kerst in nederland

Kerst in nederland (kerstmarkten)

Ik weet het, het is nog geen december, maar je kan maar beter vast weten waar je heen wilt ; ) Wij gaan dit jaar naar de kerstmarkt in Duitsland. Vorig jaar waren we in Düsseldorf, dit keer gaan we voor Keulen. Ik heb er al helemaal zin in! Toch is er in Nederland ook genoeg te doen en ik heb wat leuke plekjes op een rijtje gezet. Kerst in Nederland!

Uiteraard doet Nijmegen ook dit jaar weer zijn best om iets op touw te zetten. Ik las in de Gelderlander dat er de dagen voor kerst weer een kerstmarkt is. Nijmegen heeft nog een beetje moeite met het vinden van de juiste sfeer en ideeën denk ik. Het was vorig jaar niet veel bijzonders in ieder geval.

Ik weet uit ervaring dat Gorinchem dit al beter onder de knie heeft. Gorinchem is niet groot, maar de kerst markt heeft altijd de juiste gezellige sfeer. Er is een grote schaatsbaan op de markt en er worden diverse activiteiten op en rondom de ijsbaan georganiseerd. Het Gorcums Winterfestijn heeft zijn eigen website met agenda en informatie.

Ik heb gehoord dat het in Utrecht ook altijd leuk is. Op hun website kun je de winterse agenda vinden.

kerstmarkten nederland17 & 18 december vind je in Deventer het Dickens festijn, ik heb gehoord dat dit ontzettend leuk is om te bezoeken. Zaterdag 17 december vind je het Dickens Festival ook in Leusden. Winkelcentrum de Hamershof wordt omgetoverd tot een nostalgisch dorp.

Ik ben zelf 2 keer naar de kerstmarkten in Dordrecht geweest. Ik had het toen vooral erg koud kan ik me nog herinneren : D Ook dit jaar kun je in Dordrecht terecht. De Kerstmarkt vindt plaats op vrijdag, zaterdag en zondag (16 t/m 18 december) in de sfeervolle binnenstad van Dordrecht.

Breda word ook omgetoverd tot een Winterland. Op hun website zeggen ze dat het de wintersensatie  van Nederland word en je hebt alle tijd om hier naar toe te gaan. Winterland Breda is er van 16 december 2016 tot en met 8 januari 2017.

Ga jij voor kerst in Nederland of bezoek je net als wij een kerstmarkt in Duitsland?

20 gedachten over “Kerst in nederland (kerstmarkten)”

 1. Leuk, ik hou van kerstmarkten! Duitsland is altijd leuk, binnen Nederland was Ravenstein bij Kaarslicht wel een van mijn grote favorieten. Klein, maar zo gezellig en sfeervol. Helaas bestaat het niet meer 🙁

 2. Ik zou toch ook de ijsbaan op het Museumplein in Amsterdam willen noemen :S Want ja, het is druk; maar oh, het is gezellig. Niet dat ik schaats. Maar ik vind het wel leuk om naar te kijken.
  En in ons dorpje is óók een schaatsbaan bij een kerstmarkt, bij het beste winkelcentrum van Nederland, blijkbaar. Ik vind kerstmarkten een beetje … saai. Het voelt toch aan als een soort commerciele koninginnedag waarbij troep voor veel te veel geld aan de man wordt gebracht, aan mensen die desperate zijn om op tijd toch nog een kadootje voor kerst te scoren.
  Maar ik ben er geweest. En was met een kwartiertje klaar. Ook weer gehad. 🙂 Is het echt raar dat ik weinig vertrouwen heb in een kaasfondue in het kerstmarkt restaurant? Maar hmm, Kaasfondue thuis met kerst? Dat is een idee.

  1. Ik denk dat de meeste dorpen en steden wel een schaatsbaan hebben, ik vind zelf de Duitse kerstmarkten leuker en sfeervoller. Kaasfondue thuis met kerst vind ik ook een goed idee, al vind ik het op iedere willekeurige dag een goed idee 😀

 3. Oh kerstmarkt zijn zo leuk! Die in Deventer is heel mooi maar ook giga druk. In Westervoort hebben we een Dickens markt in het weekend, ook s avonds. Heel gezellig, met veel glühwein!

  1. Ik ben bang dat het in Duitsland ook zo druk gaat zijn, maar ik worstel me er wel doorheen 😀 glühwein is niet aan mij besteed, ik lust helemaal geen wijn. Maar kan me voorstellen dat het wel lekker is om mee warm te blijven 🙂

 4. Elk jaar bezoek ik wel een kerstmarkt! Dat hoort er gewoon helemaal bij vind ik. Vorig jaar was ik in Oberhausen en dit jaar ga ik daar hoogstwaarschijnlijk ook naar toe. Super leuk! Deventer lijkt mij ook heel tof. Oooh en ik wil ook echt nog naar Utrecht in december!!

 5. Leuk! Ik wil dit jaar naar Duitsland. Dit wil ik eigenlijk elk jaar maar het komt er nooit van. Es kijken of mijn koters, man en ik er dit jaar gaan komen 😉

 6. Ik ging vroeger ook altijd naar kerstmarkten, maar ik had er de laatste jaren geen zin in, omdat ik ook teleurgesteld was door de kerstmarkten in Duitsland. Ik vind het eigenlijk heel leuk en toch vind ik het 9 van de 10 keer rommel wat er op zo’n kerstmarkt is haha, maar misschien ben ik net naar de verkeerde kerstmarkten geweest! Ik wil wel graag naar een kerstmarkt hier in mijn dorp dit jaar, lekker dichtbij en als ik het dan niks vindt ben ik binnen een paar minuten weer thuis haha.

  1. Oh die in Duitsland vind ik over het algemeen wel leuk, in ieder geval in de grote steden waar ik ben geweest. Ik vind vaak de markten in Nederland meer rommelmarkt achtig.

 7. Op de één of andere manier vind ik de kerstmarkten in Nederland altijd veel minder sfeervol. Ik hoop dat wij dit jaar het budget hebben om naar een kerstmarkt in Duitsland te gaan. Anders word het toch iets leuks bezoeken in Nederland.

 8. Oeh, wat een hoop plaatsen die ik nog niet kende! Bij ons staat Valkenburg nog op de planning. Ik ben eens benieuwd! Vorige week ook al naar de kerstmarkt in Aken geweest en dat was helemaal top. Zo gezellig 🙂

 9. Vorig jaar was er waar ik woon (Lelystad) ook een kerstmarkt, maar ik wist niet of ik moest lachen of moest huilen. Ik denk dat de Duitsers ons keihard hadden uitgelachen. Ben benieuwd of er dit jaar weer wat wordt georganiseerd. Zo ja, dan hoop ik dat het iets beter wordt haha. Maar ik wil kijken of ik een kerstmarkt in Duitsland kan bezoeken, want dat is toch wel het leukst!

 10. Nou, dat is niet zo lastig, ik ga echt voor kerst in Duitsland! Dit jaar is het heel erg, want zo bezochten we vorige week in Kassel al onze eerste kerstmarkt en gaan we vanmiddag nog naar Leer voor de tweede kerstmarkt. Volgende week staat er zelfs nog een heuse mini kerstcruise op de planning, dus ja, kerst in Duitsland dus!

 11. Op mijn lijstje staat het Dickens festijn in Deventer nog! 🙂 Vorig jaar ben ik met een vriendin naar de kerstmarkt in Valkenburg geweest, in de grotten. Leuk om eens te zijn geweest, maar ik zal er niet snel nog weer eens naartoe gaan. Een kerstmarkt in Duitsland daarentegen… Lijkt me echt leuk! Vooral omdat ik dichtbij de Duitse grens woon en met een heel klein uurtje in de grotere ‘kerstmarktsteden’ ben. 🙂

 12. Wij hebben hier in Kampen hebben we 17/18 december ‘Kerst in Oud Kampen’. Beetje hetzelfde idee als Dickens Festijn in Deventer. Heel het centrum wordt omgetoverd tot de 18e eeuw, met een bepaalde wandelroute die je kan lopen door de stad. Door kleine schattige huisjes, langs allerlei ambachten, een gekkenhuis en vorig jaar ook dwalende ‘geesten’ van de een of ander piratenschip. Daarnaast natuurlijk ook superveel kraampjes met leuke kerstaccessoires, lekker eten, live-muziek én een ouderwetse kermis! Echt een aanrader: http://www.kerstinoudkampen.nl/

 13. Wij gaan ook naar Keulen! Zoals ieder jaar met de schoonfamilie 🙂 We zijn één keertje naar Düsseldorf geweest. Gezellig dat je weer meedoet met het blogfeestje!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven