Mijn rijbewijs en ik

Mijn rijbewijs en ik zijn dikke vrienden. Ik zou niet zonder kunnen en dat meen ik serieus. Niet omdat ik zo gehecht ben aan die spuuglelijke foto op dat roze pasje. Niet omdat ik het stoer vind om mijn rijbewijs te laten shinen als ik me moet legitimeren. Niet omdat ik anders een leeg vaak in mijn portemonnee zou hebben. Nee, ik kan echt niet zonder rijbewijs om verschillende redenen.

Ik moet iedere werkdag van Nijmegen naar Gorinchem rijden en weer terug. Dit is 140km per dag, zonder rijbewijs had ik nooit bij Tommy kunnen gaan wonen. De treinverbinding van Nijmegen naar Gorinchem is namelijk bijzonder slecht en ik haat het openbaar vervoer. Daar komt nog eens bij dat het niet te betalen zou zijn.

Verder wonen al mijn vrienden en familieleden in en rondom Gorinchem, mijn rijbewijs zorgt ervoor dat ik ze nog zie. Dat en een auto uiteraard ; ) Ik vind het ook een fijn idee dat ik met een auto onafhankelijker ben, ik hoef niemand te vragen om me ergens naar toe te brengen. Als Bink naar de dierenarts moet zet ik hem in de auto en ga er naar toe. Mocht er iets aan de hand zijn in Gorinchem kan ik er zo zijn zonder iemand om hulp te moeten vragen. De afhankelijkheid van dat roze pasje zou ik niet kunnen missen.

Is niet altijd zo geweest hoor! Ik ben niet gelijk begonnen met lessen toen ik 18 was geworden, nee ik begon pas op mijn 22ste. Ik was een laatbloeiergasgever laten we maar zeggen ; ) Ik heb ook aardig wat lesjes gehad al weet ik niet meer precies hoeveel. Toen ik net begon met lessen vond ik het vreselijk, ik dacht dat ik nooit zou kunnen rijden. Gas geven, koppelen, schakelen, kijken en sturen tegelijk. Ik vond het overweldigend en kwam na de eerste les boos thuis. Ik geloof dat ik iets geroepen heb in de trend: Dit is niks voor mij, ik kan dit nooit!

Gelukkig ben ik gewoon met de volgende les verder gegaan en had ik een vriendelijke rij instructeur. Ik haalde mijn theorie examen in 1 keer, mijn praktijk examen deed ik in 2 keer. Ik was zo stront zenuwachtig de eerste keer dat ik geen vrachtwagen wilde inhalen. Gelukkig waren mijn parkeer skills allemaal wel prima dus bij het tweede examen hoefde ik alleen maar te laten zien dat ik echt wel durfde te rijden. De opluchting die ik voelde toen de examinator zei dat ik geslaagd was, was enorm. Wat een lekker gevoel was dat! Klaar met lessen en alleen achter het stuur!

Ik kan me nu niet eens meer voorstellen dat ik het zo vreselijk vond en moeilijk. Het auto rijden is als een tweede natuur en schakelen gaat zonder er bij na te denken. Met een beetje leuke muziek op vind ik het ook nog best leuk ook. Al is dat wel minder geworden nu ik iedere werkdag een eind MOET rijden. Ik zou niet meer zonder kunnen en willen, mijn rijbewijs is me alles waard.

Hebben jullie je rijbewijs wel gelijk gehaald toen je 18 werd?

33 gedachten over “Mijn rijbewijs en ik”

 1. Ik heb geen rijbewijs, nooit geld voor gehad, andere prioriteiten gehad en de rompslomp die erbij komt kijken als je een beperking hebt. Ik wil het wel, maar ik weet niet of ik het kan. Wel iets om eens uit te zoeken binnenkort. Overigens vind ik het heerlijk om met de trein te reizen en te fietsen. En mijn vriend heeft een auto. Ik laat me gewoon rijden 😉

 2. Ja gelijk op mijn 18e gehaald, vrij sne ook. Alles in één keer. Toevallig bedacht ik mij gisteren dat ik mijn rijbewijs al 8 jaar heb en dat ik pas sinds dit jaar echt rij.. ik heb járen niet gereden (geen auto, niet nodig om te rijden) dat ik er bang voor was geworden.. niet zo handig. Gelukkig vind ik het nu wél weer helemaal leuk! 🙂

 3. Een rijbewijs (en auto) geeft zo ontzettend veel vrijheid. Ik heb mijn rijbewijs nog veel later gehaald maar sindsdien elke dag ontzettend blij als ik weer in mijn auto stap.

 4. Ik ben ook niet direct begonnen. Ik was toen druk met mijn stage. Wist ik veel dat ik zo lang zou lessen dat dat duurde tot aan mijn volgende stage… ik heb mijn rijbewijs ook pas na 4x gehaald, haha. Helemaal onafhankelijk ben ik niet na 7 jaar met rijbewijs. Ik leen namelijk nog steeds de auto van mijn moeder om naar mijn vriend 180km verderop te kunnen rijden.

 5. Op mijn 18de begonnen met rijlessen en ik slaagde, na 1 keer te zijn gezakt, toen ik 19 was.
  Ik heb dus ook best wel een aardig aantal lessen gehad, maar dat komt ook door mijn gehoorbeperking.
  Toch vind ik het autorijden verschrikkelijk. Ik pak dan ook liever de fiets dan de auto als ik ergens moet wezen.

 6. Ik was 19 toen ik het haalde (jemig, dat was begin dit jaar al weer tien jaar geleden…), wel 18 toen ik begon. Ook best veel lessen nodig gehad, en 2x praktijkexamen gedaan, maar mijn examinator was een zak, bij mijn tweede examen had ik ook gevraagd om een ander.

 7. Ik ben met mijn 18e gaan rijlessen, met mijn 25e weer en op mijn 28e nog een keer. En ik moet me eigenlijk doodschamen, overmorgen word ik 34 en heb ik nog steeds geen rijbewijs.

 8. Hihi, lekker de pasfoto verstopt op je foto hierboven. Wow, wat een tocht leg je elke dag af zeg! Snap het wel dat je dat niet in de trein wilt doen – veel te lang (ook een hekel aan openbaar vervoer hier, haha – altijd maar vertraging… En ik kan het weten: zit bijna elke dag in de trein). Heb wel een rijbewijs, maar geen geld nog voor een auto (en wel een studentenov, dus dan is de keuze snel gemaakt natuurlijk).

  1. Ja, ik vind die foto zo vreselijk, helaas staat hij ook in mijn paspoort ;( Ja het is een hele tocht iedere dag, met de trein zou die niet te doen zijn en ook nog eens duurder. Met een ov scheelt het zeker wel!

 9. Ik was er inderdaad op mijn 18e meteen bij. Ook in twee keer gehaald trouwens. Man, man, man wat was ik zenuwachtig de eerste keer!

  Ik moet bekennen dat ik zelf vrij weinig rij.. Ik ben blij dat ik mijn rijbewijs heb, maar fan van rijden zal ik denk ik nooit worden.

 10. Ja het zat bij mijn in de opvoeding inbegrepen : )

  Mijn zussen en ik mochten allemaal rijles nemen totdat we ons rijbewijs hadden. Nu ik op het platteland woon is dat ook wel heel prettig.

 11. Poef 140 km per dag! Dit is echt veel. Ik begon op mijn 18e verjaardag meteen met rijlessen, ik vond toen en vind nu nog steeds dat een auto een stuk vrijheid geeft.

 12. Ik heb pas op mijn 26ste m’n rijbewijs gehaald. Ik vind het ook heerlijk om autote rijden , maar ben ook altijd wel een autogek geweest!

 13. Nope. ik heb nog steeds geen rijbewijs, maar ik heb het ook niet nodig. Ik kom overal met het ov (en voor mijn werk krijg ik dat ook nog vergoed). En anders lopen we, want heel veel is op loopafstand. De dierenarts bijvoorbeeld: nog geen 20 minuten lopen, dus prima te doen. Zelfs met 3 huisdieren 🙂
  Ik woon ook redelijk dicht bij mijn werk. Een reisafstand van meer dan een uur zou ik nooit doen. En als ik al meer dan een uur moet reizen, dan het liefst per trein: dan kun je tenminste nog wat doen.
  Je snapt, voor mij hoeft het niet. Ik kom overal en ik bespaar ook weer heel wat kosten op auto-onderhoud, verzekeringen en brandstof. Dus dat heft elkaar vast wel weer op 🙂
  … Het is wel *nag nag* beter voor het milieu, niet? 😉

 14. Wow dat is wel een eind rijden elke dag! Fijn dat het als een tweede natuur aanvoelt 🙂 Ik kreeg voor mijn 18e verjaardag rijlessen cadeau, maar kon ze door mijn angststoornis helaas pas rond mijn 21e gebruiken! Gelukkig wel alles in één keer gehaald, maar ben geen held op de weg. Hier in de buurt rijden gaat prima, maar ik vind Amsterdam gewoon een enge stad om in te rijden hahah.

 15. Wat leuk om te lezen dit! Ik rij ook elke dag naar mijn werk en terug en ben erg blij met onze Casper Capture 😉
  Ik haalde mijn rijbewijs later, ik was geloof ik 21 ofzo.

 16. Haha, heerlijk om dit zo te lezen! Ik heb mijn theorie juist in 2x gehaald en mijn rijbewijs in 1x. Ik was ook echt zooo zenuwachtig, maar had een heel fijne examinator! Dat heeft wel meegespeeld denk ik 🙂

 17. Ik was 18 toen ik begon, 19 toen ik het haalde. Had een vreselijke instructrice in het begin, durfde er niks van te zeggen. Na eigenlijk te lang met een steen in m’n maag rijlessen toch gewisseld en geslaagd. Ben tot op de dag van vandaag dankbaar dat ik nooit meer naar rijles hoef. Binnenkort mijn BE halen, maar dan wel bij iemand die ik ken!

  1. Goed dat je dit keer gelijk voor iemand gaat die je kent en niet vreselijk is. Lijkt me inderdaad heel lastig om te moeten lessen bij iemand die je niet mag.

 18. Absoluut logisch. Ik moet er ook niet aan denken dat ik het niet zou hebben. Gaan en staan waar je wilt, wie wil dat nou niet? Toch zijn er zat mensen die hun auto weg moeten doen omdat het te duur wordt. Zolang je geld verdient is er niks aan de hand, maar owee als dat tegen gaat zitten.
  Ik was van mijn familie en destijds schoonfamilie de enige vrouw, vond mezelf nog een meisje hoor met mijn 20 jaar, die haar rijbewijs had. Mijn 2 schoonzusjes, een ouder en een jonger hebben nooit hun rijbewijs gehaald. Zijn er destijds niet eens aan begonnen. Mijn jongere zus ook niet. Was ik wel altijd degene die moeder en schoonouders overal naartoe bracht etc. Maar altijd met liefde gedaan.
  Geniet van je vrijheid met dat rose pasje al is de foto niet mooi hahaha..

  1. Autorijden is inderdaad duur, belachelijk duur en ik vind het schandalig hoeveel autorijders moeten betalen. Alsof ze gestraft worden.. Zucht. Ik zou zonder auto niet kunnen werken want de trein verbinding naar Gorinchem is waardeloos en nog duurder dan auto rijden.

 19. Ik heb hem pas op mijn 36e gehaald (toen begon ik ook met lessen, niet dat je al denkt dat ik sinds mijn 18e bezig was). En ik haalde hem in één keer. Daar was ik super blij mee, want het bespaart natuurlijk veel geld. Daarvoor had ik er geen behoefte aan of.. ging mijn geld altijd uit aan reizen. Pas toen ik moeder werd, vond ik het erg nuttig. Wel heb ik langer mijn motor rijbewijs. Dus me vervoeren kon ik al. Die heb ik overigens ook (alle 3 examens die erbij komen kijken) ook in één keer gehaald. Daar ben ik dan weer erg trots op, want ik vind nou niet dat ik van nature een feeling heb voor rijden.

  1. Kan me voorstellen dat je als moeder graag een rijbewijs hebt, al ben ik geen moeder ik zou niet meer zonder willen. Fijn stukje onafhankelijkheid vind ik het. Ook als er iets aan de hand is met Bink kan ik hem zo naar de dierenarts brengen, maar ik vind het ook een prettig idee dat ik als het moet zo snel mogelijk zelf bij familie kan zijn. Stoer en knap ook dat je je motorrijbewijs in 1 keer hebt gehaald! Lijken me niet de makkelijkste examens 🙂

 20. Zonder rijbewijs kan ik ook niet meer hoor pfffoe! Ik was 20 toen ik begon met lessen dus ook niet heel vroeg erbij. Het is echt een vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Nu alleen nog een auto haha!

 21. Ik haalde mijn rijbewijs op mijn 18e en vond het altijd heerlijk om te rijden. Maar toen ik in de stad ging wonen, toerde ik meer op mijn fiets rond en dat is er nu zo ingebakken dat ik me steeds eerst afvraag of ik er met de fiets geraak, dan openbaar vervoer overweeg en dan pas aan de auto denk.

 22. Ik heb inderdaad direct op mijn 18e mijn rijbewijs gehaald. Ook handig, want ik heb dagelijks de afstand tussen Enschede en Wageningen te overbruggen.

 23. Ik heb dus geen rijbewijs, om de simpele reden dat ik geen auto mag rijden (trouwens ook geen brommer of scooter) vanwege mijn visuele beperking. Soms baal ik er weleens van dat ik vaak afhankelijk ben van OV, taxi of iemand anders om ergens te komen of naar huis te gaan, zeker omdat je dan ook aan bepaalde tijden vast zit, maar verder mis ik het hebben van een rijbewijs niet. Grappig dat je nog elke dag naar Gorkum rijdt, ik wist niet dat je hier ook werkte.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven