stamppot

Pesto andijvie stamppot, stamp eens anders!

Van dit weer krijg je toch spontaan zin in stamppot? Ik ben niet dol op de herfst en winter, helemaal niet zelfs, maar ik ben wel fan van stamppot. Niets zo fijn als thuis een warme stamppot eten als je uit de kou komt. Stamppot is gewoon een warme knuffel op je bord : ) Iedereen kent wel de traditionele stamppotten, maar wij probeerden eens wat anders en deze pesto andijvie stamppot wil ik graag met je delen!

Stamp eens anders!

Na al die koude weken zijn wij niet alleen het weer zat, maar ook de standaard stamppotten. Begrijp me niet verkeerd, ik vind boerenkool stamppot nog steeds lekker, maar een beetje afwisseling is wel eens leuk. Ik ging op het internet op zoek naar inspiratie en vond deze op de website van de Jumbo. Bij de Jumbo staan meerdere stamppot recepten voor wat afwisseling. Ik koos de Italiaanse stamp uit maar er staan meer leuke stamppot recepten om te proberen! Mocht jij ook nog inspiratie zoeken neem daar dan even een kijkje! Er staat ook een recept voor stamppot met feta, die gaan wij de volgende keer proberen, ben ik ook erg benieuwd naar! Ik ben dol op feta : D Maar ik wijk af, door naar het recept voor pesto andijvie stamppot.

Boodschappenlijstje voor 4 personen:

1,5 kg kruimige aardappelen geschild en in stukken
30 g roomboter
390 g varkensbraadworst fijn
500 g fijngesneden andijvie
2 el rode pesto
125 g crème fraîche
3 takjes basilicum

Pesto andijvie stamppot recept met braadworst.

Het recept is super simpel en wijkt niet heel erg af van bv de boerenkool stamppot. Kook de aardappelen gaar en verhit intussen in een koekenpan de boter en bak de braadworst in 12/15 minuten gaar. Giet de aardappelen af en vang een kopje kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn en zet de pan terug op laag vuur. Voeg er de andijvie in porties door en laat het blad iets slinken. Schep er de pesto, crème fraîche en voldoende kookvocht door tot een smeuïge stamppot ontstaat. Snijd de worst in stukjes en leg deze bij de stamppot. Maak het af met wat blaadjes basilicum. Zo heb je vrij snel en makkelijk een warme voedzame maaltijd op tafel staan.

Pesto andijvie stamppot

Stamppot over?

Je kunt stamppot (zonder vlees) prima bewaren. Laat deze zo’n 2 uur afkoelen en doe het dan in een goed afsluitbaar koelkastdoosje en zet het op de koudste plek in de koelkast. Eet het binnen 3 dagen op. Stamppot is ook heel geschikt om in te vriezen en later weer op te warmen. Je kunt stamppot nog maximaal 1 tot 2 maanden in de vriezer bewaren. De meeste stamppotten zijn na een paar dagen of na het ontdooien nog steeds heerlijk, omdat de smaken dan lekker in elkaar zijn getrokken. Warm je hem weer op, doe dat dan door en door, tot stomend heet. Wat ook lekker is, is stamppot nog even op bakken in een koekenpan! Meer over het veilig invriezen van kliekjes lees je hier bij het voedingscentrum.

EXTRA BOERENKOOL STAMPPOT TIP

Als wij boerenkool stamppot maken doen we dat vaak voor 2 dagen. De eerste dag eten we het met een gehaktbal of een rookworst. Wat we over houden zetten we in de koelkast en doen we de volgende dag in een ovenschaal. Dan wat plakjes brie er overheen en de oven in. Echt smullen! Voor meer recepten kijk eens bij de categorie recepten op mijn blog.

Eet jij graag stamppot en probeer je dan ook wel eens iets nieuws?

3 gedachten over “Pesto andijvie stamppot, stamp eens anders!”

  1. Oh pesto. Goh, nooit aan gedacht om dat bij de stamppot te doen. En waarom niet inderdaad. Klinkt echt goed. Ik ga de tip onthouden.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven