planten bij pergola

Pergola bouwen, onze Cube staat.

Ik wilde heel graag in de tuin een pergola en sinds vorige maand staat deze er. Hij kwam al even voorbij in het maand overzicht, we hebben hem voor het grootste deel in een weekend gebouwd en zijn er super blij mee. Zelf bedacht, opgemeten en in elkaar gezet. Geen bouwpakket gebruikt omdat het een beetje vreemde maten waren. De pergola bouwen was geen makkelijk klusje, maar dat kwam vooral doordat het in een weekend moest (vanwege de regen) en alles met de hand gezaagd moest worden.

Pergola bouwen

In 2022 waren de beton poeren al de grond in gegaan ter voorbereiding. Alleen waren deze niet helemaal haaks, en meer op het zicht gezet omdat we haast hadden. Ze volgen een beetje de plantenbakken die we al gebouwd hadden. Hij lijkt best vierkant, maar stiekem is ie dat niet helemaal. We namen alle maten op dit jaar en bestelden hout en beits. Het hout kwam ruim op tijd binnen. Helaas bleef het in mei maar regenen en de pergola bouwen moesten we even uitstellen. In juni hadden we eindelijk een weekend droog weer en konden we beginnen. Het was een aardige klus en Tommy heeft alle liplas verbindingen met de hand moeten zagen, maar het is gelukt! Hij staat en ondanks wat kleine schoonheidsfoutjes zijn we super trots. We zijn tenslotte geen timmermannen en leren een beetje meer bij alles wat we bouwen puur van het doen. Respect ook echt voor Tommy die met de hand al die liplas verbindingen heeft moeten zagen. Met de lengte mee zagen is niet makkelijk en vooral ook zwaar. Zodra de pergola in elkaar stond heeft hij er schoren in gezet die hij op maat had gezaagd en toen kon ik de hele set beitsen. Dit moest hetzelfde weekend want er was weer regen op komst. Het was een weekend flink doorwerken, maar dan heb je wat : ) Mega trots op ons zelf, een pergola bouwen hadden we nog nooit eerder gedaan, maar het is goed gelukt. Super blij dat hij staat na 2 jaar.

pergola bouwen

Planten bij pergola

De bedoeling is dat er meerdere planten tegenaan gaan klimmen. We hebben met opzet geen extra liggende balken geplaatst in het midden van de pergola. De pergola bouwen met extra liggende balken was prima mogelijk geweest, maar omdat het echt een open constructie moest blijven hebben we hier net voor gekozen. Het is onze vuurstook hoek met de vuurschaal en ik kan me zo voorstellen dat met die hitte planten en planken die er boven hangen niet blij worden. Ondanks dat er geen dak op zit, voelt het toch heel knus als je er zit. Het is een geborgen gevoel met zicht op de lucht, ik ben er weg van! Ik heb op 2 hoeken een Toscaanse jasmijn geplant waarvan er 1 al een stuk gegroeid is. Die geur is zo heerlijk van de bloemen! Ik hoop dat de planten goed aanslaan en er straks altijd een heerlijke geur in de zomer hangt. Ook staat er bij 1 hoek een druif, een schijnaugurk in de andere hoek en nog een kamperfoelie. Hopelijk slaan ze allemaal goed aan, maar dat is nog even afwachten.

Toscaanse jasmijn

Verlichting pergola

Bij de siergrassen aan de zijkant hebben we een lichtslang van Hue. Deze doet het prachtig en is handig vanaf de app te bedienen. Het geeft ook heel mooi sfeerlicht. Aan de achterkant staan 2 simpele solar prikkers, maar aan de zijkant in de grote plantenbak was het nog vrij donker. Daar was nog wat extra verlichting nodig. Nu de pergola er stond leek het mij helemaal leuk als er hanglampen aan kwamen. Vorig jaar hadden we al een hele toffe oplaadbare tafellamp gekocht voor op de buiten eettafel. Uit dezelfde serie vonden we bij fonQ ook hanglampen voor buiten die oplaadbaar zijn. Tommy bestelde er twee en die hangen nu aan de pergola. Ze geven heel mooi licht af en ze hangen super tof. Wanneer het donker is lijkt het wel of ze zweven omdat je dan het zwarte touwtje niet ziet waar ze aan hangen. De lampen zijn te dimmen, ze hebben drie standen. Wanneer het gaat regenen halen wij ze wel altijd binnen trouwens, of leggen ze droog in de overkapping. Blijven ze toch langer mooi denk ik dan. Je kan de Sponge Moodmaker hanglamp van het merk Nordlux vinden bij fonQ.

zwarte pergola
verlichting pergola

We hebben de pergola omgedoopt tot the cube, we zijn super blij met het resultaat. We hebben nu een overkapping gebouwd die als bouwpakket met tekening binnen kwam. We hebben een afdak / overkapping gebouwd op basis van ons eigen idee en eigen tekening en ook een pergola bouwen kunnen we dus ; ) Alles komt mooi samen in de tuin, we hebben vast gehouden aan 1 lijn met dezelfde zwarte beits en dezelfde dikte van de palen voor de constructies. Heel blij dat ons tuin ontwerp wat we 3 drie jaar geleden bedacht hebben nu zo mooi geworden is nu het er echt allemaal staat. Kei blij mee en mega trots : )

Een aantal links in dit bericht bevatten affiliate links. Mocht je iets bestellen via bovenstaande links verdien ik een centje bij. Het kost jou helemaal niets. Check mijn disclaimer voor meer info.

4 gedachten over “Pergola bouwen, onze Cube staat.”

  1. Wat een mooi ding, goed gedaan! Wij hadden het er ook over om zo’n pergola te bouwen (maar dan met dwarsbalken bovenop), om wat planten tegenop te laten groeien. We deelden in Nederland een kleine pergola met de buren, waar een grote druivenstruik tegenaan stond. Dat mis ik nu wel een beetje.. dus we gaan eens kijken hoe we dat kunnen realiseren. Wil je een kostenplaatje delen, zodat ik een beetje een idee heb wat zoiets kost om zelf te maken?

    1. Hi Amy. Ik heb geen idee of de prijzen in Nederland voor hout ongeveer hetzelfde zijn als bij jullie in Zweden. Wil best even kijken wat wij ongeveer kwijt waren voor het hout, maar heb dus geen idee of je wat zou hebben aan ons kostenplaatje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven