Monstera

Monstera gatenplant een groene reus!

De Monstera gatenplant was zo’n beetje de eerste grote plant die hier in huis kwam. Hij stond al op mijn verlanglijstje voor de verhuizing en hij kwam er dan ook vrij snel na de verhuizing. We hebben hem samen uitgekozen en de plant is sindsdien alleen maar groter geworden. Gek genoeg heb ik nog nooit een blogje geschreven over de verzorging van Monstera deliciosa! Vandaag een artikel over deze groene reus!

Monstera deliciosa.

Ik heb de Monstera vaker genoemd op mijn blog, maar ik heb nog nooit een artikel gewijd aan zijn verzorging. Ik schreef wel al een stap voor stap artikel over het stekken van de plant en over zijn kleine broertje de Monstera adansonii. Tijd om de Monstera deliciosa zijn eigenlijk plekje te geven op deze blog. Wij kochten onze Monstera gatenplant in december 2017. Hij gaat dus al een tijdje mee : ) Ik heb ook genoeg foto’s van hem gemaakt de afgelopen jaren waar je goed op kunt zien hoe hard hij gegroeid is. De Monstera is met recht een groene reus te noemen en een snelle groeier! Hij is inmiddels groter dan ik en ik ben 1.78. Voor je het weet raakt hij het plafond, ik denk ook dat dat hier niet heel lang meer gaat duren. Het zou mij niets verbazen als hij eind 2020 het plafond raakt.

monstera groei

Monstera gatenplant, een echt monster!

Iets wat goed is om te weten bij de aanschaf van een Monstera gatenplant is wat ik hier boven al noemde. Het is een snelle groeier en hij heeft de ruimte nodig. Ik noem hem voor de grap wel eens monster, hij groei zo snel! Een mosstok is een goede geleider om de plant te laten klimmen. Wij hebben hem in 2019 een extra meter mosstok gegeven om door te kunnen klimmen. De Monstera gatenplant hebben wij tot nu toe 2 keer verpot. Een keer in 2018 en in 2019 heeft hij weer een nieuwe pot gekregen. Ik was niet van plan hem dit jaar te verpotten, ik denk dat ik alleen de bovenlaag vervang voor verse aarde. Om de 2 jaar verpotten zou voldoende moeten zijn en hij heeft hier vorig jaar een flink grotere pot gekregen. Ik ga er vanuit en ik hoop dat hij dit jaar nog genoeg wortel ruimte heeft.

Water, sproeien en voeding.

De grond van de Monstera moet in de lente en zomer licht vochtig blijven. Van oorsprong groeit de Monstera in het tropisch regenwoud, waar het altijd erg vochtig is, laat hem dus niet uitdrogen. In de winter minder water geven is geen probleem, dan mag hij wel een weekje droog zijn. De plant is alleen geen fan van natte voeten. Hij zal gele bladeren of bruine bladeren krijgen bij te veel water. Omdat de plant van oorsprong gewend is aan een tropische omgeving is sproeien belangrijk om de plant gezond te houden. De Monstera gatenplant doet het het best met een hoge luchtvochtigheid. Sproeien helpt ook om de plant stof vrij te houden. Doe dit zeker 1 x in de week en vergeet zijn luchtwortels niet.

De meeste websites raden het aan je Monstera plantenvoeding te geven. Dit gaat van eens per 2 weken, tot wekelijks, tot maandelijks. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit niet echt volg. Onze Monstera gatenplant krijgt in het voorjaar een keer voeding en in de zomer misschien 2 keer. Hij groeit al hard genoeg en hij ziet er goed uit. Ook is de plant al verpot geweest en verse aarde heeft ook altijd nieuwe voeding. Om de kamerplant extra voeding en steun te geven, kun je de luchtwortels naar de potgrond leiden. Teveel en te lange luchtwortels? Deze kan je gewoon afknippen. Ik knip er ieder jaar een paar af die los op de grond hangen.

Monstera deliciosa

monstera verzorging

Monstera gatenplant

Waar zet je deze Monstera gatenplant neer?

De plant is niet heel moeilijk en kan best op veel plaatsen staan. Hij staat hier 4 meter van de achterdeur die op het zuiden is. De felle middag zon vind hij niet leuk en raakt de plant hier bijna niet. Daglicht in combinatie met schaduw vindt deze groene reus het fijnst en 3-4 meter voor een raam op het noorden is prima. Mocht het zo zijn dat het blad van je Monstera een gelige gloed krijgt en slap gaat hangen dan komt dit waarschijnlijk door een te veel aan zonlicht. Je kunt de plant dan het beste een meter opschuiven. Je kan de plant met mosstok online bestellen bij Plantje.nl, dan hoef je zelf niet te sjouwen ; ) Uiteraard kan je hem ook bij een tuincentrum halen en ik zie ze ook wel eens bij supermarkten. Let daar wel altijd op dat de plant niet helemaal in plastic staat ingepakt en daglicht heeft. De kans is anders groot dat je nieuwe plant niet gezond is.

Heb jij al een Monstera gatenplant in huis?

5 gedachten over “Monstera gatenplant een groene reus!”

  1. Ik heb er sinds vorig jaar herfst eentje in huis, zover wil het nog niet echt lukken met het groeien, hij blijft zoals die was, veel klein blad onderin, sproei hem, maar toch gele bladeren, staat op een schaduwplek met genoeg licht overdag, maar ik denk inderdaad, hij staat nog op de pot van de intratuin… dat ik hem moet gaan verpotten, de pot is sowieso best klein waar deze in staat, hij valt ook makkelijk om als je niet uitkijkt… kortom, binnenkort even grotere pot, verse aarde, de luchtwortels die er waren zijn wel uitgedroogd al, snap er niks van, alles lukt hier, maar deze, hahahaha de monkey masks ook zo raar, die groeien zeker wel, sneller dan de grote broer of zus, maar wat nieuw uitkomt is vaak al verdroogd… nieuw blad wat uitrolt.. nou goed, ga dat ook eens uitvogelen, doet ie al vanaf het begin, heb er al wat uitgeknipt ook…
    X

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven