Urban jungle tips

Urban jungle tips. Van online bestellen tot groen houden.

De Urban jungle woontrend is still going strong en zal in 2019 nog steeds hip zijn. Volkomen terecht als je het mij vraagt, planten geven je huis iets extra’s. Iets gezelligs, iets natuurlijks, iets wat leeft en nog mooi is om naar te kijken ook. Alles wat leeft verdient aandacht en zorg en al dat groen vraagt wel wat van je tijd. Planten wil je natuurlijk wel gezond, levend en mooi houden, daarom wat Urban jungle tips vandaag. Van het kopen en online bestellen van planten tot tips voor de verzorging.

Urban jungle tips.

Twee jaar geleden had ik alleen een paar cactussen in huis en was ik blij als ik die stekelige vrienden levend hield. Tegenwoordig is het tuincentrum een snoepjes winkel en ons huis heeft een Urban jungle sfeertje gemixt met de industriële stijl. De planten verzorgen is een ontspannen moment in de week. Ik word echt blij als ik zie dat mijn stekjes het doen, planten aanslaan en groeien als kool en gezond en mooi blijven. Ik vind planten mooi en ze zijn een fijne groene aanwinst in ons verder stoere industriële interieur. Hoe we aan planten zijn gekomen, hoe we ze verzorgen en niet vergeten vertel ik je graag met onderstaande 5 Urban Jungle tips.

#1 Het begint al bij de aanschaf.

Planten uitzoeken is super leuk en ik kan altijd maar moeilijk kiezen, vandaar de steeds maar weer groeiende verzameling planten in huis. Er zijn zoveel leuke planten te krijgen dat je altijd wel een plant zult tegenkomen die je gaaf vindt. Toch is het handig om eerst even uit te zoeken of de plant bij je past, zeker als je nog niet veel ervaring hebt met planten. Heb je een specifieke plek voor de plant in gedachten? Dan is het handig om te kijken of de plant daar ook blij gaat worden. Kan hij tegen direct zonlicht of komt hij vooral in de schaduw te staan? Heeft hij daar genoeg plek om te groeien of moet je kiezen voor een plant die niet heel groot gaat worden? Hoe is je leven ingericht? Ben je vaak thuis of juist heel veel weg van huis? Een plant die veel dorst heeft zal niet gelukkig worden als jij er zelden bent.

plantje.nl

#2 Kies een gezonde plant.

Iets wat niet kon ontbreken in deze Urban Jungle tips, kies een gezonde plant! Dit klinkt misschien vrij vanzelfsprekend, maar wij zijn hier wel eens mee de mist ingegaan. We zochten een mooie plant uit in de winkel, dachten de mooiste variant mee naar huis te nemen, maar kregen er huisdieren bij. De plant was pas na een maand en 4 douchebeurten en sproeisessies met afwasmiddel verder van zijn bladluis af. We hebben geluk gehad dat er geen andere planten naast stonden en er verder geen luisjes meer gespot zijn. Niet iets wat je wil van je nieuwe groene vriend. Kijk altijd goed wat je koopt en ook met planten kan goedkoop duurkoop zijn. Kwaliteit is nou eenmaal niet goedkoop, dat zie je bij kleding en eten, maar ook bij planten.

Koop groene kamerplanten vanaf een plaats waar ze in daglicht staan, bv een kas of tuincentrum. Planten die staan te glimmen als een diamant kun je ook beter laten staan, in de natuur worden planten ook niet voorzien van een middeltje voor extra glans. Let op de jonge bladeren, zijn die al enorm dan kan het zijn dat de plant opgejaagd is voor de snelle verkoop. Bekijk de bladeren even goed en check ook de aarde. Bij beweging van kleine stipjes, lekker laten staan. Planten die lang in een plastic hoes hebben gestaan kunnen verstikt zijn. Planten die ook in de winkel nog in plastic hoezen staan kun je beter niet mee naar huis nemen. Ze kunnen er prima uit zien, maar kunnen dagen na thuiskomst zichtbare schade laten zien. Heb ook een beetje geduld als je een specifieke plant wilt hebben.

strelitzia

Geduld.

Soms duurt het een seizoen voordat ze weer te koop zijn, soms moet je er gewoon tegenaan lopen. Ik wilde een specifieke cactus en voordat ik mijn beauty mee naar huis kon nemen was ik 5 tuincentra bezoeken verder op wisselende dagen. Tegenwoordig kun je online ook prima planten kopen. Ik zou persoonlijk wel voor een planten webshop gaan en niet voor een interieur of mode webshop met een paar planten. Bij een planten webshop ben je toch meer zeker van de kwaliteit van verzorging van de planten. Plantje.nl is bijvoorbeeld zo’n webshop waar je prachtige planten kunt bestellen. Jouw planten komen rechtstreeks bij een tuinderij of kwekerij vandaan na bestelling. Dat betekent dat alle planten vers- en in topconditie zijn en niet al dagen of weken in een winkel of tuincentrum staan. Ze worden per koerier thuis bezorgd in dozen waarin de planten niet kunnen omvallen. Ook is de koerier gespecialiseerd in vervoer van planten en andere kwetsbare- en versproducten. De planten komen na de beste zorg aan je voordeur.

plantje.nl review

#3 Begin niet te moeilijk.

Ik deel deze Urban Jungle tips gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik ga niet zeggen dat ik alles weet van planten, soms is het nog steeds vallen en opstaan en ook hier gaat wel eens een plant dood. Gelukkig komt dit steeds minder vaak voor en gaat het al een tijdje goed met al mijn groene vrienden. Iets wat in het begin helpt is kamerplanten aanschaffen die niet teveel van je vragen. Planten die het je vergeven als je ze 3 weken vergeet. Planten die je laten zien dat ze water nodig hebben doordat ze ineens plat liggen, maar na een flinke gietbeurt weer overeind gaan staan. Ook zijn er planten die overal wel happy zijn en geen speciale licht of warmte behoefte hebben. Beginnen met deze planten geven je de kans om een beetje te oefenen. Lees hier meer over 5 makkelijke kamerplanten.

#4 Bij iedere plant past een pot.

Heb je een mooie groene vriend gevonden in de winkel? Kijk dan gelijk naar de pot waar hij in zit. In de winkel is het het makkelijkst om de juiste maat pot mee te nemen. Je kunt de plant er tenslotte even naast houden. Een mooie sierpot maakt je Urban jungle nog aantrekkelijker. Over het algemeen kunnen planten nog wel een even in de kweekpot blijven staan, maar direct verpotten heeft zijn voordelen. In een wat grotere pot kan er meer grond bij de plant, verse grond zorgt gelijk voor nieuwe voedingsstoffen, ook is er een grotere waterbuffer. Verse grond is vaak luchtiger waardoor de wortels meer ruimte en lucht krijgen. Verpotten kun je het beste in het voorjaar doen, doe je het in de winter let dan extra goed op dat je de wortels niet beschadigd.

tips kamerplanten

#5 Lees!

De laatste tip van mijn 5 Urban Jungle tips, een tip waar ik veel gebruik van heb gemaakt en nog steeds doe. Lees! Lees over de planten die je in huis haalt. Niet alleen om er achter te komen of de plant bij jouw en je levensstijl past, maar ook vanwege de verzorging. Op internet kun je heel veel informatie vinden over plant verzorging in zijn algemeen, maar je kunt ook zoeken op de naam van de plant die je gekocht hebt. Geen idee hoe je nieuwe groene vriend heet? Check dan deze planten app eens! Er zijn ook veel mooie boeken te koop over planten. Zo heb ik zelf het boek Urban Jungle gekocht en staat Wonderplants nog op mijn verlanglijstje. Niet alleen mooie boeken om in huis te hebben, ook super handig! Vergeet ook zeker niet de kaartjes te lezen die vaak aan de plant hangen in de winkel. Op deze kaartjes staat niet alleen de naam, maar ook de eerste tips qua verzorging. Bewaar deze kaartjes, zeker in het begin kun je hier even op spieken als je even niet meer weet hoeveel water de plant nodig heeft.

Tot zover mijn Urban Jungle tips, mocht jij nog een goede tip hebben laat deze dan achter in je reactie hieronder! 

7 gedachten over “Urban jungle tips. Van online bestellen tot groen houden.”

  1. lk was eerst helemaal niet into planten en had alleen kunstbloemen in huis. Toen kreeg ik een stekje van een pannenkoekenplant, die zich heel snel vermenigvuldigde en kreeg ik de smaak te pakken. Ik heb ook een aantal stekjes via Marktplaats, dat kan misschien nog een tip zijn voor mensen op zoek naar stekjes.

  2. Ik heb mijn stekjes via Facebook, en mijn monstera heb ik ook online besteld. Geen idee hoe hij is aangekomen want ik was niet thuis, mijn vriend heeft hem aangenomen, maar het is helemaal goed gegaan.

  3. Ik vind je huis zo gezellig met al die planten overal. Ooit (ooit!) als we echt een leuk huisje hebben, dan ga ik ook helemaal los met het groen, denk ik. Zo leuk!

  4. Het geeft mij weer een beetje hoop als ik lees dat jij van een paar cactussen naar een urban jungle bent gegaan. Ik vind het zo geweldig staan bij jullie.

  5. Het zijn stuk voor stuk super tips, en nee hier heb ik weinig aan toe te voegen 😀 Jouw huis ziet er inderdaad aardig groen uit ik weet nog dat je heel voorzichtig met de sanseveria ook begon na de cactussen, hahaha moet je nu zien! Super!

    X

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven