bosnische den

Tuin aanleggen.

Weer eens even een update van onze grote tuinverbouwing. Dit is denk ik wel de beste omschrijving van ons tuin project, we hebben ons vooraf misschien een beetje verkeken op de hoeveelheid werk. De tuin aanleggen is een enorm project wat we eigenlijk voor het grote deel zelf doen en af en toe vragen we ons af waar we aan zijn begonnen ; ) Maar we zijn dolgelukkig met dit huis en de enorme tuin en het begint steeds meer een ECHTE tuin te worden!

Even terug naar het begin.

We kochten een huis met een enorme tuin met niets. In dit artikel is te zien hoe de tuin er uit zag toen we het huis gekocht hadden in mei 2021. Er zat niets in, alleen bergen onkruid en enorm veel boom wortels. De tuin aanleggen had prioriteit na de verhuizing, omdat het onkruid anders alleen maar hoger zou worden. We zijn begonnen met het indelen van de tuin op de papier. Ik zeg we, maar net als met de inrichting van het huis heeft Tommy mij eigenlijk de vrije hand gegeven. Ik mocht het bedenken als er maar ruimte was voor een buitenkeuken en schuur : ) Voor een groot deel is het plan gebleven zoals we in het beginnen verzonnen hadden, al hebben we wel een paar kleine aanpassingen gedaan. Zo komt de schuur naast het huis i.p.v. achterin de tuin en voegen we een pergola toe aan het plan. Voordat we ook maar ergens aan konden beginnen moest er eerst nog heel veel grond uit de tuin. Dit hebben we laten doen en daarna konden Tommy en ik samen beginnen aan het aanleggen van de tuin. Over het begin schreef ik dit artikel in februari dit jaar.

grote tuinverbouwing

Tuin aanleggen, beginnen bij de basis.

We zijn begonnen met het ingraven van stroomkabels zodat we straks op meerdere punten in de tuin stroom hebben voor verlichting etc. Ook de buitenkranen moesten geplaatst worden voordat we konden beginnen met de aanleg van het terras. Daarna volgde het terras langs het huis en maakten we plantenbakken van betonnen stapelstenen. Daarna is de hovenier aan de slag geweest. Deze heeft de laatste overtollige grond afgevoerd, splitmatten geplaatst, tuinaarde gestort in de plantenbakken en hij heeft de tuin enigszins vlak gemaakt. Wij hebben toen nog poeren in de grond geplaatst. Omdat we vooraf goed hadden bedacht waar alles moest komen konden deze vast geplaatst worden en hebben we straks een stevige basis om op te bouwen. Ook hebben we voor het achterste terras vast opsluitbanden geplaatst en daarna kon de grote dag beginnen. We hadden maanden naar klei en onkruid zitten kijken, het was zo ontzettend gaaf om dat te zien verdwijnen onder een laag worteldoek en split. Op 28 maart is er een vrachtwagen lading split gestort en zijn wij samen met de hovenier een hele dag aan het werk geweest om dit te verdelen in de tuin. Het was hard werken, maar het resultaat was die late middag geweldig.

Een beetje leven in de tuin.

Nu het grootste deel van de basis van de tuin aanleggen gedaan was kon het leuke werk beginnen. Leven in de tuin brengen met groen! Ik verdiepte mij in verschillende planten (volgt nog een aparte blog over) en bestelde een enorme lading planten. Om precies te zijn, ik bestelde 223 baby planten. Je vergist je al snel over het aantal, maar er gaat altijd meer in zo’n plantenbak dan je denkt : ) Ook de prijzen van planten liggen vrij hoog, daarom heb ik voornamelijk jonge planten besteld. Deze groeien tenslotte vanzelf wel. Het zal een paar jaar duren misschien, maar uiteindelijk zal het allemaal groot en groen worden. Ik ben ongeveer 3 dagen bezig geweest met het plaatsen van alle planten in de grond, ook dat nam weer meer tijd in beslag dan ik had gedacht. Gelukkig heb je wel gelijk eer van je werk, zo leuk om al dat kleine groen te zien! We hebben ook nog een aantal los staande planten potten, maar daar moet ik nog voor gaan shoppen.

plantjes

Eind april hebben Tommy en ik samen in een weekend het achterste terras aangelegd. Ik kan het niemand aanraden trouwens, om zelf keramische tegels te leggen, het is enorm veel en zwaar werk, maar het spaart wel een heleboel geld uit als je het zelf doet. Op dit terras zal de overkapping komen te staan. Deze zal eind mei geleverd worden en dan kunnen we beginnen met dat grote project. Het opbouwen van de overkapping! Daar hebben we ook wel weer zin in inmiddels. We hebben nu wat rustiger aan gedaan en vooral kleinere klusjes gedaan. Zo hebben we de loungeset weer helemaal opgeknapt want die zag er niet meer uit. Na een ochtend schuren kon deze weer in de olie en nu ziet deze er weer goed uit. Bijna weer als nieuw!

loungeset opknappen
zelf tuin aanleggen

We hebben van mijn moeder een prachtige olijfboom gekregen en deze hebben we een mooi plekje in de verhoogde plantenbak gegeven. Die olijfboom stond heel hoog op mijn wensenlijstje en ik vind hem prachtig! Heeft mijn mams goed uitgekozen : ) Via marktplaats kocht ik wat oude voerbakken / speciekuipen van een boer. Deze hebben we gevuld met grond en bamboe en staan langs de schutting. Hopelijk gaan ze snel flink groeien en zien we weer een stukje minder schutting. Ook hebben we de kuip waar de olijfboom in stond weer hergebruikt. Tommy was verliefd geworden op een Bosnische den en die hebben we bij de Intratuin gescoord. Staat goed in die grote kuip naast het terras! Ik koos nog een mini vijgenboompje uit. Die wilde ik dan weer graag hebben, vind het blad daarvan zo mooi! Hoop dat deze het ook goed gaat doen!

tuin aanleggen

Langzaam maar zeker komt de tuin zo steeds verder af en inmiddels kunnen we er ook al goed van genieten. Met het zonnetje is het al heerlijk zitten in de tuin op onze nieuwe stoeltjes van de Jysk. Deze scoorde ik in de aanbieding vorige maand en we vinden ze zo tof staan rond de vuurschaal. Kan echt niet wachten tot de planten rondom die hoek volwassen en groot zijn!

Scroll naar boven