tuinontwerp zelf maken

Tuinontwerp zelf maken, waar moet je aan denken?

Wij hebben onze tuin zelf naar smaak ingericht. We hebben het tuinontwerp ook zelf gemaakt. Wij vonden het zonde om geld uit te geven aan het laten maken van een tuinontwerp. We wisten wat we wilden met de tuin en hebben het daarom zelf gedaan. Er waren wel een aantal dingen waar we rekening mee moesten houden en sommige dingen had ik nu misschien anders gedaan. Ik deel daarom graag onze ervaringen met jullie. Wie weet heb je er iets aan.

Met een leeg canvas beginnen.

Wij kochten een huis met een lap klei en onkruid. We hadden een leeg canvas en hoefden wat dat betreft nergens rekening mee te houden. Zijn er elementen in je tuin die niet weg kunnen of die je wilt behouden? Houdt daar dan rekening mee in je tuinontwerp! Er was hier nog nooit een tuin aangelegd, dit betekende voor ons veel werk en hoge kosten, maar het voordeel was wel dat we niets uit de tuin hoefden te slopen. Wij konden gelijk aan ons tuinontwerp beginnen met daarin wat wij zelf wilden. Het enige wat we moesten doen was onkruid weg halen, grond laten afvoeren (tuin lag te hoog) en een verdwaald wild boompje verwijderen. Schuttingen stonden er al rondom van de buren. Dat was voor ons geen prioriteit. Al is een nieuwe schutting plaatsen uiteraard wel handiger als de rest van de tuin nog braak ligt. Mocht je dat nog moeten doen, begin daar dan mee. Ons wensenlijstje was al compleet. Iets om mee te beginnen bij je tuinontwerp. Wat wil je allemaal in je tuin? Een buitenkeuken? Vijver? Grote eet plek? Zet voor jezelf op een rijtje wat er allemaal in de tuin moet komen. Het plan voor onze tuin bedachten wij terwijl we in de tuin stonden. Zo hadden we een goed beeld van wat we hadden en konden we ook zien waar de zon in de tuin scheen. Het is belangrijk om te weten waar de zon er vol op staat en waar je voornamelijk schaduw hebt.

grote tuin ontwerpen

Probeer rekening te houden met de stand van de zon. Een tegel terras of een terras van houten vlonders zal meer onderhoud nodig hebben in de schaduw en zal ook glad worden. Zeker hout zal in de schaduw snel glibberig en groen worden. Probeer er ook altijd voor te zorgen dat je een zit plek hebt in de zon en in de schaduw. Geniet je het liefst van je ochtendkoffie in de zon, zorg dan dat er een plekje is om te zitten waar de zon in de ochtend schijnt. Tuin vol op het zuiden zonder schaduw? Bedenk of je schaduw wilt creëren met een overkapping of een grote parasol of misschien met een pergola met begroeiing. Ook voor beplanting moet je rekening houden met de zon. Wij wilden bijvoorbeeld heel graag een olijfboom. Deze verlangt een zonnige plek, onze verhoogde plantenbak staat daarom voor het grootste deel vol in de zon. Hoog op onze wensenlijst voor de tuin stond een overkapping om het hele jaar buiten te kunnen zitten. We hebben er voor gekozen deze zo te plaatsen dat de late middag zon er in schijnt. Op deze manier kunnen we er ook op de wat frissere avonden heerlijk zitten.

verhoogde plantenbak

Tuinontwerp maken met plattegrond.

We hebben met oude houten latjes een aantal vormen uitgelegd in de tuin zodat we een beeld kregen van hoe groot bepaalde elementen konden worden. Ik vind het altijd prettiger om het enigszins visueel te maken om er echt een gevoel bij te krijgen. Zo hadden we een beetje een idee van hoe groot de terrassen konden worden en hoe groot de verhoogde plantentuin moest worden. Wat goed voelde bleef liggen om later op te meten. Daarna zijn we de hele tuin gaan opmeten en heb ik een plattegrond getekend met de afmetingen erbij. Ook noteerde ik op de plattegrond noord en zuid. Daarin ben ik alles gaan tekenen wat we in onze tuin wilden hebben. Ik heb er ook zoveel mogelijk gelijk afmetingen bij geschreven. Waar we twijfelden over de afmetingen gingen we terug de tuin in. Even opnieuw meten of wat we in gedachten hadden echt wel uit zou komen. Meten is weten! Wij hebben een vrij grote tuin en daarom hebben we ook gekozen voor wat grotere terrassen en een grotere verhoogde plantentuin. Een plantenbak van 2 bij 2 was in onze tuin compleet weggevallen. Bedenk je dus goed wat er past in je tuin en of het in proportie is.

Met de plattegrond hebben we uitgetekend waar we stroom wilden hebben in de tuin. Iets om zeker mee te nemen in je tuinontwerp. Denk goed na over je tuinverlichting! Wij wilden graag hanglampen in de overkapping, tuinverlichting bij de planten, stroom op de plek waar de buiten keuken later komt, maar ook de mogelijkheid om buiten de telefoon op te kunnen laden of een speakertje neer te zetten. We kozen vooraf al de plekken voor de buiten stopcontacten. Het is altijd makkelijker om stroom en bijvoorbeeld waterleidingen aan te leggen in de tuin als er verder nog niets gedaan is. We hebben gekozen voor 2 buitenkranen voor het bewateren van de planten. Wil je liever een sproei installatie om alles later automatisch van water te voorzien bepaal dan ook vooraf al waar alles moet komen, dit maakt het graven een stuk makkelijker. Denk ook na of je beton poeren nodig hebt in de grond voor bijvoorbeeld een overkapping of een parasolvoet onder de grond. Deze kunnen dan gelijk al ingegraven worden.

tuinverlichting voor tuinontwerp
verlichting overkapping

Materialen kiezen.

Wij wisten vooraf al dat we geen gras in de tuin wilden, maar we wilden ook niet overal tegels i.v.m. regenwater. We hebben daarom gekozen voor tegels voor de terrassen en split voor de overige delen. We hebben bewust gekozen voor wat duurdere tegels, keramische tegels i.v.m. duurzaamheid en we wilden er niet teveel onderhoud aan. Denk hier over na, wil je zo min mogelijk onderhoud aan je tuin kies dan voor materialen en beplanting die daar bij passen. Split vinden wij zelf mooi om te zien, is onderhoudsvriendelijk, geeft regenwater de vrijheid om de aarde te bereiken en je kan er altijd een stoel of bank op zetten om zo te wisselen met zitplekken. Onder de laag split ligt bij ons worteldoek om zoveel mogelijk onkruid te weren en bij de auto’s liggen er splitmatten. Verder hebben we gekozen voor betonnen stapelblokken om de verhoogde plantentuin (plantenbak) mee te maken.

Dit zijn allemaal harde materialen die niet echt warmte of gezelligheid aan een tuin geven. Uiteraard wilden we wel een sfeervolle tuin en daar hebben we rekening mee gehouden met de indeling van de tuin en de keuze van de aanvullende materialen. We hebben er voor gekozen om verschillende ‘kamers’ in de tuin te maken. Door de grote verhoogde plantenbak in het midden van de tuin te plaatsen hebben we aan beide kanten een soort zithoek gemaakt. Links met een extra verhoogde border met siergrassen, een vuurschaal en stoeltjes er om heen, gewoon in het split. Daar komt later nog een pergola waar klimplanten tegenaan zullen gaan groeien. Aan de rechterkant hebben we de overkapping geplaatst met de loungebank. Twee sfeervolle ‘kamers’ die beide een andere functie hebben.

tuinplanten voor tuinontwerp
tuinontwerp

De toekomstige buitenkeuken zal op het terras bij het huis komen en daar zal een afdak boven komen. Vanaf daar zal dan prikverlichting naar de pergola gaan waardoor er weer een sfeervolle ruimte ontstaat. De bartafel met de krukken in de buurt van de BBQ onder de verlichting, ik zie het al helemaal voor me! In de toekomst willen we dan nog graag bij op het grote terras bij de schuifpui een mooie buiten eettafel van hout met lekker zittende stoelen. Dan komen we ook gelijk bij het deel wat ik nu anders gedaan zou hebben. Over de hele tuin zijn we tevreden, maar bij het terras had ik toch wel graag alvast extra beton poeren geplaatst. We hebben onze zweefparasol naast het terras geplaatst met ingegraven voet. Achteraf lijkt het me toffer om een halve pergola over het terras te hebben die aan het huis vast komt. Dit is iets wat we natuurlijk altijd nog kunnen doen, maar vooraf alles voorbereiden is altijd makkelijker.

planten in potten
tommy en sammie in de tuin

Onze tuin is nog lang niet af, maar we doen dan ook alles zelf en dat is best een hoop werk. We zijn al heel gelukkig met de basis en een aantal voorbereidingen voor latere projecten zijn al gedaan. Zo zijn de betonpoeren al in de grond geplaatst voor de toekomstige pergola en buitenkeuken. Op sommige plekken willen we later ook nog wat extra groen aan de tuin toevoegen. Hoe meer hoe beter ; ) Zou jij zelf en tuinontwerp maken of heb je dit misschien ook gedaan?

Scroll naar boven