Middelburg centrum

Middelburg centrum, wandelen door de historische stad.

In onze vakantie zijn we een dagje naar Middelburg geweest en de stad heeft ons bijzonder verrast. Middelburg centrum is niet enorm groot, maar wel extra charmant. De hoofdstad van Zeeland staat vol prachtige oude gebouwen en we hebben er heerlijk doorheen gewandeld. Ik heb er aardig wat foto’s gemaakt en die wil ik graag met jullie delen.

Middelburg centrum.

Toen we aankwamen in de hoofdstad van Zeeland zijn we eerst naar de winkelstraat van Middelburg centrum gewandeld. Gezellig kleine straatjes gevuld met bekende winkels en lokale ondernemers. De winkelstraat Lange Delft loopt van plein naar plein en is leuk om doorheen te wandelen, maar de zijstraatjes en vele pleinen zijn nog gezelliger. De leukste winkels die wij tegenkwamen heb ik in deze blog al in de spotlight gezet. Er is genoeg horeca te vinden voor een hapje of een drankje. Wij genoten van een drankje en een heerlijk stukje taart bij De Juf op het kleine, maar gezellige terras.

Bellinkstraat

centrum Middelburg

kloostertuin

Abdij van Middelburg

Zoveel historie!

Middelburg centrum zit vol historie, op iedere straathoek kun je daar wel iets van terug vinden. Zo vind je veel monument huizen in de straten van Middelburg. Deze huizen hebben bijna allemaal een naam. Huisnamen waren in de 16de, 17de en 18de eeuw heel normaal. In een tijd dat er al wel straatnamen, maar nog geen huisnummers bestonden, waren huisnamen duidelijke oriëntatiepunten. Wij zagen onder andere ‘de drie hollanders’, ‘Bloemhof’ en ‘de nobele Busmaker’ in de Bellinkstraat. Ook bezochten we de Abdij van Middelburg. Dit is een voormalige abdij in Middelburg centrum waar je nu het provinciehuis en het Zeeuws museum kunt vinden. Het Abdijcomplex bevat ook drie kerken: de Koorkerk, de Wandel Kerk en de Nieuwe Kerk. De abdij Middelburg heeft een kleine kloostertuin met kruiden. De tuin is op een binnenplaats en is prachtig om even te zien. Wij bezochten de tuin, de Koorkerk en de Nieuwe Kerk.

De Kuiperspoort

Kuiperspoort

dagje middelburg

De Kuiperspoort.

Na de wat drukkere straten zijn we via de grachten naar de Kuiperspoort gewandeld. Mocht je net als wij enthousiast worden van prachtige oude straatjes en panden dan mag je deze straat niet overslaan. De Kuiperspoort is een klein stukje perfect bewaard gebleven historie in Middelburg centrum. De smalle straat is belegd met kasseien en heeft een uitgang aan de Dam en aan de andere kant een poort die uitkomt op de Rouaansekaai. Het poortgebouw dateert uit 1586! De meeste gebouwen, waaronder de pakhuizen, dateren uit de tijd van de VOC en werden in de jaren 1970 gerestaureerd waarbij de voorgevels behouden bleven. Dit maakt het straatje bijzonder en prachtig.

middelburg scheef huis

haven Milddelburg

Spijkerbrug

Meer aanraders:

 • Wandel over de Rouaansekaai langs het water en bewonder de 26 rijksmonumenten waaronder 23 woonhuizen uit de 18e-19e eeuw.
 • Bezoek Plantaardig, een bijzonder groene winkel.
 • Bekijk de bootjes op de Spijkerbrug, een klapburg en ook een rijksmonument. Deze werd in 1853 gebouwd en is rijkversierd.
 • Eindig je dag met heerlijk eten in restaurant Basalt. In het historisch hart van Middelburg vind je dit gezellige visrestaurant.

Wij vonden Middelburg prachtig en echt een aanrader! Ik zou er ook prima nog eens een dagje door kunnen brengen. Ben jij wel eens in Middelburg geweest?

6 gedachten over “Middelburg centrum, wandelen door de historische stad.”

 1. Het ziet er super schattig uit. Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt me wel leuk om er een keer heen te gaan.

 2. Zo ik moest even Picasso opzij schuiven, kon niet meer tikken, hahaha Op Fb heb ik jou een link gegeven en kun je terug kijken naar de Van Rossems die dus al in Middelburg zijn geweest ook, en ik las jouw verhaal, en hoorde hen praten, whahaha sorry 😉

  Verder, volgens mij had ik al vertelt dat ik er ooit een half dagje ben geweest maar dan in een huis, van en naar station alleen, heb er zelfs geen foto’s van…

  X

 3. Wat is het daar prachtig.
  Super mooie foto’s..
  Bedankt om met ons te delen, nu weet ik waar we nog eens kunnen naar toe gaan met mijn gezinnetje.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven