pannenkoekenplant verzorgen

Pannenkoekenplant stekken. De Pilea Peperomioides.

In december kochten we een pannenkoekenplant voor de badkamer. Helaas deed hij het daar niet zo goed en zijn bladeren werden langzaam geel en bruin. In de badkamer kreeg de plant te weinig zonlicht en daarom is hij naar onze woonkamer verhuisd. Daar stond hij binnen 2 weken weer mooi te wezen en kreeg al snel baby plantjes in de aarde. Een pannenkoekenplant stekken had ik nog nooit gedaan, maar het leek me een leuke uitdaging. Bleek het ook nog eens heel simpel te zijn!

Pannenkoekenplant stekken.

De moeder plant doet het in onze woonkamer heel goed. Ze staat sinds haar badkamer avontuur in de vensterbank voor een raam op het zuiden. Voor nu is dat prima en doet ze het bijzonder goed. Zodra de zomer begint ga ik haar verplaatsen naar de keuken, ik wil niet het risico lopen dat haar bladeren gaan verschrompelen in de hete zon. Het hebben van een pannenkoekenplant is wel handig bij het pannenkoekenplant stekken. De volwassen plant heeft regelmatig mini pannenkoekenplantjes in de aarde en ik besloot er 4 van hun moeder te scheiden. Ik trok ze een klein beetje uit de aarde en sneed ze met wat steel af. Deze heb ik in een glaasje water gehangen. Gewoon met de blaadjes over de rand van het glas met het uiteinde in het water.

Geduld.

pilea stekken

De mini plantjes heb ik regelmatig van vers water voorzien en het glas stond hier in de vensterbank bij een raam op het noorden. Verder is het een kwestie van geduld hebben! Iedere week bekeek ik de baby’s in het water en iedere week waren er weer wat wortels gegroeid. Er was zelfs een blaadje bij gegroeid! De plantjes hebben hier ongeveer een maand in het water gehangen voordat ik ze groot genoeg vond voor de aarde. De wortels waren ongeveer zo lang als bij de mini Pilea die je op de foto ziet. Ik kocht 2 kleine potjes bij Dille & Kamille en vulde deze met potgrond. Ik gebruikte gewone universele potgrond van Intratuin omdat we die nog over hadden.

Pannenkoekenplanten.

pannenkoekenplant stekken

Inmiddels staan de eerste 2 baby pannenkoekenplantjes 3 weken in de aarde en ze doen het goed. Ik zorg dat de grond altijd vochtig is en ze krijgen voldoende daglicht. Ze staan nu op onze salontafel waar ze de zon van het zuiden krijgen. Ze groeien goed en ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat ze in een grotere pot kunnen. Een pannenkoekenplant stekken ging een stuk gemakkelijker dan gedacht en ik heb nu nog 2 baby’s in het water hangen. Ik vind het leuk om te zien hoe ze groeien en als het goed is hebben we over een tijdje 5 grotere pannenkoekenplanten in huis. Dat lijkt me meer dan genoeg ; )

Pilea Peperomioides stekken

15 gedachten over “Pannenkoekenplant stekken. De Pilea Peperomioides.”

 1. Lijkt me een dankbare plant zolang je deze maar goed behandelt! Ik ben geïnspireerd, had een ‘kindje-op-moeders-schoot’.. Lees je nog wel!

 2. Ik ben zelf kampioen plantvermoorden. Alles wat er in mijn kamer staat kwa groen gaat uiteindelijk dood. Waarschijnlijk door zonlicht, inderdaad. Maar wat zijn deze pannekoekenplantjes een schatjes! Misschien dat als ik uiteindelijk op mijzelf woon ook een pannekoekplantje neem. VInd hem echt heel erg leuk!

 3. Mooie volle moederplant heb je! Ik heb ook een paar keer stekjes gehad, maar helaas heb ik 1+ jaar rouwvliegjes in huis gehad waardoor mijn o.a. mijn pannenkoekenplantjes zijn aangetast. 🙁 Heb nu twee nieuwe, hopelijk krijgen ze veel baby’s! 😀

 4. Toch een beetje je kindjes 😉
  Ik probeer niet eens te stekken. Ik heb ooit kleine sla-plantjes in huis gehad. Net toen ik dacht: ‘kom, ik kan vanavond een salade maken’, hadden de katten alles slaatjes uit de bak opgegeten. Ik ben bang dat plantenstekjes het ook niet overleven.

 5. Serieus, ik had nog nooit gehoord van een pannenkoekenplant. Ik ben echt geen held met groen. Die moestuintjes van AH? Waar welke peuter mee aan de slag kan? Die mislukken zelfs bij mij.

 6. Wat een leuk blog heb je! Met mooie foto’s en schrijft goed.
  Via Trees kom ik even bij je kijken.
  Ik heb in een bloemenwinkel gewerkt maar nog nooit van een pannenkoekenplant gehoord. Dat is toch een giller?
  Aangezien we een loslopend (zindelijk) konijn hebben die alle planten uit de vensterbank rukt, gaan we plantloos door het leven.
  Groetjes

  1. Leuk dat je langs kwam! Tot een jaar geleden had ik ook nog nooit van een pannenkoekenplant gehoord, tegenwoordig zie je ze overal 🙂

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven