Araucaria heterophylla

Kamerden verzorging (Araucaria heterophylla)

Vorig jaar kocht ik in december een nieuwe kamerplant die mij wel deed denken aan een kerstboompje. Ik wilde geen echte kerstboom en ik vond deze plant een leuk alternatief. Ik heb het natuurlijk over de Araucaria heterophylla, ook wel bekend als de kamerden. Kerst is voorbij, maar de plant is er nog! Ook na de kerst is de kamerden een super leuke plant voor in huis!

Ik kocht mijn kamerden in december en ik versierde de plant met een klein lichtsnoer om hem iets meer kerst gevoel te geven. Zodra de kerst voorbij was heb ik de plant ontdaan van de lampjes. Het snoer was niet echt zwaar, maar toch was ik blij dat zijn takken niets meer hoefde te dragen. Gelukkig kun je er niets van zien en is de kamerden nog steeds tevreden. Hij lijkt zelfs wel iets gegroeid! Ik kocht de kamerden als alternatieve kerstboom, maar ben nu vooral heel blij dat we er een mooie plant bij hebben. Hier kunnen we het hele jaar van genieten! Juist door zijn mooie heldere kleur groen past hij wel bij ieder seizoen.

kamerden

Araucaria heterophylla.

De Araucaria heterophylla behoort tot de naaldboom familie en kwam oorspronkelijk alleen voor op het eiland Norfolk (ten oosten van Australië). Araucaria heterophylla is herkenbaar door zijn symmetrische groeiwijze bij jonge exemplaren, die niet meer zo duidelijk is bij oudere exemplaren (na 40 jaar). Het is bekend dat deze soort 50-70 m hoog kan worden. De plant is in warmere streken (de boom is niet winterhard) zoals Australië en Florida een populaire plant en wordt daar op grote schaal aangeplant. Inmiddels is het ook een populaire potplant omdat hij binnenshuis klein blijft doordat er relatief weinig zon is. Ik was heel blij toen ik dat laatste las, zou toch gek zijn als hij uit eindelijk het plafond aan zou tikken : )

Araucaria

Kamerden verzorging.

De kamerden heeft niet veel eisen wat licht betreft. Hij staat het liefst op een halfzonnige plaats. Bij een raam op het noorden kan het geen kwaad de plant direct voor het raam te plaatsen. Bij ons staat hij zo’n 3 meter van een raam op het zuiden af. De plant heeft het liever iets koeler dan iets warmer en is geen fan van droge lucht en tocht. De plant heeft maar weinig water nodig en het is in de winter ook geen probleem als hij een paar weken droog staat. Het beste is om kleine beetjes water te geven en de grond tussendoor op te laten drogen. Zomers verbruikt hij iets meer water, maar nog steeds geen grote hoeveelheden. Als de naalden geel/bruin verkleuren, dan komt dit meestal door een combinatie van een te donkere standplaats en een teveel aan water geven. De kamerden is een trage groeier en heeft daarom ook niet veel voeding nodig. Voeding alleen in de lente en zomer geven en slechts 1/2 van de aangegeven hoeveelheid op de verpakking.

Het verpotten gaan wij voorlopig nog niet doen. Een Araucaria heeft nauwelijks wortels, omdat de plant weinig water verbruikt en heeft hier nog wel genoeg aan zijn huidige pot. Mocht je deze plant willen verpotten gebruik dan geen hydrokorrels op de bodem, hier zal water in stilstaan en gaan rotten. Vooral omdat deze plant zo weinig drinkt kan dit snel misgaan. Vulcastrat is een betere optie bij deze plant.

Heb jij een kamerden in huis?

2 gedachten over “Kamerden verzorging (Araucaria heterophylla)”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven