Wonen in een flat

Wij wonen in een flat (die 6 hoog is, niet bijzonder groot en wij wonen op 2 in een maisonnette woning) en hebben best een mooi uitzicht op het centrum van Nijmegen, zo kunnen wij de toren van de Sint Stevenskerk zien en zien een hoekje van het Kronenburgerpark. We hebben een balkon waar ik plantjes op kwijt kan en met zon tot een uurtje of half 2. (mits het niet van dat ballenweer is zoals nu) Het is groot genoeg voor ons beide maar er zijn natuurlijk ook nadelen aan een flat..

De droom voor de toekomst is verhuizen naar een huisje met tuin, een tuin die ik vol kan zetten met leuke planten potten met daarin uiteraard leuke plantjes en mini moestuintjes. Een tuin op het zuiden zou helemaal geweldig zijn want ja, zon! Maar dit zijn dromen voor later, voorlopig zitten we goed en hebben we een kei gezellig huisje op 2 hoog met zonnebrillenrek, groene keuken en al.

Het leven op een flat is weinig anders dan een huis, ja je hebt geen tuin en geen zolder maar verder zijn er niet heel veel grote verschillen. Al heb je wel veel meer buren en meer irritaties omdat je allemaal dezelfde voordeur deelt. Zo vertelde ik al eens eerder over de bejaarde bewoners maar er zijn nog wel een aantal irritaties die regelmatig de kop op steken.

Nummer 1 noemde ik eigenlijk al, je hebt veel meer buren. Niet alleen wonen er mensen naast je maar ook boven je, onder je en schuin van je. Je hebt dus veel meer kans op geluidsoverlast. Nu hebben wij gelukkig rustige buren maar we hebben mensen boven ons gehad waarvan de vrouw des huizes altijd op het laminaat op hakken liep, ja daar word je niet heel blij van als onderbuur.

Ook moet je met zijn allen door dezelfde portiek deur bij ons en de brievenbussen bevinden zich ook daar. Als je de hond uit gaat laten en de hond plast per ongeluk binnen in de hal dan heeft iedereen daar last van. Er bestaan gewoon mensen die dat dan gewoon laten liggen en niet even hun eigen troep op ruimen. Geloof me, er zijn van die viespeuken! We hebben ook iemand in de flat die van die hete groene snoepjes eet en dan de papiertjes gewoon op de grond laat vallen. Ik vraag me altijd af of ze dat thuis ook doet..

Je moet met zijn allen de lift delen wat er soms voor zorgt dat je erg lang moet wachten. Als ik zonder de honden ben neem ik altijd de trap, soms sta ik met de honden zo lang te wachten op de lift en dan komt er een dame of heer uit die niet veel ouder zijn dan ik. Daar begrijp ik helemaal niks van, waarom neem je niet de trap, je bent nog jong! Ik ben lui maar dat slaat alles ; )

Je hebt dus niet echt een eigen voordeur, ja die heb je wel maar daar kan je niet even de auto voor parkeren als je vier kratten boodschappen hebt. Nee, je bent veel langer bezig met het uitladen van je boodschappen, alle zooi nog naar boven sjouwen.. Nu bedenk ik me pas wat een luxe dat was bij mijn mams.

Wat ik dan weer een pluspunt vind aan een flat zoals die van ons is dat er wel een grasveldje bij is en parkeerplaatsen. We zitten in de stad dus dat is heel prettig. Ook voelt het misschien net iets veiliger want een inbreker moet toch wat meer moeite doen om boven te komen en er staan ook niet zomaar enge lui aan je voordeur of van die vervelende verkopers.

Het leven op een flat is lang niet slecht maar je hebt er iets meer conditie voor nodig en iets meer geduld. Still working on the last one..

(foto van een stockfoto website)

33 gedachten over “Wonen in een flat”

 1. Ik heb zelf jaren in een appartementen complex gewoond. Ik vond het veilige gevoel altijd erg fijn omdat de deur alleen maar open kon met sleutel op knop.

  1. Door ziekte kan ik niet meer in een eengezinswoning wonen. Ik zoek nu een appartement.
   Het vergt ook veel meer onderhoud dan verwacht. Ook een tuin is erg veel werk.
   Zelfs als je een betegelde tuin hebt.
   Er komt namelijk steeds onkruid tussen de tegels.
   Het onderhouden van een koop eengezinswoning is niet goedkoop.
   Dat zijn dingen die handig zijn om te weten voor je eventueel een huis wilt kopen.

 2. Het feit dat een inbreker veel meer moeite moet doen om binnen te komen is een groot voordeel. Ik heb nog nooit in een flat gewoond en ik denk dat ik voor de onderburen echt een super vervelende buur zou zijn πŸ˜‰

 3. Is het zo erg bij jullie? Honden die binnen al plassen ipv buiten? Dat heb ik hier nog nooit mee gemaakt, alle honden die hier hebben gewoond wisten exact, pas buiten bij de heg… Gelukkig maar, en eigenlijk weet ik ook niet anders dan dat. Ook niet van vroeger.

  En wat het inbreken betreft, dat is hier toch wel een aantal keren gebeurd, mijn huis hebben ze over geslagen omdat ik een penslot erop heb zitten en dan proberen ze het niet eens. Minder leuk, en er zijn meerdere fietsen gejat beneden omdat andere buren de deur open hadden laten staan en ooit zelfs een keer de politie zelf toen het hier nog wat onrustig was, lang geleden.

  Alles heeft zijn voors en tegens, een lift hebben we hier niet eens, en met mijn fysieke zijn, verlang ik daar wel naar of inderdaad toch een beneden huisje πŸ˜‰ Gelukkig heb ik hele lieve buren, vooral de mannen, als ik hen zie, altijd behulpzaam als ik hen vraag om ze iets voor mij op 1 hoog willen dumpen, hahaha

  X

  1. Ik weet niet of het aan de honden ligt, kan ook aan de baasjes liggen en een ongelukje kan altijd gebeuren, vind het vooral smerig dat de baasjes het niet opruimen.

   1. Dat denk ik eerder, een ongelukje kan altijd, als het met regelmaat is, ligt het wat mij betreft aan de baas πŸ˜‰ En dat opruimen is dan ook heel normaal toch?

    Off topic, eindelijk jouw prei ham schotel ook bij mij te vinden, met linkje natuurlijk naar het originele recept πŸ˜‰

    X

 4. Die boodschappen lijken mij ook een ramp. We hebben hier een enorme complex, waar manlief zichzelf wel zag wonen op de 22ste etage. Daar staat er namelijk net eentje te huur.
  Het grote voordeel is dat we dan geen tuin meer hebben, maar je dacht toch niet dat je mij daar in krijgt hΓ©.
  Ik zie altijd enorme beren op de weg. Want wat als je een hartstilstand krijgt? Dan ben je al dood voor de hulpdienst boven is. En als er halverwege dat complex brand uitbreekt?
  Nee, ik blijf wel met beide benen netjes op de grond.

 5. Nou, eerlijk ben ik toch ook geen liefhebber van een appartement op zo hoog… kan leuk zijn als het tijdelijk is of zo, maar om er permanent te wonen weet ik het nog niet zo. Nu moet ik wel zeggen dat ik gewoon ben van kinds af aan om in een huis te wonen dat ondertussen afbetaald is, terwijl je bij een appartement nooit stopt met betalen want je moet altijd betalen voor gemeenschappelijke delen en mogelijke schade, ook al heb je er zelf geen voordeel aan.

  Moet ook een hel zijn als die lift stuk is en je met je boodschappen zo 22 verdiepingen op en neer moet…

 6. Ik heb ook nog nooit in een flat gewoond, lijkt me toch wel heel anders! Als tussenfase zou ik het niet erg vinden om in een flat te wonen, maar uiteindelijk zou ik toch een ”huis” willen hebben.

 7. Ik heb jarenlang in een flatje gewoond. Maar was maar 6 huisjes (2 x 3) en ik zat bovenin op de hoek. Dus qua
  aantal buren viel dat reuze mee. Ik heb er lang en fijn gewoond.
  Nu wonen we in een patio-bungalow en dat is toch wel heerlijk. Een eigen plek voor de auto’s en het huis staat maar aan 1 kant vast aan de buren. Maar.. dat komt vanzelf bij jullie ook… Als de tijd daar rijp voor is.

 8. haha, dat van die inbrekers heb ik ook heel hard! Ik woon niet in een appartement en voel me bijgevolg vaak best onveilig, een appartement zou me ook iets meer rust geven op dat vlak!

 9. Toen wij nog in een flat woonden, gingen wij gewoon met ons eigen boodschappen karretje in één keer de lift in, geen gesjouw. Wij woonden in een flat die 10 (en 12) verdiepingen hoog was, met één lift aan onze kant en twee aan de andere kant van de gallerij. Ik had nooit problemen met oudere mensen, maar rond de ochtendschooltijd was het voor moeders een ramp om alle kinderen tegelijk de l;ift in te krijgen.
  Nou is twee hoog goed te doen. Maar 8 hoog is alleen leuk als je naar beneden gaat van de brandtrap. 8 verdiepingen aan het einde van de dag naar boven lopen.., neuh.
  Het wonen in een flat was leuk.
  En als je denkt dat je in een rijtjes huis je buren niet hoort … ga maar vast sparen voor een huisje op de heide πŸ˜‰

  1. Haha, dat denk ik niet, met mijn moeder woonde ik ook in een rijtjeshuis waar we regelmatig ook de buren hoorde alleen in een flat heb je wel meer buren, boven en onder je. Dat is in een rijtjeshuis over het algemeen niet πŸ˜‰ Boodschappenkarretje mee nemen naar huis is geen optie voor ons, dat is waanzinnig ver lopen dus wel doen altijd boodschappen met de auto. Er staat 1 boodschappenkarretje bij de flat die iedereen kan gebruiken, helaas zijn er een aantal mensen die het karretje nooit terug brengen maar voor hun eigen voordeur laten staan of zelfs in huis.

   1. Ah, ja, bij de studentenwoningen staat ook altijd wel een karretje van de supermarkt πŸ˜‰ maar ja, dat zijn studenten. Die weten nog niet beter.
    Ik snap het wel, hoor. Een rijtjeshuis met een leuk voor en of achtertuintje, daar kun je een familie in grootbrengen. Hoeft niet, maar je hebt wel meer ruimte.
    Toch mis ik de woonkamer van onze oude flat nog wel eens: die was mooi groot en vierkant. Neem de tijd om je huisje te vinden, en wat je echt wilt. Het komt wel.

 10. ik woon op een flat maar ik vind dat geen nadeel. Natuurlijk nadelen zijn er ook, zoals dat sjouwen met die boodschappen maar ik vind het bijvoorbeeld heerlijk dat geen trappen hoef te lopen als ik naar bed wil. Kan er bijna inrollen πŸ˜‰

 11. Ik woon zelf in een kleinschalig appartementen complex (op de bovenste, en tweede verdieping). Helemaal prima al is het ook wel onze uiteindelijk droom om een huis inclusief tuin te hebben πŸ™‚

 12. Ik heb altijd in flats gewoond. Toen ik op mezelf ging koos ik heel bewust steeds de bovenste verdieping. Scheelde in ieder geval bovenburen. Vanaf het dak waren we natuurlijk wel weer kwetsbaar voor inbraken. Vind het nu soms nog steeds eng ’s nachts in ons rijtjeshuis.

 13. Ik woon ook in een flat. En dat ben ik niet gewend, ik mis een tuin, een balkon. Mocht ik ooit kinderen krijgen en weer verhuizen zou ik echt voor een eengezinswoning gaan. -x-

 14. Wij wonen boven de winkel en hebben daardoor ook maar beperkt ruimte en moeten het dus doen met 1 slaapkamer en heel logisch de badkamer beneden. Dus ook hier wordt heel trap gelopen. Sjouwen met de boodschappen is ook zoiets… hoewel ik maar 1 trap op hoef, vind ik het altijd wel een gedoe, meestal doe ik het dan maar in 2 of 3 keer of als vriendlief boven is, komt ie heel lief halverwege de trap al zodat ik al een deel af kan geven…

 15. Oh dat veilige gevoel wat betreft inbrekers snap ik heel goed. Wij woonden eens in een benedenwoning en als het begon te schemeren checkte ik direct of alle deuren goed op slot zaten en deed ik alle gordijnen dicht. Ik was hartstikke bang voor inbrekers (nu werd er in de wijk waar ik woon sowieso al veel ingebroken, maar de benedenwoning en de donkere tuin deden mij ook niet echt goed hhaha).

 16. spijtig toch dat er van die medebewoners zo vaak respectloze mensen tussen zitten. Inderdaad een groot nadeel van een flat.
  Aan de andere kant heb je ook minder onderhoudswerk in een flat. Een tuin onderhouden vraagt ook veel tijd.

 17. In Zweden had ik ook een “appartementje” (zeg gerust kamer) in een flat en het was vreselijk gehorig. Ik kon mijn buurman gewoon horen hoesten, niezen, telefoneren.. Dat was echt niet tof, want hij leefde in een omgekeerde wereld geloof ik (’s nachts wakker en telefoneren, overdag stil) terwijl ik ’s nachts graag wil slapen πŸ˜‰
  Maar het veilige gevoel van niemand kan zomaar naar binnen en komt aan je deur staan kloppen, dat is wel fijn ja!

 18. Ik heb nooit echt in een flat gewoond, wel een jaar in een etagewoning met een balkonnetje, dat is dus soortgelijk. Ondanks dat ik nooit echt een tuinmens ben geweest, miste ik het hebben van een plek waar je zomers gewoon een paar stoelen en wat plantjes kan neerkeilen wel. Ik heb nu een tuintje en zit er zomers graag.

 19. Wij wonen ook in een appartement op het 1e… een buur onder ons, eentje naast ons en eentje boven ons. Het lopen met hakken komt bij de bovenbuurvrouw ook soms voor… gelukkig niet al te vaak.
  Voor de rest hebben we heel goede geburen en hebben we met onze onderburen een heel goede band… wekelijks zien we elkaar… we zien ze meer dan familie… en eigenlijk zijn ze een beetje familie geworden πŸ™‚

 20. Ik woon ook in een flat, maar ik heb het iets lastiger, ik woon op de derde verdieping, zonder lift. Meestal geen probleem, maar ja die kratten boodschappen he.. πŸ˜‰

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven