vrouwentongen

Vrouwentongen, hoe gaat het daar mee?

Het gaat weer verbazingwekkend goed met mijn vrouwentongen, oftewel mijn Sanseveria’s! De planten zijn goed gegroeid sinds de laatste update. Ik had het zelf niet zo in de gaten. Nu ik ze weer op de foto heb gezet en de foto’s van de vorige keer bekijk zie ik pas goed hoe groot ze eigenlijk al geworden zijn.

In het nieuwe huis wil ik wat grotere planten, maar deze sanseveria’s gaan uiteraard ook mee. De plant heeft een speciaal plekje in mijn hart en ik zal ze daarom ook nooit zat worden. De sanseveria planten worden ook wel vrouwentongen genoemd. Die bijnaam heeft de plant te danken aan zijn stekel puntige blad die aan de scherpe tongen van vrouwen doet denken. De plant heeft echter wel een stuk minder aandacht nodig dan de gemiddelde vrouw ; ) Je hebt geen groene vingers nodig om deze plant in leven te houden.

Vrouwentongen verzorging.

sanseveria verzorging

De plant heeft maar weinig water nodig. Het is zelfs zo dat je een sanseveria bijna alleen maar dood krijgt als je haar teveel water geeft. Water geven doe je als alle aarde goed is opgedroogd en bij twijfel kun je beter geen water geven. Bij teveel water is er kans op wortelrot en de plant kan hier na verloop van tijd aan overlijden. In de winter kan een vrouwentong makkelijk 8 weken zonder water. In de lente en zomer is eens per 2/3 weken voldoende, met een hittegolf kan ze soms wel een extra shot water gebruiken. Hier staan ze in de vensterbank en hebben ze meer licht, ik geef ze water op gevoel en kijk goed naar de droogte van de grond. Ik heb 1 pot in de boekenkast staan waar maar weinig licht komt (de witte pot op de foto hier boven). Deze plant krijgt minder vaak water.

Plaats van de Sanseveria/vrouwentongen.

De plant is ook met een plek uitkiezen bijzonder makkelijk. De enige plek waar ik de plant niet durf neer te zetten is de badkamer, dit omdat de sanseveria van droge lucht houdt. Verder is de plant al snel tevreden als er maar wat daglicht in de ruimte komt. Volle zon is niet perse nodig. Ik heb zoals ik al zei 1 pot in de boekenkast staan en deze bladeren blijven groener omdat daar minder licht komt. Die voor het raam staan hebben duidelijker een lichtere kleur blad. Vrouwentongen die bruine vlekken op het blad krijgen, krijgen meestal teveel water. Ook weer een teken om wat minder water te geven.

Mijn planten.

sanseveria

vrouwentong vermeerderen

Mijn eerste sanseveria heeft inmiddels weer 2 mini plantjes aangemaakt. Ik heb er niets mee te maken! ; ) De nieuwe plantjes kwamen ongeveer een maand geleden tevoorschijn. Je kunt het op de foto hierboven goed zien. De bruine vlek onderaan de plant die je ziet is van een blad wat ik lang geleden heb weggesneden toen ik zelf eens wilde proberen om een nieuw plantje te maken. Ook heeft deze plant een klein bruin randje aan een blad. Ik heb hem een keer teveel water gegeven in het begin. De plant in de groene pot is inmiddels ook aardig gegroeid. In dit artikel stond hij nog in een zwarte pot en had toen nog maar 2 bladeren. Verpotten van de vrouwentongen is trouwens ook erg makkelijk, dit heb ik al eens laten zien in deze post.

Vrouwentongen, sanseveria’s, kun je tegenwoordig overal wel kopen. Ze bestaan in veel soorten en maten en ik zag dat ze bij plantje.nl bijvoorbeeld ook de silver blue sanseveria hebben. Deze heeft een totaal ander blad en deze variant zie je minder vaak. Bij Tuinwereld zag ik de sansevieria cylindrica, deze heeft bladeren die er meer uitzien als slangen. Genoeg keus in sanseveria’s dus ; ) 

Wat vind jij van deze plant?

15 gedachten over “Vrouwentongen, hoe gaat het daar mee?”

 1. Wat leuk dat je zo enthousiast bezig bent met je plantjes en dat ze het zo goed doen. Ik heb nul groene vingers, maar vind het wel heel leuk om wat groen in huis te hebben. Ik zat even op die linkjes te kijken, de Sanseveria cilindrica velvet touch roze vind ik heel gaaf, alleen niet echt verantwoord geloof ik (verf op planten smeren).

 2. Het is dat ik met het zebragras zit ook veel jonkies, en eigenlijk dezelfde verzorging als deze hier, hahaha wel iets meer licht nodig denk ik, hoe meer hoe beter zelfs, maar ook in de zomer, hoe minder water, hoe beter, en hoe meer bloemen wat dan weer nieuwe plantjes worden.

  Ik sta dus vol hier met nu wortelende stekkies… maar ik heb al gekeken ja, echter heb ik nu wel, die is qua verzorging ook helemaal jouw stijl.. de aloë vera in huis 😀 Twee stuks, zelfde verzorging als de sanseveria 😀 En van die kun je de gel van binnen ook gebruiken bij wondjes etc…

  X

 3. Wat een enthousiasme! Hele mooie plant en dus heel makkelijk te onderhouden. Nog een weekje en dan gaan wij eindelijk over naar ons nieuwe huis. Plan is om lekker veel planten te hebben in huis. Deze lijken me ideaal! Leuk stukje 🙂

 4. Zijn echt leuke planten! Ik kreeg ze onlangs van mijn schoonmoeder en wonder boven wonder leven ze nig steeds. Alle amdere planten overleven het hier niet.

 5. Wow, jij bent goed bezig. Ik vind ze echt heel mooi :-). Sinds kort heb ik ook meer planten in huis. Ik hoop dat ze blijven leven.

 6. Mijn vader heeft letterlijk gisteren twee van deze planten naar mij toe gebracht! Ze staan al jaren in dezelfde pot en beginnen nu wat gelig en ongelukkig te worden. Geen wonder, want ze beginnen al flinke tijd hun pot uit te groeien. Hopelijk kan ik ze weer een beetje oppeppen!

 7. Wat ben je een goede planten moeder. Dit zijn fijne planten hè? Stylish en vooral makkelijk omdat niet alle kanten op gaan groeien. Wist niet de bijnaam, wat grappig!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven