zwarte overkapping

Zwarte overkapping, hij is af!

Oh jongens, de overkapping is klaar! Wat een enorme klus was dat! Door wat issues met de levering ook niet helemaal vlekkeloos verlopen, maar hij is klaar en ik ben er toch een partijtje trots op! We hebben gekozen voor een zwarte overkapping en we zijn dolblij met het resultaat! We hadden een kleine deadline. We gaven 2 juli een groot feest in onze achtertuin en daarom wilde we bepaalde zaken echt af hebben.

Het is niet altijd alleen maar rozengeur een maneschijn..

We hebben gekozen voor een bouwpakket met alle materialen voor een overkapping van 6 bij 3 meter. Hij is net wat ruimer door dat het dak aan 2 kanten overstek heeft. Zo zitten we lekker droog tijdens een flinke regenbui. We kozen voor een overkapping met alle materialen voor dakisolatie, al het hout en alle schroeven en we namen er EDPM dak bedekking bij. Ook hebben we er zwarte beits bij gekocht omdat wij de overkapping helemaal zwart wilden maken. Het enorme pakket was niet goedkoop, maar het leek ons makkelijker om een all-in pakket te kopen dan alles zelf te verzinnen en bij elkaar te shoppen. Helaas leverde deze levering toch wat frustraties op. Zo is het enorme pakket geleverd met transport schade. Aangezien we een deadline hadden met het bouwen van het ding was dit nogal frustrerend. Precies een staander en ligger werden geleverd met schade. Wij hadden geen tijd om te wachten met opbouwen dus hebben de palen zo geplaatst dat je de schade niet ziet, maar leuk was anders. Dit is uiteindelijk opgelost met 2 gratis emmers extra beits.

overkapping tuin

Tegenvallende levering en service.

We hebben dit pakket besteld met een dakisolatie pakket en EPDM dakbedekking. Helaas is ons bij de verkoop niet verteld dat je met een dak met dakisolatie een extra brede boeiplank rand nodig hebt. Ook op te lossen met 2 boeiplanken rondom. Hier kwamen we ook pas achter na levering en na het bekijken van de door het bedrijf geleverde bouwtekening. Niet heel leuk als je bezig bent en weer ergens extra hout moet gaan halen. Gelukkig hebben we bij een lokale houthandel ongeveer dezelfde maat planken kunnen scoren. Probleem opgelost, maar niet handig. We hadden dit graag vooraf willen weten, dan hadden we extra hout mee besteld om alles hetzelfde te kunnen houden.

Waar Facebook al niet goed voor is..

Om EPDM op het dak te kunnen lijmen moet het droog zijn. Na een dag enorm hard werken om de isolatie af te krijgen, zodat we daar aan konden beginnen, konden we niet verder met het EPDM. Er bleken 2 isolatie platen te weinig geleverd te zijn. Je kunt je voorstellen hoe groot de frustratie was die middag. Helaas konden we die ook niet zomaar ergens gaan kopen. Bouwmarkten verkopen het niet en andere bedrijven verkochten ze alleen per groot verpakking. Uit wanhoop plaatste ik een berichtje op Facebook of iemand toevallig nog PIR platen had liggen. Nooit verwacht, maar zo’n geluk, iemand uit het dorp reageerde dat hij nog wel een aantal platen had liggen! We konden 2 platen van hem kopen gelukkig en dat weekend konden we dan eindelijk het dak afmaken. Zo waren er nog wel een aantal dingen die ons niet zijn bevallen.

Telefoontje met de leverancier van de EPDM lijm leerde ons dat ook daar te weinig van was geleverd. Deze gaven heel duidelijk instructie om echt niet meer dan een bepaald aantal vierkante meter per bus te doen. Dit omdat te dun lijmen later problemen oplevert. Leverancier van de overkapping en dakbedekking vond dat we wel dunner konden sprayen. We hebben dus nog zelf extra bussen lijm gehaald. De bouwtekening was niet overal even duidelijk, soms gewoon helemaal niet kloppend. Niet alleen heeft dit ontzettend veel frustratie opgeleverd, maar ook enorme kosten om alles wel compleet te maken. Maar goed, hij moest af! 

zwarte tuin overkapping
overkapping zwart beitsen

Zwarte overkapping

En hij is af en ik ben er nu dolgelukkig mee! We hebben nog extra zwarte beits gekocht en hebben alles helemaal zwart gemaakt. De eerste laag met kwast en roller, de tweede laag met een verf spuit. Dat ging een stuk makkelijker en sneller : ) De verfspuit scoorde we bij de Lidl voor 35 euro en is een echt aanrader! De geleverde beits bij de overkapping was overigens top kwaliteit, alleen te weinig voor wat wij wilden. We hebben echt alles zwart gemaakt! Ieder kiertje, iedere plank en balk. Het uiterlijk van een zwarte overkapping vind ik luxe, sjiek en stoer tegelijk. Zoals al eens eerder verteld willen we de wanden later glad afwerken en dat kan wel eens een lichte kleur worden, maar de basis zal zwart blijven.

Zwarte overkapping met natuurlijke decoratie

Tommy heeft alle stopcontacten geplaatst en het weekend voor ons feestje gingen de lampen er in! Dat was een momentje hoor! Toch weer een mijlpaal, zeker als ik terug kijk naar hoe de tuin was toen we het huis kochten. Weer een enorm project afgesloten van deze grote tuinverbouwing. Ooit later nog de muren isoleren en glazen schuifwanden, maar voor nu zijn we zo mega blij! Het is een heerlijke plek om te zitten! We hebben gekozen voor een wat natuurlijke inrichting. De twee hanglampen zijn van riet en touw en we vinden ze geweldig hangen bij de zwarte wanden. De lichte kussentjes zijn van Ikea, ik zoek nog wel naar meer lichte sierkussens. Hoe meer hoe beter ; ) Voor extra natuur hebben we meerdere planten onder de overkapping.

zwarte overkapping tuin
houten hangpot

Wie wat bewaard die heeft wat! 

Bijna alle planten manden en potten die je ziet had ik al. Uiteraard fantaseren we over nieuwe spulletjes. De lounge set van Intratuin ziet er goed uit, maar na een uur of 2 krijg je een zere kont. Ooit willen we dus heel graag een nieuwe loungeset onder de overkapping met een bank die de hele avond lekker zit. Ook een buiten vloerkleed voor onder onze zwarte overkapping staat nog op de verlanglijst. Ik heb nu het ronde jute vloerkleed van Van René bij de loungeset gelegd. Staat ook super leuk, maar is misschien niet zo handig om altijd buiten te laten liggen. Maar voor nu, dolblij met deze plek in de tuin! Het is een extra woonkamer geworden, ik zit er bijna iedere avond : D 

Scroll naar boven