meer licht in huis

Tips voor meer licht in huis.

De zomer komt ten einde, de dagen worden weer korter en donkerder. Ook in huis valt er minder daglicht binnen. Ik kan daar soms echt van balen, mijn humeur is gewoon beter als er veel licht is. De zomer dus ; ) Gelukkig is er wel het één en ander te doen om meer licht in huis te krijgen. Ik deel in dit artikel 5 tips voor meer licht in huis.

Ga voor lichte kleuren!

Ieder huis is natuurlijk anders en het één is donkerder dan het ander. Wij hebben in de woonkamer best een flink raam op het zuiden waardoor er gelukkig wel wat daglicht naar binnen valt. Aan deze kant van het huis durfden we wel met een donkere kleur aan de slag te gaan op 1 wand. In de keuken aan de andere kant van het huis is het standaard minder licht. Hier hebben we de muren wit gelaten, lichte kleuren weerkaatsen namelijk beter het licht dat door de ramen naar binnenkomt. Lichte kleuren op de muren, de kozijnen, maar ook een lichte vloer zorgen voor een lichter huis. Is je huis erg donker omdat er weinig ramen zijn? Ga dan voor lichtere meubels.

Oog voor de ramen.

Kies voor lichte bekleding voor je ramen. Je kunt gaan voor vitragegordijnen zodat er nog steeds zonnestralen naar binnen schijnen, maar haal de zware gordijnen weg. Rolgordijnen of vouwgordijnen zijn ook een goede keus, juist omdat ze niet zoveel ruimte in beslag nemen en deels open kunnen blijven. Je kunt ze tegenwoordig in iedere kleur krijgen of met een patroontje, kies iets wat bij je past en wat bij de ruimte past.

Verlichting!

Daglicht is niet eindeloos en in de avond is het lastig om met natuurlijk licht een licht huis te krijgen. Lampen zijn hier belangrijk! Wij hebben Hue lampen in huis die in iedere kleur verlichting kunnen geven. Op deze manier kun je de lampen zo instellen dat ze een daglicht temperatuur hebben en het licht natuurlijk oogt. Ook zijn ze heel helder in te stellen. Niet alleen de lampen zelf zijn belangrijk, maar ook de soort lampen en de plaats waar ze in huis staan/hangen. Zo zorgt een plafondlamp er bijvoorbeeld voor dat je minder harde schaduwen hebt in een ruimte.

Glazen deuren.

Wil je het wat groter aanpakken om meer daglicht in ruimtes te krijgen, kijk dan eens naar glazen deuren. Vervang de tussendeur voor een glazen deur zodat het licht uit de hal ook de woonkamer binnen valt. Ik ben zelf een beetje verliefd op de stalen deuren met glas. Ze zijn stoer en laten een berg licht door.

Spiegels.

Witte muren weerkaatsen het licht net als een lichte vloer. Spiegels weerkaatsen ook het licht dat door je ramen schijnt, waardoor het nog verder het huis in komt. Plaats een mooie grote spiegel op de juiste plaats en leid het licht op deze manier verder. Spiegels laten een ruimte ook groter lijken waardoor het in theorie ook weer lichter oogt. Een grote spiegel kan ook een echte blikvanger zijn in huis, een win win situatie dus!

2 gedachten over “Tips voor meer licht in huis.”

  1. Hier kreeg ik standaard deuren met glas… met een peuter van 2.. time out op de gang…. stond ze dan, met snotneus en handjes al huilend tegen het glas aan… right?

    hahahaha Serieus, was dus echt niet leuk of handig, gezien haar kamer nu ook time out werd, en dus was haar kamer niet leuk om te spelen… kortom… ook handig om te bedenken… Ik heb hier dus ook glas behangen… juist weer dicht gemaakt, dan maar een grotere lamp op de hal, maar fijn was anders. Zoals je zegt, elk huis is weer anders, en soms heb je een meer donkere plek, gelukkig zijn er dan andere vormen van licht mogelijk 😉

    X

  2. Toen wij bijna 2 jaar geleden begonnen met onze verbouwing van de woonkamer was het eerste dat we hebben gedaan het opschuren van de houten vloer en deze licht laten kleuren. Voorheen was de vloer zwart en ik kan je vertellen: dat scheelt al zo ontzettend veel! De muren zijn nu ook licht en je merk dat verschil in alles. Heerlijk! Voor mij het liefst ook zoveel mogelijk licht binnen hoor!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven