Monstera stekken

Monstera stekken, de urban jungle plant!

De Monstera is denk ik wel DE plant voor een urban jungle in huis. Hij is mooi door zijn bladeren, groeit hard, blijft mooi groen en is makkelijk te verzorgen. De gatenplant is hip en je kunt hem overal spotten en kopen. Nog leuker is het om hem zelf te stekken! Ik heb de Monstera Deliciosa en de Adansonii in huis en nam van beide planten een stek. Nu deze Monstera stekken goed groeien is het tijd voor een blog over het stekken van deze groene vriend. Geen groene vingers? Ook jij kan dit!

De gatenplant.

Het begint natuurlijk allemaal met de moederplant. Je hebt een volwassen Monstera nodig voor een stek. Het liefst een gezonde volwassen plant ; ) Je kunt een stekje vragen van iemand die een Monstera heeft staan of je kunt er één kopen bij bv Plantje.nl of een tuincentrum bij je in de buurt. De Monstera heeft niet veel zorg nodig en de zorg is voor de Monstera Deliciosa zo’n beetje hetzelfde als voor de Monstera Adansonii Obliqua. Hier schreef ik eerder een artikel over. In het kort: De plant is niet gelukkig bij direct zonlicht, vooral het felle middag zonlicht kan hem verbranden. Hij kan prima staan op een wat donkerdere plaats waar indirect zonlicht komt. Drie uurtjes per dag is voldoende. De grond moet altijd licht vochtig zijn, beter steeds kleine beetjes water dan in één keer heel veel. In de winter kan je hem zelfs licht op laten drogen voor de volgende waterbeurt. De plant kan klimmen door middel van een mosstok, groeit heel hard, is geen Philodendron soort en is happy bij een temperatuur van minimaal 16 graden.

Monstera Deliciosa stekken

Monstera stekken, creëer een nieuwe plant!

Het stekken van een Monstera is heel eenvoudig en ook een ideale manier om je grote volwassen plant iets lichter te maken. Ik heb bij de Monstera Deliciosa en bij de Monstera Adansonii een steel afgeknipt met een luchtwortel en minimaal 2 bladeren. Op bovenstaande foto’s kun je zien dat het verschil aan luchtwortels van beide planten gelijk staan aan hun formaat. De luchtwortels van de Monstera Deliciosa zijn een stuk groter, ik heb er die groeien tot aan de grond. Ik kies ervoor om de stek eerst op water te zetten. Op deze manier kan ik goed de wortelgroei zien, worden mijn baby plantjes mooi groot en ik vind het ook leuk om iets te zien gebeuren : ) Ze hebben hier in de vensterbank voor een raam op het noorden gestaan.

Monstera stekken

Je ziet al snel dat er kleine witte worteltjes komen aan de al bestaande luchtwortels in het water. Zorg er voor dat er altijd ongeveer evenveel water in de pot/vaas staat. Je kunt na iedere week wel weer nieuwe wortels zien groeien, dit gaat vrij snel! Op onderstaande foto’s zie je het moment dat de wortels groot genoeg zijn om de aarde in te gaan. Links de Monstera Deliciosa na 5 weken in het water en rechts de Monstera Adansonii na 5 weken in het water. Beide hebben een mooi kluitje ontwikkeld in het water. Deze Monstera stekken zijn klaar om de grond in te gaan.

Monstera Obliqua stekken

Je nieuwe Monstera plant is geboren!

Plant je nieuwe Monstera stekken niet direct in een hele grote pot, begin met een kleiner formaat en kies voor een binnenpot met gaatjes. Op deze manier kan het teveel aan water altijd weg lopen. Verzorg je nieuwe planten op dezelfde manier als de volwassen planten en dan komt het helemaal goed. Op onderstaande foto’s zie je het moment dat ze net de aarde in zijn gegaan. Daarna nog foto’s van hoe de planten er na ongeveer 8 weken uit zien.

Extra tips:

  • Gebruik regenwater, hier zitten meer voedingsstoffen in en dit is beter voor planten.
  • Water op kamer temperatuur is nog beter.
  • Geef de plant af en toe een goede sproeibeurt. Gaat het stof mee van de bladeren en de luchtwortels van de plant kunnen dit ook wel waarderen.
  • Draai de plant af en toe. Hij groeit naar het licht en blijft voller als je hem af en toe draait.
  • Een beetje plantenvoeding in de groeiperiode doet de plant goed.

Monstera obliqua stekje

monstera plant

Na 8 weken..

monstera adansonii

nieuwe monstera

Meer planten stekken? Misschien is de Pilea (pannenkoekenplant) of de Peperomia raindrop ook iets voor jou?

10 gedachten over “Monstera stekken, de urban jungle plant!”

  1. Deze info komt als geroepen, ik was al wat aan het uitzoeken over het stekken hiervan, maar ik kon me geen voorstelling maken bij de ‘luchtwortel’. Ik ga hier zeker mee aan de slag als ik ze vind!

  2. Ik baal nog steeds dat mijn Monstera dood is. 🙁 Maaaaar er komt absoluut een keer een nieuwe in huis! Ik vind dat je echt een heel informatief en handig artikel hebt geschreven. Deze beland, nadat ik deze comment af heb, direct in mijn favorieten, haha.

  3. Mijn dochter heeft mijn ficus benjamin een klein beetje verknald, is meer kaal nu, helaas, en dus denk ik, dat ik ook maar eens voor deze ouderwetse geweldige plant ga, is lang geleden dat ik die had, ze zijn een tijd uit het oog geweest en van mijn nicht krijg ik een stek van de Pilea, ze heeft al 8 jongen inmiddels, hahahaha

    Welke ook leuk is om te stekken en mooi vol wordt? Dat is de zebragras ook wel beken dus als graslelie hier… dat is een plant die witte bloemen geeft, heel klein en automatisch nieuwe stekken geeft aan de luchtwortels, deze moet je verwaarlozen ook vooral, kan in de volle zon, want het komt uit Afrika… ideaal dus! Alleen als je een Picasso in huis hebt moet je oppassen, hij eet hem graag namelijk ~kuche~ 😛

    X

    1. Ik heb een mini ficus in huis gehaald, tineke heet ze geloof ik 😀 de graslelie vind ik net wat minder omdat er zoveel wit is, maar ik heb een stekje staan 🙂 ik ga hem wat minder water geven 🙂

  4. Ik heb ook steeds meer groen in huis, heerlijk<3 Alleen zeker handig dit stek verhaal (ook die van de pannenkoekenplant) moet ik eens gaan doen namelijk…

  5. Super gaaf! Ik ben de laatste tijd ook wel into planten in huis, ik vind het wel iets hebben 🙂
    Dit vind ik dan ook echt super leuk. Mooie heldere foto’s maak je trouwens <3

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven