onderhoudsvriendelijke tuin

Tips voor een groene en onderhoudsvriendelijke tuin.

Helemaal onderhoudsvrij is eigenlijk niet mogelijk. Je zou denken dat je dat je met alleen maar tegels in de tuin goed af bent, maar ook dan heb je er werk aan. Bijvoorbeeld groene aanslag verwijderen van je terras, onkruid verwijderen, vegen. Het is net als in huis, ook daar moet je stofzuigen en dweilen om de boel netjes te houden. Er zijn wel wat dingen die je kan doen om een onderhoudsvriendelijke tuin te realiseren met weinig werk en dan bedoel ik niet het inhuren van een tuinman ; )

Borderranden.

Zorg voor een duidelijke scheiding tussen je paden/grind/gazon en borders. Dit zorgt ervoor dat je gazon niet verder groeit tussen de planten, dat je planten niet tussen je grind gaan groeien en dat je bodembedekker of schors niet tussen het gras belandt of tussen je grind. Je kan dan denken aan opsluitbanden, deze zorgen er ook gelijk voor dat stenen niet verzakken en dat het grind op zijn plaats blijft. Voor een stoerdere look tussen je borders kun je kiezen voor een cortenstaal borderrand. Het voordeel daarvan is ook dat ze licht te buigen zijn. Cortenstaal kantopsluitingen zijn te gebruiken voor strakke lijnen én lichte glooiingen. Ideaal als je voor organische vormen wilt gaan. Ronde borders en looppaden geven gelijk een beetje een park-gevoel en een borderrand geeft het die luxe touch.

Vergis je niet in gras. Het bijhouden van een gazon kost veel tijd. Denk aan maaien, weer bijzaaien, onkruid plukken, randen trimmen en bemesten. Kunstgras vraagt minder onderhoud. Dit hoef je alleen regelmatig schoon te maken met bijvoorbeeld een bezem en/of een sopje.  

onderhoudsvriendelijke tuin

Volle borders en de juiste planten.

Ga je voor borders, zorg er dan voor dat ze vol staan. Daar waar planten staan, kan geen onkruid groeien. Denk hier ook over na bij het planten van bomen en heesters. De grond bij de stam kun je het beste ook bedekken. Plant voldoende bodembedekkers en laat geen stukje aarde kaal. Zodra de grond is bedekt, zal er op die plek weinig onkruid groeien. Investeer in vaste planten, deze komen ieder jaar terug en als je even goed onderzoek doet kom je een heleboel planten tegen die weinig onderhoud vragen. Denk bijvoorbeeld aan siergras. Dit zijn sterkte winterharde planten die bijna geen blad laten vallen. Er zijn ook meerdere soorten siergras die alleen maar 1 keer per jaar gesnoeid hoeven te worden. Kies voor wintergroene planten om veel blad ruimen te voorkomen. Denk ook aan het plaatsen van groepen planten ipv allemaal losse verschillende planten. Wanneer je groepen van dezelfde planten plaatst scheelt dit heel veel werk. Het onderhoud wat de plant dan nodig heeft in bijvoorbeeld het voorjaar kan je in 1 keer doen. Wanneer je kiest voor veel verschillende planten, moet je ook iedere plant afzonderlijk verzorgen.

Denk eens aan grind en split bij het aanleggen van je onderhoudsvriendelijke tuin. Wij hebben bewust gekozen voor split met daaronder worteldoek. Dit vraagt heel weinig onderhoud. We hoeven alleen af en toe de boel even los te harken om te voorkomen dat er onkruid tussen het split gaat groeien. We hebben ook een gasbrander, dit maakt het nog makkelijker om onkruid te verwijderen. Nog een voordeel, het is waterdoorlatend. Bij een flinke regenbui blijft het water dan niet in plassen staan, wat bijvoorbeeld bij tegels en gras wel kan gebeuren.

Onderhoudsvriendelijke tuin = minder in pot

Potten staan super leuk op een terras, maar vergis je niet in de hoeveelheid werk. Het planten van de nieuwe plant, de bemesting, het weghalen van de uitgebloeide bloemen en misschien na de winter weer het vervangen van de potgrond en misschien wel de hele plant als deze de winter niet heeft overleefd. Ook mag je het water geven niet vergeten. Planten in een pot kunnen niet op de natuurlijke manier water uit de bodem trekken en kunnen daardoor sneller verdrogen. Regelmatig met de gieter langs is dus echt nodig.

Ga jij voor onderhoudsvriendelijk of net als ik voor hoe meer potten hoe beter?

Scroll naar boven