monstera obliqua verzorgen

Monstera Adansonii verzorgen, de rimpelgatenplant.

Iedereen kent wel de Monstera (Deliciosa) en als die naam je niets zegt komt de naam gatenplant je vast bekend voor. Wij hebben een Monstera Deliciosa in de woonkamer staan die groeit als kool. We kochten hem vrij groot, maar inmiddels is hij heel wat bladeren rijker en neemt steeds meer ruimte in. De plant is populair en je ziet hem tegenwoordig overal, ook op sokken! De Monstera Adansonii is een stuk minder bekend, maar minstens net zo leuk!

De Monstera Adansonii.

Heeft als bijnaam rimpelgatenplant of zoals ze hem in het engels noemen: monkey mask. De Monstera Adansonii is een kruipende klimplant net als de Monstera Deliciosa en komt van nature voor in tropische regenwouden. De Adansonii heeft een gerimpeld groen blad met gaten. Bij de Deliciosa gaan deze gaten naar de zijkant van de bladeren, bij de Adansonii zitten ze echt in het blad en blijft de zijkant van het blad gesloten. Net als zijn grote broer groeit dit plantje vlot en is het meest tevreden als hij geen direct zonlicht krijgt en altijd een licht vochtige grond heeft. Af en toe eens met de water sproeier zijn bladeren van stof ontdoen vind hij ook fijn. Wat de verzorging betreft lijken de Adansonii en Deliciosa erg veel op elkaar en zijn ze al snel tevreden. De bladeren komen opgerold ter wereld met de gaten er al in en dat is zo cool om te zien!

Monstera Adansonii

Stekken van de Monstera.

De Adansonii maakt ook luchtwortels aan en ik heb al een paar mini luchtwortels gespot aan mijn plant (zie de foto hier onder, die witte kleine uitsteeksel). Met deze tak ga ik de plant stekken en ben benieuwd of dat net zo makkelijk gaat als met de pannenkoekenplant. De wijze waarop je de Adansonii stekt is in ieder geval nagenoeg hetzelfde. De stek moet bestaan uit een stukje stengel, een luchtwortel en een blad en deze kun je met een schoon mes afsnijden. Net iets onder de luchtwortel los snijden van de originele plant en dan kan de stek vervolgens in een glas water om te wortelen. Hij kan eventueel ook direct de grond in, maar dat zou niks voor mij zijn. Ik wil kunnen zien of er wortels ontstaan en dan mag hij de grond pas in. Met een beetje geduld moet het goed komen! Ook een Adansonii in huis halen? Je vind hem op dit moment bij Plantje.nl

luchtwortels monstera

Ik kan niet wachten tot ik mijn stek in de grond kan zetten en er weer een hele nieuwe plant gaat groeien! Als ik naar mijn mini pannenkoek plantjes kijk voel ik een klein stom gevoel van trots. Nooit gedacht dat ik groene vingers zou hebben en er ook nog eens zo van zou genieten! Op dit moment staat mijn stek in het water, zodra hij de grond in gaat zal ik hier een update plaatsen.

*update stekken Monstera.

Welke Monstera vind jij het leukst? De Obliqua / Adansonii of de Deliciosa?

* Je kunt deze plant overal vinden onder de naam Obliqua en zo worden ze ook overal verkocht. Meestal is het echter een Monstera Adansonii.

musthave plant urban jungle

9 gedachten over “Monstera Adansonii verzorgen, de rimpelgatenplant.”

  1. Hé is wist niet dat ie luchtwortels kreeg! Zo gek om te zien. Is dat met een gewone monstera ook zo? Heb het bij de mijne nog niet gespot. Maar als hij er ook krijgt ga ik ‘m zeker stekken! Wij willen nog veel meer plantjes in huis en ben al van een paar andere ook stekjes aan het laten wortelen. Vind het ook zo leuk om te zien en te doen! ^^

    1. Ja de gewone Monstera krijgt ook luchtwortels, bij ons zijn ze enorm bij de grote plant in de woonkamer. Heb er een aantal korter geknipt omdat ze op de vloer hingen 🙂

  2. Ik vind ze allebei leuk, vroeger hadden wij deze altijd al thuis, ze kunnen echt heel groot worden en sommigen hadden in de seventies de plant zo ver uit laten lopen dat ze het dan langs de muur spijkerden of zo, omdat het ook een klimplant is eigenlijk.

    X

  3. Oh ik vind dit ook echt een geweldige plant. Heb al een paar keer naar een Monstera gekeken maar nog steeds niet gekocht.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven