Speciekuip als plantenbak

Speciekuip als plantenbak, grote bloempotten.

Dit idee is eigenlijk geboren uit noodzaak toen we met onze tuin bezig waren, maar inmiddels ben ik er echt fan van. Ik heb er ook het afgelopen jaar meerdere gekocht. De speciekuip als plantenbak of bloempot! Voorop gesteld dat ik echte bloempotten en plantenbakken ook heel mooi vind, dit is simpelweg voordeliger en kei handig.

Grote bloempotten in de tuin.

We wilden graag wat hele grote potten voor bamboe planten, maar wanneer je naar het tuincentrum gaat voor hele grote bloembakken ben je een vermogen kwijt. Nu groeit het geld niet op onze rug dus daar moest een andere oplossing voor komen. Op het moment dat het split bij ons in de tuin lag en de graafmachines weg waren, bedachten we nog meerdere plekken waar gegraven moest worden. Alleen, waar ga je dan met de uitgegraven klei naar toe? Deze combinatie van dingen zorgden voor creatieve oplossingen. Ik scoorde eerst bij een boer 4 grote voerbakken via marktplaats, daarna kocht ik bij de bouwmarkt gewoon speciekuipen. Deze zijn niet duur, zwart van kleur, wat helemaal prima is in onze tuin, duurzaam en in verschillende maten verkrijgbaar. Het was voor onze de ideale oplossing en ik ben er nog steeds blij mee. Heb er zelfs in de tussentijd al meer aangeschaft.

ronde speciekuip met planten

Speciekuip als plantenbak.

We hadden al potten van Elho, de Elho Loft potten, toen we hier kwamen wonen en het terras af hadden heb ik daar nog 4 van gekocht. Deze staan op het terras bij de schuifpui. Deze potten vind ik heel stoer en prachtig en omdat ik 1 look op het terras wilde, wilde ik daar geen andere soort potten. De potten zijn alleen wel prijzig, zeker als je de grote formaten wilt hebben. Om van de opgegraven klei af te komen was het dus geen optie, maar de speciekuipen wel! Je boort in de bodem van de kuip wat gaten zodat water weg kan en klaar is je plantenpot. Iedere keer dat Tommy vorig jaar zei, oh maar dan zitten we weer met klei, waar moeten we daar dan weer mee naartoe?! Stond ik al klaar om speciekuipen te gaan halen, konden er weer nieuwe planten bij ; ) Een speciekuip als plantenbak was voor ons dus om meerdere redenen de oplossing; Voordelig, duurzaam, plek om van je opgegraven klei/grond af te komen en weer ruimte voor nieuwe plantjes waar ik dan weer extra blij van wordt. Zo is de tuin ook steeds wat groener geworden en ze zijn nog flexibel ook. Wil je het eens anders neer zetten in de tuin dan kan dat.

Speciekuip rechthoekig.

Dit voorjaar wilde ik graag wat planten verplaatsen die te groot waren geworden in de verhoogde plantenbak in het midden van de tuin. Ook wilden we de tuin wat meer vergroenen met wat planten gewoon in het split. Ik kon dus weer gaan graven en zou dus weer met klei zitten. Dit keer ging ik online neuzen en vond deze rechthoekige speciekuipen bij de Gamma. Weer eens wat anders dacht ik. We hebben in de voortuin een bakstenen muurtje van de muren en er we gaan binnenkort een schuur plaatsen aan de zijkant van het huis. Ideaal om daar wat langs te zetten zodat het er allemaal wat gezelliger uitziet. Deze rechthoekige speciekuipen zijn daar perfect voor. Zo hebben we in de achtertuin bijna alleen maar ronde bloempotten en speciekuipen en zal het in de voortuin voornamelijk rechthoekig worden.

Speciekuip rechthoekig

Planten in een speciekuip.

Ik heb ze online besteld, gaten in de bodem geboord, wat split onderin gedaan bij gebrek aan hydro korrels, laag klei er op en potgrond. Dat een beetje door elkaar gemengd om de klei wat luchtiger te maken en toen konden de planten er in. Ik vind de rechthoekige speciekuipen het leukst met planten die een beetje overhangen, maar ik moest ook vooral mijn rozemarijn planten kwijt. Deze heb ik vorig jaar besteld als kruiprozemarijn, maar dat blijkt het duidelijk niet te zijn. Gelukkig hebben ze nu allemaal een nieuwe plek gekregen en hoop ik dat mijn nieuwe kruiprozemarijn plantjes in de tuin wel echt gaan kruipen over de betonnen stenen : )

Scroll naar boven