Pizza recept. Zelf pizza maken!

Tommy en ik zijn beide fan van pizza, vooral van verse zelfgemaakte pizza. Al zeggen we ook geen nee tegen pizza bij goed restaurant in Italië, zo één met een houtskool oven. Die hebben wij helaas niet in huis, maar met onze kleine oven gaat het ook prima. Ik moet jullie vast waarschuwen, dit pizza recept is niet de meest duidelijke. Tommy doet namelijk alles op gevoel.

Dit pizza recept is voor 2 personen, maar omdat Tommy pizza maakt op gevoel is het geen nauwkeurig recept. Echte hoeveelheden heb ik dus niet makkelijk kunnen noteren. Misschien is dat ook een beetje het geheim van een goede pizza, je doet het met gevoel! ; )

Pizza recept.

Je begint in de ochtend (uurtje of 11 als je zoals wij vaak pas rond 19:00 uur eet) met een berg bloem en deze stort je op je schone aanrechtblad. Ongeveer 350/400 gram bloem. Daar doe je zout bij. Het moment dat je denkt dat je veel zout hebt doe je er nog een beetje bij. Zoete pizza is niet lekker ; ) Ongeveer een flinke theelepel. Dit meng je door elkaar. Daarna doe je er 1 zakje gist bij. Weer met je handen mengen en dan komt het water. Dit gaat op gevoel en in etappes. Beetje water bij je bergje en kneden, beetje water bij je bergje en kneden en zo ga je door tot dat je een mooi deeg hebt. Voeg ook een goede eetlepel olijfolie toe. Na het stevige kneden moet het deeg niet meer plakkerig voelen, maar elastisch. Deze bal deeg plaats je in een schaal/bak waarin je wat bloem hebt gestrooid. Zorg dat je hele boel voorzien is van een dun laagje bloem zodat het niet gaat plakken. Afdekken met aluminiumfolie of een theedoek en de rest van de dag laten staan.

Tomatensaus voor je pizza.

Is je deeg klaar en is het aan het rusten? Mooi, tijd voor de saus. Pak een blender en mik daar wat teentjes knoflook in, 2 blikjes tomatenblokjes, een flinke theelepel sambal en peper. Ideaal is sambal oelek, die hadden wij alleen niet meer in huis en daarom gingen wij voor sambal brandal. Bleder het hele spul samen tot een mooie saus en giet deze in een pannetje. Belangrijk is om deze pizza saus even aan de kook te brengen. Laat het daarna afkoelen en zet het afgedekt op je aanrecht. Je zult van deze saus zeker over houden na het maken van de pizza’s. Dat is helemaal niet erg want wat je over hebt vries je gewoon in!

 

Pizza’s maken!

Tegen een uur of 16:00/17:00 is het deeg gerezen en heb je als het goed is een volle bak/schaal. Kneed het deeg nog eens goed door, rol er een dikke rol van en verdeel het deeg met een mes in delen. Deze delen kneed je kort en vorm je in je handen tot nieuwe ballen. Wij kwamen uit op 5 balletjes deeg. Deze laat je opnieuw weer rusten zodat het weer even kan rijzen. Wij doen ze altijd in boterhamzakjes om uitdrogen te voorkomen. Je kunt ze ook op een schoon dienblad leggen met een natte theedoek er overheen. Begin je honger te krijgen? Tijd om de balletjes plat te rollen tot een pizza bodem. Zet de oven op de hoogste stand. Bij ons is dat 275 graden.

Strooi bloem op je aanrecht en rol met deegroller een bal tot een dunne pizzabodem die in je oven past. Leg deze bodem op een vel bakpapier. Wij hebben een pizzaplank waar we dit op leggen. De mooiste pizza’s krijg je in een hete oven, deze zo kort mogelijk opendoen en zorgen voor hete ondergrond/bakplaat is dus wel een belangrijk deel. Zorg dat je alles klaar hebt liggen voor het beleggen van je pizza. Zodra de saus er op zit kun je niet meer treuzelen, hoe langer de bodem dan staat hoe natter hij word. Doe een dun laagje saus op je pizzabodem en strooi er geraspte kaas op en beleg je pizza naar wens. Wij zijn dol op de pizza’s met salami, spek, feta, olijven. Niet allemaal samen trouwens ; ) Top hem af met lekkere goede Parmezaanse kaas. Beleg je pizza nooit te dik, dan word hij nat en niet gaar in het midden. Pizza in de oven en blijf er even bij tot hij klaar is. Bij iedere oven is de duur van het bakken weer anders.

Doe een beetje goede olijfolie op je pizza en eet smakelijk!

Zoals ik al aan het begin zei, dit pizza recept is niet heel nauwkeurig. Tommy doet alles op gevoel en ik heb het geluk dat zijn gevoel altijd goed zit. De pizza’s zijn altijd heerlijk en ik eet er met gemak 3 op. Het is ook een kwestie van proberen denk ik. Hopelijk hebben jullie toch iets aan dit recept.

15 reacties op “Pizza recept. Zelf pizza maken!”

  1. Mevrouw Marloes

    Pizza zelf maken vind ik ook altijd leuk, maar in plaats van dat ik het deeg zelf maak, gebruik ik vaak een ciabatta.
    De pizza ziet er heerlijk uit!

  2. Nancy – WESTERVOORT

    Heerlijk! Laatste stond er een pizza gerecht bij Burgertrutjes, een snelle pizza, van Turks brood. Ook zo lekker!

  3. Morgaine

    Zelf pizza maken is ook lekker, dat deden wij vroeger ook maar dan met dikke bodem en over de hele plaat, met gewoon broodmix, hahahaha Ook wel zo hoor, maar als ik het maak, doe ik direct een plaat pizza maken 😉

    Fijn recept! en op gevoel werken, zo hoort het eigenlijk ook, in de Indische keuken is het niet anders, kan je zelfs vertellen dat ik een kookboek heb van mijn oma, waar nul in staat wat je van elk hoeveel nodig hebt, alleen wat erin gaat, de rest is up to you… nou, dat is ook best lastig eigenlijk 😉 Een start is altijd fijn!

    X

  4. Hmmmmm…het ziet er zo lekker uit. Ik houd van een dunne bodem! Als mijn oven het hier doet dan ga ik zelf pizza’s maken! aiiiiiii

  5. Sheila @ beineffable.com – A globetrotter, backpacker, mother, wife, but also girlfriend, adventurer, thrill seeker and history nerd. Loves; riding my motorcycle, travelling around the world, getting ink on or getting pierced, having a cup of tea, going in a (cultural) adventure and visit themeparks.

    Ik heb nog nooit een bodem zelf gemaakt. Wat een leuk idee om dat eens te doen!

  6. Daenelia – Blogging: daenelia.com Blogging about my dog and cats: tuxedocat.nl Blogging about films: films.daenelia.com

    … 3??? Hoe groot zijn die pizza’s dan? Ik kan net een halve pizza op en dat is echt genoeg voor mij. Ik neem de tip van sambal in de saus wel mee, want daar had ik nog niet eerder aan gedacht. Dan hoeft er ook niet zoveel zout in een pizza, want in sambal zit al heel veel zout. Tenzij het zout nodig is om het deeg goed te laten rijzen. Hm. Dat moet ik voedseltechnisch nog maar uitzoeken. Want naast al dat zout gaat er ook nog eens kaas op: ook zout, zeker in parmesaans. En ik moet echt een beetje letten op mijn zout-inname. De leeftijd, he? 😉
    Bij mij gaat er standaard kipfilet, ui en mozzerella op. Heerlijk! (Olijven zijn dan vaak al opgegeten voor de pizza in de oven beland…)

    1. Sammie

      Het zout heeft vooral te maken met het deeg. Wij doen verder geen zout in de saus. Maar het deeg is wel belangrijk, te weinig zout en je krijgt een vreemde vieze zoetige bodem. Verpest de hele pizza 😉 oh en zoals op de foto te zien, zo groot als het pizza bord 😀

  7. A pinch of Jo

    Jammie, dat ziet er heerlijk uit! Ik ben hier vaak te lui voor, maar eigenlijk is het veel lekkerder dan zo’n diepvriesding, of zelfs een bestelde pizza. Toch binnenkort maar weer een keertje doen!

Reacties zijn uitgeschakeld.