monstera laten groeien

Monstera laten groeien

Onze Monstera plant heeft de verhuizing gelukkig heel goed doorstaan. Ik weet nog dat ik mij daar best zorgen over maakte voor de verhuizing en vlak daarna. Gelukkig lijk hij het prima naar zijn zin te hebben op zijn nieuwe stek, hij doet het nog steeds : ) Toen de plant gewend was wilde ik wel graag wat nieuwe bladeren, maar daar had onze Monstera niet heel veel zin in vorig jaar. Ik heb daarom een trucje toegepast om hem sneller nieuw blad te laten maken en dat werkt! Een Monstera laten groeien is dus zeker mogelijk.

Onze Monstera is al heel wat jaartjes bij ons. Het is een Monstera Deliciosa, ook wel bekend als gatenplant. We kochten hem in december 2017, hij was toen ongeveer een meter hoog gok ik en toen we hem kochten stond er al een korte mosstok in. De Monstera laten groeien in de hoogte gaat het beste met een mosstok. Wij wilden hem graag de hoogte in, omdat ze anders zo enorm breed kunnen worden. Toen de plant begon te groeien hebben we een extra lange mosstok gekocht en deze bovenop de andere mosstok geplaatst, daardoor kon de plant weer verder de hoogte in groeien en klimmen. De eerste foto’s zijn nog gemaakt in onze oude woning, inmiddels staat hij nu 2 jaar op zijn plekje in ons huidige huis.

monstera groei

monstera omhoog

Monstera laten groeien.

Vanaf het begin hebben wij niet heel veel bijzonders gedaan om de Monstera te laten groeien. Hij is 2 keer van pot verwisseld om de kluit meer ruimte te geven en daarbij kreeg hij dan ook gelijk verse grond. We willen geen grotere pot meer, daarom krijgt hij 2 keer per jaar voeding om de grond enigzins voedzaam te houden. De Monstera is hier in 2023 nog steeds heel tevreden zover ik dat kan beoordelen. Hij zit goed in het blad. De vorige woning was ontzettend droog, daar hadden we eigenlijk altijd droge lucht. Hierdoor zijn de onderste bladeren wat sneller ‘oud’ geworden en hebben wat bruine randen en plekken. Dit kan je voorkomen door goed te letten op de vochtigheid in huis, maar oudere bladeren worden uiteindelijk altijd minder mooi. Het lijkt wel of er in onze huidige woning minder snel bruine plekjes bijkomen omdat het hier in huis gewoon vochtiger is en ik pak ook af en toe de planten spuit om wat water te sproeien op de bladeren en takken.

Monstera met nieuwe bladeren.

Wanneer de Monstera nieuw blad maakt is het echt prachtig fel groen. Dit deed hij sinds de verhuizing maar mondjes maat, toch wilde ik graag wat nieuwe groene bladeren, hij leek bovenaan wat kaal. De Monstera laten groeien met nieuwe grond zag ik niet zitten. Ik wilde de plant niet weer stress bezorgen door hem helemaal uit zijn pot te halen. Hij staat nu net zo mooi met de mosstok vast aan het plafond. Ik besloot een trucje uit te proberen en deze werkt! Ik heb een klein borrel glaasje gevuld met water en deze gewoon op de aarde gezet bij de plant. Daar een luchtwortel in gehangen en geduldig gewacht. De Monstera begon al vrij snel met het maken van verse nieuwe groene bladeren bovenin en voor we het wisten wat de mosstok bovenin ook lekker vol. Ik probeer niet te vergeten om het glaasje steeds te vullen met water aangezien dat nu echt een dikke wortel is geworden. Ik twijfel nog of ik deze straks uit het glaasje in de aarde stop. Misschien gaat hij dan onderin ook wel nieuwe bladeren maken, maar hij moet natuurlijk ook niet te groot groeien, dan past hij niet meer in de pot : )

monstera meer bladeren

Kende jij dit trucje al?

Bij Plantje.nl kan je zelf een toffe Monstera plant bestellen

In deze blog lees je trouwens wat meer over de verzoring.

Je kan de plant ook vrij eenvoudig stekken, dit lees je hier

disclaimer.

2 gedachten over “Monstera laten groeien”

  1. Wauw wat staat Monstera er mooi bij, en wat een goeie truc. Zou dat bij ons ook lukken? Alleen bij ons is ze een hangplant?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven