. De enige andere optie is … opensnijden :S En dat wil je liever niet denk ik.
  Maar als je er vanaf blijft, en het met warm water goed schoonhoudt, dan ben je er best wel snel vanaf.
  Misschien niet voor je verjaardag. Maar wel voor je 30 wordt!
  Ooglapjes kunnen óók heel modieus zijn!
  (Ik vind het echt wel vervelend voor je, dat staat voorop! Maar het gaat over!)

 2. He gatsie, die dingen spelen altijd op op momenten dat ze ECHT NIET uitkomen. Waarom heet zo’n puistje in godsnaam een strontje? Klinkt het nog viezer :’) Hoop dat ie snel weggaat!

 3. Awww, nee, ik weet precies hoe je je voelt. Ik was een keer door een mug gebeten op m’n oog en wang en heel mijn wang en oog waren opgezwollen. En het gebeurde op een kamp met zo’n 150 andere mensen > denk aan HEEL veel foto’s, heel veel mensen die naar je kijken, nergens om je te verstoppen en geen hoop dat het weg is voordat het kamp eindigt :’) Ik hoop voor je dat het snel weg gaat!

 4. Tycho heeft dit ook gehad een jaar geleden, precies op zijn ooglid, zag er creepy uit (dus, ik heb een klein idee hoe je er nu uit ziet ;p)
  bij hem was het door dat schoonhouden (in zijn geval met wattenstaafje) met een paar dagen toch weg..

 5. Ah wat vervelend 🙁 Maar om je een beetje proberen op te vrolijken: zondag duurt nog een aantal dagen wie weet is het dan wel weg. Hoop ik voor je!

 6. Oh balen!! Het levert je alleen een leuk woordje op voor galgje, maar daar is alles ook mee gezegd. Hoop voor je dat het super snel voorbij is.

 7. Jeetje wat vervelend! Zou toch leuk zijn als dat over is voor je verjaardag. Maarja helaas heb je daar dus geen invloed op. Wel raar dat er niet iets van een zalfje bestaat. Zou wel fijn zijn voor je! Sterkte meid!

 8. Haha wat een moeilijk woord voor een simpel strontje. Wel onwijs vervelend en hoop dat je er snel vanaf bent! Iniedergeval voor je verjaardag. Dat word flink met een washandje op je oog zitten.
  Alvast een fijne verjaardag toegewenst en veel succes met je oog!

 9. Ik heb dit ook gehad, en jarenlang, telkens weg en dan weer dat dikke oog, maar die naam is mij niet verteld, mijn geluk? Dat het ‘puistje’ zichtbaar werd en de huisarts en iedereen trouwens het kon zien, en ik dus naar de dermatoloog mocht om deze door te prikken, maar hij heeft ook aan de binnenkant gezeten trouwens, kreeg zelfs op mijn mieter omdat ik te lang had gewacht, ja wist ik veel!

  Omdat het vaker op een gunstige plek zat, het lijntje waar je normaal oogpotlood op smeert of zo als je make up gebruikt, onderkant van mijn ooglid, heb ik er nooit bij stil gestaan omdat het dan niet zeer doet, maar ik had ooit foto’s gemaakt dat ik gewoon een heel blauw oog had! En toen zat het aan de binnenkant…

  En ja, dat doorprikken heeft geholpen, sindsdien ben ik er ook vanaf, ik hoop dat de jouwe dat ook gaat doen, zich laat zien, hoger komt, zodat het wel geprikt kan worden…. Of dat het nu heel snel weg gaat trekken.

  En jarig, het is vandaag zondag, VAN HARTE GEFELICITEERD!!!!!! maak er ondanks alles een hele mooie dag van!

  X

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top