Split in de tuin

Wij hebben heel bewust gekozen om een groot deel van onze tuin aan te leggen met split. Dit heeft een aantal voordelen en uiteraard ook nadelen. Alles heeft voor en nadelen ; ) We zijn er wel heel blij mee en ik ben heel blij dat we hiervoor hebben gekozen.

Waarom split en geen gras?

Laat ik beginnen met te vertellen dat Tommy en ik allebei niet van gras houden. Voordat wij dit huis kochten woonden we in een nieuwbouw huurwoning. Hier hebben we de tuin ook moeten inrichten omdat een nieuwbouw huis nou eenmaal opgeleverd wordt met een bak klei. We hebben toen gekozen voor tegels en gras. Simpele tegels omdat deze goedkoop waren en het een huurwoning was. Gras omdat Tommy toen groen wilde en het was ook goedkoop. Wat hebben we daar een spijt van gehad. We vonden allebei gras maaien helemaal niet leuk, echt mooi vonden we het ook niet en we hadden last van emelten en engerlingen in de grond. Deze beestjes zijn echt rampzalig voor je groene grasmat en bestrijden was niet te doen, niets hielp. Super irritant om continu kale plekken in het gras te hebben. Ook vonden we het helemaal niet handig wat betreft flexibel zijn in de tuin. Even een zwembadje op het gras en het gras is weer vergaan. Met onze nieuwe tuin waren we gelijk heel zeker dat we niet weer voor gras zouden gaan. Deze tuin is ook vele malen groter en ik zat niet te wachten op een soort voetbalveldje in de tuin.

Split en tegels.

We wilden heel graag wel echt een ruim terras tegen het huis aan en ook onder de overkapping. Hier hebben we gekozen voor keramische tegels, deze zijn wel prijziger dan beton tegels, maar gaan ook langer mee en blijven mooi. De hele tuin bedekken met tegels was geen optie, dat vonden we niet mooi en veel te duur. Ik had op Pinterest al van alles voorbij zien komen en mijn oog was gevallen op een zandkleurige tuin. We hebben nog even getwijfeld tussen split en grind, maar zijn toch voor split gegaan. Goedkoper, in veel kleuren verkrijbaar en het ligt ‘vaster’. RTL nieuws heeft een keer een uitgebreid artikel geplaatst over de verschillen tussen split en grind. Wij kozen voor Yellow sun split. Deze kleur heeft een beetje die strand look, is lekker licht en steekt mooi af bij de zwarte tegels in de tuin. In de voortuin hebben we het ook en op de oprit ligt het ook, maar dan wel op splitmatten. De rest van de tuin heeft er alleen worteldoek onder om zoveel mogelijk onkruid tegen te gaan.

split in de tuin

Voordelen van split in de tuin.

Het vraagt niet zoveel onderhoud. Dat is toch wel heel fijn, we hebben geen grasmaaier meer nodig. Af en toe loop je even door de tuin heen en pluk je wat onkruid weg, maar veel meer werk is het niet. Het worteldoek zorgt ervoor dat veel onkruid geen kans heeft, maar onkruid komt ook gewoon van boven. Zaadjes waaien overal naartoe en kunnen ook ontkiemen tussen het split. Dit zit alleen zo los dat je het heel makkelijk lostrekt. Je kan overal lopen in de tuin en je kunt je stoel overal neerzetten. Het flexibel zijn zonder dat, dat gelijk kale plekken veroorzaakt vind ik super fijn. Split is duurzaam, het is een natuurproduct, het is recyclebaar en het laat regenwater makkelijker door dan tegels. Dat is dan weer goed voor het grondwater en goed voor ons, minder wateroverlast. Het laatste voordeel is heel persoonlijk en een kwestie van smaak, ik vind het erg mooi. Het geeft me een beetje dat vakantie gevoel door de lichte kleur van het split. Beetje mediterraans.

Zijn er dan geen nadelen? Ja, maar die zijn voor ons zo klein dat het niet opweegt tegen de voordelen. Ik kan twee nadelen noemen, het loopt niet lekker met blote voeten en het is lastiger om gevallen blad weg te harken. Onze buren hebben leibomen en die laten al hun blad vallen voor de winter, voor een groot deel ook in onze tuin. Dit is lastiger op te ruimen in split. We hebben daarom een bladzuiger aangeschaft en dat gaat best wel goed!

tuin met split of grind

Maar het is zoveel steen! Ja, dat klopt, als het gras was geweest was het zoveel gras geweest. Het is een grote tuin en een heel groot deel daarvan is bedekt met split en tegels. Er komen zelfs nog wat tegels bij, we willen heel graag met een paar losse tegels een looppad maken tussen de 2 terrassen. Er komt alleen ook nog groen bij! We willen heel graag een groenere tuin, maar er staan eerst nog wat basis dingen op de to do list. Er moeten nog palen gezet worden langs 2 schuttingen om de schuttingen van de buren niet meer te zien. We gaan nog een pergola bouwen en er komt nog een schuur naast het huis. Dat moet eerst af en dan kan er weer geld uitgegeven worden aan planten. Het voordeel van split in de tuin is ook dan weer dat je nog alle kanten op kunt. We kunnen het straks gewoon opzij harken en palen zetten of gaten graven voor planten. Ideaal!

Ik kan niet wachten tot we van het voorjaar verder kunnen met de tuin!

1 gedachte over “Split in de tuin”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven